
Składniki
5 sztuk
250 gramów
1 łyżka
250 gramów
60 gramów
50 gramów
50 gramów
3 łyżki
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.

Krok 2
Ubite żółtka mieszamy z mąką. Dokładnie mieszamy.

Krok 3
Dodajemy żurawinę oraz rodzynki obtoczone w łyżce mąki.

Krok 4
Dodajemy ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy.

Krok 5
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cwibak
Proste ciasto z bakaliami prawdopodobnie na pierwszy rzut oka nie wygląda tak atrakcyjnie, jak modne muffiny z kolorowymi posypkami czy torty z artystycznymi dekoracjami, ale nadal ma wiele do zaoferowania! Sekret ciasta cwibak tkwi w prostocie oraz solidnej porcji ukrytych we wnętrzu wypieku rodzynek, żurawiny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Dla kogo?
Bita śmietana i maślane kremy nie należą do twoich ulubieńców, gdy mowa o deserach? Wypełniony bakaliami cwibak z pewnością dużo bardziej przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
To ciasto z długą historią kulinarną, więc śmiało możesz podać je na świątecznym stole obok innych tradycyjnych frykasów. Jednocześnie przepis na cwibak jest na tyle nieskomplikowany, że bez trudu przygotujesz go w ramach słodkiej nagrody po męczącym dniu.
Czy wiesz, że?
Ciasto cwibak często bywa utożsamiane z keksem, lecz są do dwa odrębne wypieki. Do przepisu na cwibak nie należy dodawać tłuszczu oraz proszku do pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Zaszalej z bakaliami! W przepisie na ciasto cwibak użyj suszonych moreli, fig, a także migdałów, orzechów włoskich i pistacji.