PRZEPISY.PL

Ciasto na pierogi jest prostsze niż myślicie. Miękkie i elastyczne czeka tylko na Wasz ulubiony farsz.

Ciasto na pierogi - autor: przepisy.pl

Ciasto na pierogi

  • 15
  • 7
  • Średnie
  • 1
414
osób dodało do Mniamlisty
414
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka pszenna1 szklanka
  • woda0.7 szklanki
  • sól0.5 łyżeczki
    Ciasto na pierogi – krok 1

    Krok 1

    Mąkę przesiej przez sito.
    Ciasto na pierogi – krok 2

    Krok 2

    Dodaj sól i wodę – wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.
    Ciasto na pierogi – krok 3

    Krok 3

    Gotowe ciasto podziel na części, każdą z nich kolejno rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (mięsny, warzywny czy też owocowy) i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek - około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

    Komentarze (1)

    Aby ciasto było mięciutki i nie wysychało, dodaję 0,5 szklanki wody (ale ciepłej) i łyżkę oleju.

    Podobne przepisy:

    982
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    713
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Średnie
    142
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    4
    Średnie
    332
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    6
    Średnie