Wiśniowe zupy
Co powiecie na słodką zupę z makaronem lub orzeźwiający chłodnik na bazie wiśni? Owocowe zupy to świetny sposób na urozmaicenie letniego obiadu. Można serwować je z makaronem lub ryżem, najlepiej schłodzone. Wiśnie w ciekawy sposób komponują się także z zupami wytrawnymi. Kilka łyżek niesłodzonego soku z wiśni świetnie podkręci smak barszczu wileńskiego oraz doda oryginalnego akcentu gazpacho. Zupę wiśniową możemy też zjeść na deser. To nie żart! Koniecznie zobaczcie naszą propozycję na owocową zupę z lodami.
Naleśniki i słodkie placuszki
Złociste, puszyste naleśniki i wiśnie to duet znakomity. Zarówno w wersji ze świeżymi owocami, jak i dżemem czy frużeliną. Polecamy także kompozycję urozmaiconą winem – te aromatyczne naleśniki z wiśniami to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Miłośnikom klasycznych inspiracji rekomendujemy przepis na amerykańskie naleśniki (pancakes). Syrop klonowy używany przez Amerykanów można zastąpić naszym słodkim syropem wiśniowym. Na obiad i podwieczorek. Mniam!
Rarytasy jak z mlecznego baru
Tytuł słodkich obiadowych klasyków należy się też knedlom i pierogom. Zwłaszcza tym babcinym, udekorowanym kleksem kwaśnej śmietany, obowiązkowo z dużą ilością chrupiącego cukru. Dodatek nieco cierpkich wiśni złamie monotonię mącznego ciasta, tworząc z tych prostych dań pomysł na ciekawy obiad. Spróbujcie klasycznych knedli serowych polanych zmiksowanymi z cukrem i jogurtem wiśniami oraz klusek leniwych z pieczonymi owocami. Wystarczy, że zmieszacie Fix Kopytka czy leniwe Knorr z kilkoma składnikami i już po 10 minutach Wasze ciasto o gładkiej konsystencji będzie gotowe. A może skusicie się na wiśniowe pierogi? Przychodzimy z pomocą – oto nasz niezawodny sposób na idealne ciasto na pierogi. Polecamy.
Wiśnie w mlecznej oprawie
Obiadowe i podwieczorkowe menu z wiśniowym akcentem to także mleczne połączenia. Sycące koktajle na bazie kefiru i owoców, ryże i kasze gotowane na mleku i podawane z dodatkiem wiśniowego sorbetu, mleczne budynie serwowane z domową konfiturą – zainspiruj się naszymi propozycjami i do dzieła! Polecamy przetestować wszystkie kombinacje.
Gofry i muffinki na podwieczorek
Na liście słodkich podwieczorkowych klasyków nie może zabraknąć chrupiących gofrów z bitą śmietaną i wiśniową frużeliną. Jeśli szukacie niezawodnego przepisu na tę kultową przekąskę, koniecznie zobaczcie nasz patent na doskonałe gofry z dżemem, świeżymi owocami, syropem lub cukrem pudrem. Przepis na niezawodne ciasto na gofry to mąka, jogurt, wysokiej jakości kostka do pieczenia, jajko, odrobina cukru, proszku do pieczenia i soli. A może tym razem skusicie się na słodką babeczkę? Modne muffinki z dodatkiem świeżych, mrożonych, kandyzowanych czy suszonych wiśni doskonale sprawdzą się w roli popołudniowej przekąski.
Słodkie bułeczki
O rolę bohatera podwieczorków konkurują także słodkie bułeczki z kandyzowanymi wiśniami, drożdżówki z wiśniowym dżemem i rogaliki z konfiturą. Podane zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, obłędnie pachnące, serwowane z owocową herbatką uprzyjemnią każde popołudnie. Zobaczcie nasze propozycje na bułeczki, które możecie urozmaicić ulubionymi wiśniowymi dodatkami.