
Składniki
1 szklanka
0.7 szklanki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito.

Krok 2
Dodaj sól i wodę – wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.

Krok 3
Gotowe ciasto podziel na części, każdą z nich kolejno rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (mięsny, warzywny czy też owocowy) i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek - około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto na pierogi bez jajka
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, który zawsze się uda. To receptura, którą powinna znać każda gospodyni i każdy gospodarz. Niektórzy twierdzą, że robienie pierogów w domu to przeżytek i strata czasu. Nic bardziej błędnego – pierogi to nasza kulinarna duma, powinniśmy więc robić je częściej. Są łatwiejsze niż sądzisz. Trudno w to uwierzyć? Zajrzyj do naszego przepisu na ciasto na pierogi bez jajka, a przekonasz się, że nie rzucamy słów na wiatr.
Dla kogo?
Z ciastem na pierogi bez jajka zrobienie tej tradycyjnej potrawy będzie łatwe nawet dla początkujących kucharzy. Ważne, by zagniatać je szybko i zdecydowanie, a po wyrobieniu przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu, by nie wystygło. W przeciwnym razie nie będzie się dobrze formować.
Na jaką okazję?
Ciasto na pierogi bez jajek powinno być miękkie, gładkie i bardzo jędrne, powinno też łatwo poddawać się wałkowaniu, nie kleić do rąk, ale dobrze lepić samo do siebie, by brzegi pierogów po zaciśnięciu, nie otwierały się. Jeśli uzyskasz taki efekt, domownicy oszaleją na punkcie przygotowanego przez ciebie specjału.
Czy wiesz, że?
Idealne ciasto na pierogi bez jajka ma zaledwie trzy składniki: mąkę, sól i wodę, ale nie zimną! Sekretem udanego ciasta na pierogi jest temperatura wody – do mąki najlepiej wlać ją, gdy jest gorąca. Poza tym, nie ma tu ani jaj, ani tłuszczu. Trzy składniki i gotowe.
Dla urozmaicenia:
To ciasto na pierogi rozpływające się w ustach. Czeka tylko na twój ulubiony farsz. Podasz je z mięsem, kapustą i grzybami, a może soczewicą? Pierogi i ciasto bez jajka pomieszczą wszystkie twoje ulubione składniki. Smacznego.