Cwibak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cwibak

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

250 gramów

1 łyżka

250 gramów

60 gramów

50 gramów

50 gramów

3 łyżki

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.

Cwibak - Krok 1

Krok 2

Ubite żółtka mieszamy z mąką. Dokładnie mieszamy.

Cwibak - Krok 2

Krok 3

Dodajemy żurawinę oraz rodzynki obtoczone w łyżce mąki.

Cwibak - Krok 3

Krok 4

Dodajemy ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy.

Cwibak - Krok 4

Krok 5

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Cwibak - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cwibak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CwibakCwibak

Proste ciasto z bakaliami prawdopodobnie na pierwszy rzut oka nie wygląda tak atrakcyjnie, jak modne muffiny z kolorowymi posypkami czy torty z artystycznymi dekoracjami, ale nadal ma wiele do zaoferowania! Sekret ciasta cwibak tkwi w prostocie oraz solidnej porcji ukrytych we wnętrzu wypieku rodzynek, żurawiny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Dla kogo?

Bita śmietana i maślane kremy nie należą do twoich ulubieńców, gdy mowa o deserach? Wypełniony bakaliami cwibak z pewnością dużo bardziej przypadnie ci do gustu.

Na jaką okazję?

To ciasto z długą historią kulinarną, więc śmiało możesz podać je na świątecznym stole obok innych tradycyjnych frykasów. Jednocześnie przepis na cwibak jest na tyle nieskomplikowany, że bez trudu przygotujesz go w ramach słodkiej nagrody po męczącym dniu.

Czy wiesz, że?

Ciasto cwibak często bywa utożsamiane z keksem, lecz są do dwa odrębne wypieki. Do przepisu na cwibak nie należy dodawać tłuszczu oraz proszku do pieczenia.

Dla urozmaicenia:

Zaszalej z bakaliami! W przepisie na ciasto cwibak użyj suszonych moreli, fig, a także migdałów, orzechów włoskich i pistacji.