Pierogi z grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

66 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

5 łyżek

3 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch namocz na noc. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj przecedzony groch i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości. Wystudź.

Pierogi z grochem - Krok 1

Krok 2

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir (około 4 centymetrowy) zetrzyj na tarce. Posiekaną cebulę zrumień na maśle (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa).

Pierogi z grochem - Krok 2

Krok 3

Do grochu dodaj cebulę, imbir, czosnek i natkę pietruszki. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą tak, by powstała gęsta masa.

Pierogi z grochem - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj wałeczki o długości 8 centymetrów.

Pierogi z grochem - Krok 4

Krok 5

Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój w kwadraty, zawiń w nie wałeczki z grochu.

Pierogi z grochem - Krok 5

Krok 6

Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posyp czarnym sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz na rumiano około 30 minut.

Pierogi z grochem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grochemPierogi z grochem

Pierogi to tradycyjna w naszym kraju, choć wcale nie rdzennie polska, potrawa. Podobno, przywędrowały one aż z Dalekiego Wschodu, po drodze zahaczając o Rosję. Znane są w Polsce już od XIII wieku. Goszczą często na bożonarodzeniowym stole, ale chętnie spożywane są również we wszystkie inne dni roku. Pierogi z grochem to nowa odsłona klasycznego dania. Ich ciasto przygotowane jest bowiem z ciasta francuskiego. Są przez to chrupiące i kruche. Samo nadzienie wydaje się być natomiast inspirowane kuchnią indyjską, składa się bowiem z żółtego grochu, cebuli i imbiru, który nadaje potrawom lekko ostrego i orientalnego smaku. Ciastem francuskim otocz grochowy farsz. Całość posyp czarnym imbirem, czarnuszką lub bardziej dostępnym makiem. Choć wydawać się to może dość nietypowe dla pierogów, te zapieka się je w piecu. Dzięki temu ich ciasto jest pięknie przyrumienione i chrupiące.