
Składniki
5 sztuk
250 gramów
1 łyżka
250 gramów
60 gramów
50 gramów
50 gramów
3 łyżki
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.

Krok 2
Ubite żółtka mieszamy z mąką. Dokładnie mieszamy.

Krok 3
Dodajemy żurawinę oraz rodzynki obtoczone w łyżce mąki.

Krok 4
Dodajemy ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy.

Krok 5
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cwibak
Proste ciasto z bakaliami prawdopodobnie na pierwszy rzut oka nie wygląda tak atrakcyjnie, jak modne muffiny z kolorowymi posypkami czy torty z artystycznymi dekoracjami, ale nadal ma wiele do zaoferowania! Sekret ciasta cwibak tkwi w prostocie oraz solidnej porcji ukrytych we wnętrzu wypieku rodzynek, żurawiny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Dla kogo?
Bita śmietana i maślane kremy nie należą do twoich ulubieńców, gdy mowa o deserach? Wypełniony bakaliami cwibak z pewnością dużo bardziej przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
To ciasto z długą historią kulinarną, więc śmiało możesz podać je na świątecznym stole obok innych tradycyjnych frykasów. Jednocześnie przepis na cwibak jest na tyle nieskomplikowany, że bez trudu przygotujesz go w ramach słodkiej nagrody po męczącym dniu.
Czy wiesz, że?
Ciasto cwibak często bywa utożsamiane z keksem, lecz są do dwa odrębne wypieki. Do przepisu na cwibak nie należy dodawać tłuszczu oraz proszku do pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Zaszalej z bakaliami! W przepisie na ciasto cwibak użyj suszonych moreli, fig, a także migdałów, orzechów włoskich i pistacji.






























