1. Temperatura ma znaczenie
Zacznijmy od tego, że wszystkie produkty powinny mieć jednakową, najlepiej pokojową temperaturę. Wyciągamy je z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Jest to także jeden z warunków, aby uniknąć zakalca w cieście. Wyjątek stanowi ciasto kruche, do którego dodajemy schłodzoną kostkę masła. Dzięki temu ciasto po upieczeniu nie będzie bardzo twarde.
2. Jak uniknąć zakalca
Zakalec to zmora pieczenia nawet najlepszych cukierników. Podpowiadamy Wam, jak się przed nim ustrzec. Przede wszystkim nie wolno mieszać za długo składników, aby do masy nie dostało się za dużo powietrza. Produkty mieszamy do momentu aż się połączą. Ponadto składniki mieszamy tylko w jednym kierunku, ponieważ zmiana może spowodować zaburzenie konsystencji masy, która jest lepka i gęsta. Pamiętajcie też o zachowaniu proporcji podanych w przepisie. Wyrabiana masa, która ma za dużo ciężkich składników takich jak: tłuszcz, cukier, krem, zmiksowane owoce, konfitura lub gdy dodamy za dużo mleka, a za mało mąki, może spowodować, że wyjdzie Wam zakalec. Pamiętajcie także o przestrzeganiu czasu pieczenia. Piekarnika nie należy uchylać zbyt często, ponieważ ciasto może opaść, co może wywołać zakalec. Nie należy też stawiać gorącego ciasta na zimnej, kamiennej podłodze.
3. Przygotowanie formy do pieczenia
Żeby Wasze ciasta nie przypalały się od spodu i nie przywierały do tortownicy, przed pieczeniem zabezpieczcie blachę, w której będziecie piec. Najpopularniejszym sposobem jest posmarowanie formy do pieczenia odrobiną margaryny, a następnie obsypanie mąką. Możecie ją także obsypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi, ale tylko wtedy gdy ciasto nie jest pieczone w zbyt wysokiej temperaturze. Doskonale sprawdzą się również wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, które wzbogacą smak wypieków. Płatki migdałowe należy wcześniej delikatnie pokruszyć, ewentualnie możecie je uprażyć na patelni bez tłuszczu.
4. Co z tym proszkiem do pieczenia?
Nie wiecie, jak sprawdzić czy proszek do pieczenia, którego używacie, jest świeży? Wystarczy, że do szklanki wsypiecie pół łyżeczki proszku i zalejecie go wrzątkiem. Jeżeli po chwili roztwór będzie się mocno pienić, to znak, że proszek jest świeży i możecie go użyć. Natomiast jeśli pojawią się bąbelki, proszek do pieczenia jest już stary i warto zaopatrzyć się w nowy.
5. Jak uratować zwarzony krem
Torty i babeczki z puszystymi masami są pyszne, choć czasem ich przygotowanie sprawia trudność – kremy mogą się zwarzyć. Żeby zminimalizować ryzyko zwarzenia się masy, do jej przygotowania używajcie zawsze zimnego budyniu i miękkiej kostki do pieczenia wysokiej jakości. Pamiętajcie, by składniki łączyć stopniowo. Prostą metodą na uratowanie zwarzonej masy jest dodawanie stopniowo do masy około trzech łyżek wrzącej wody. Możecie także ogrzać krem – wystarczy przygotować tak zwaną kąpiel wodną, czyli ustawić miskę z kremem na rondlu z gorącą wodą. Po ogrzaniu, krem zmiksujcie jeszcze raz, aż uzyskacie puszystą i gładką konsystencję. Wyższa temperatura powinna spowodować połączenie się składników. Jeżeli dwa powyższe sposoby nie uratowały kremu, wypróbujcie naszej ostatniej rady. W osobnej misce zmiksujcie około ¼ kostki margaryny, a następnie powoli dodawajcie ją do zwarzonej masy.
6. Co zrobić, aby owoce nie opadły na dno i nie puszczały soku w ciastach
Owoce wystarczy delikatnie oprószyć mąką, a na pewno utrzymają się na wierzchu wypieku. Natomiast jeśli chcecie udekorować ciasto świeżymi owocami, to najpierw obsypcie go zmielonymi migdałami, bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców i zachowa swój rumiany kolor.
7. Idealne kruche
Ciasta z owocami doskonale sprawdzają się na letnie popołudnia w gronie najbliższych. Spód ciasta kruchego należy schładzać przez minimum 30 minut w lodówce lub zamrażarce, dzięki temu będzie bardziej plastyczne podczas rozwałkowywania, a po upieczeniu zachowa kruchość. Po przełożeniu ciasta do formy należy go nakłuć widelcem w jednakowych odstępach, aby wyrosło równomiernie. Piekąc tartę z białą czekoladą i borówkami 5 minut przed końcem pieczenia posmarujcie jej spód roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu Wasz wypiek będzie nie tylko kruchy, ale także będzie miał złocisty kolor.
8. Sposób na pęknięty biszkopt
Jeżeli pieczecie tort z malinowym ombre i pęknie Wam biszkopt po wyjęciu z formy, możecie go uratować. Wystarczy ubić białko i posmarować nim oba kawałki pękniętego ciasta, a następnie przycisnąć je do siebie i chwilę przytrzymać. Biszkopt powinien się połączyć.
9. Jak ubić idealną pianę z białek
Wasza beza będzie perfekcyjna, jeżeli dobrze zmiksujecie pianę z białek. Wystarczy, że dodacie do nich szczyptę soli. Dzięki niej, piana będzie sztywna i ubije się szybko. Warto pamiętać, że naczynie w którym będziecie miksować białka powinno być suche i czyste.
10. Sprawdź, czy piekarnik jest gotowy
Zastanawiacie się, czy piekarnik jest dobrze rozgrzany i możecie włożyć już do niego ciasto? Proponujemy sprawdzić to przy użyciu białej kartki – połóżcie ją na 5 minut na dnie piekarnika elektrycznego. Jeżeli po tym czasie papier zmieni kolor na żółty, oznacza to, że piekarnik jest jeszcze słabo rozgrzany. Czarny kolor kartki to sygnał, że piekarnik jest dobrze nagrzany i można rozpocząć pieczenie.
11. Czy ciasto jest dobrze upieczone
Ostatni, równie ważny etap pieczenia – sprawdzenie, czy ciasto się upiekło. Potrzebujecie do tego wykałaczki, patyczka do szaszłyków, ewentualnie zapałkę. Pod koniec pieczenia uchylcie drzwi piekarnika i wbijcie patyczek w środek ciasta. Jeżeli będzie on całkowicie suchy, to znak, że ciasto jest upieczone. Jeżeli jednak wyciągniecie patyczek oblepiony ciastem, Wasz wypiek jest jeszcze surowy i nie powinniście go wyciągać z piekarnika. Piekąc tort truskawkowy, pamiętajcie o wbiciu wykałaczki przed końcem pieczenia.
Mamy nadzieję, że zebrane przez nas rady sprawdzą się podczas pieczenia, a swoimi słodkimi ciastami, maślanymi masami i złocistymi tartami urzekniecie najbliższych. Wiadomo przecież, że nic nie może konkurować z domowymi wypiekami. Pielęgnujcie tradycję pieczenia i delektujcie się smakiem i zapachem swoich mistrzowskich wypieków!