Cwibak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cwibak

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

250 gramów

1 łyżka

250 gramów

60 gramów

50 gramów

50 gramów

3 łyżki

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.

Cwibak - Krok 1

Krok 2

Ubite żółtka mieszamy z mąką. Dokładnie mieszamy.

Cwibak - Krok 2

Krok 3

Dodajemy żurawinę oraz rodzynki obtoczone w łyżce mąki.

Cwibak - Krok 3

Krok 4

Dodajemy ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy.

Cwibak - Krok 4

Krok 5

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Cwibak - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto czekoladowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CwibakCwibak

Proste ciasto z bakaliami prawdopodobnie na pierwszy rzut oka nie wygląda tak atrakcyjnie, jak modne muffiny z kolorowymi posypkami czy torty z artystycznymi dekoracjami, ale nadal ma wiele do zaoferowania! Sekret ciasta cwibak tkwi w prostocie oraz solidnej porcji ukrytych we wnętrzu wypieku rodzynek, żurawiny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Dla kogo?

Bita śmietana i maślane kremy nie należą do twoich ulubieńców, gdy mowa o deserach? Wypełniony bakaliami cwibak z pewnością dużo bardziej przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję?

To ciasto z długą historią kulinarną, więc śmiało możesz podać je na świątecznym stole obok innych tradycyjnych frykasów. Jednocześnie przepis na cwibak jest na tyle nieskomplikowany, że bez trudu przygotujesz go w ramach słodkiej nagrody po męczącym dniu.

Czy wiesz, że?

Ciasto cwibak często bywa utożsamiane z keksem, lecz są do dwa odrębne wypieki. Do przepisu na cwibak nie należy dodawać tłuszczu oraz proszku do pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Zaszalej z bakaliami! W przepisie na ciasto cwibak użyj suszonych moreli, fig, a także migdałów, orzechów włoskich i pistacji.