Pierogi z grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

109 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

5 łyżek

3 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch namocz na noc. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj przecedzony groch i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości. Wystudź.

Pierogi z grochem - Krok 1

Krok 2

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir (około 4 centymetrowy) zetrzyj na tarce. Posiekaną cebulę zrumień na maśle (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa).

Pierogi z grochem - Krok 2

Krok 3

Do grochu dodaj cebulę, imbir, czosnek i natkę pietruszki. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą tak, by powstała gęsta masa.

Pierogi z grochem - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj wałeczki o długości 8 centymetrów.

Pierogi z grochem - Krok 4

Krok 5

Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój w kwadraty, zawiń w nie wałeczki z grochu.

Pierogi z grochem - Krok 5

Krok 6

Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posyp czarnym sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz na rumiano około 30 minut.

Pierogi z grochem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grochemPierogi z grochem

Pierogi to tradycyjna w naszym kraju, choć wcale nie rdzennie polska, potrawa. Podobno, przywędrowały one aż z Dalekiego Wschodu, po drodze zahaczając o Rosję. Znane są w Polsce już od XIII wieku. Goszczą często na bożonarodzeniowym stole, ale chętnie spożywane są również we wszystkie inne dni roku. Pierogi z grochem to nowa odsłona klasycznego dania. Ich ciasto przygotowane jest bowiem z ciasta francuskiego. Są przez to chrupiące i kruche. Samo nadzienie wydaje się być natomiast inspirowane kuchnią indyjską, składa się bowiem z żółtego grochu, cebuli i imbiru, który nadaje potrawom lekko ostrego i orientalnego smaku. Ciastem francuskim otocz grochowy farsz. Całość posyp czarnym imbirem, czarnuszką lub bardziej dostępnym makiem. Choć wydawać się to może dość nietypowe dla pierogów, te zapieka się je w piecu. Dzięki temu ich ciasto jest pięknie przyrumienione i chrupiące.