Cwibak

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 gramów

6 sztuk

250 gramów

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek.

Krok 2

Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypać cukier i dalej ubijać aż cukier się rozpuści. .

Krok 3

Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.

Krok 4

Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie wymieszać całość.

Krok 5

Bakalie otoczyć w łyżce mąki i razem ze skórką cytrynową dodać do ciasta. Ponownie delikatnie wymieszać.

Krok 6

Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej Kasią i wysypanej tartą bułką.

Krok 7

Piec w temperaturze 160 - 180 stopni przez ok. 50 min.

Krok 8

Wystudzone ciasto polać białą polewą czekoladową i posypać kolorowymi owocami kandyzowanymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej