Pierogi z grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z grochem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
148 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

5 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch namocz na noc. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj przecedzony groch i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości. Wystudź.

Pierogi z grochem - Krok 1

Krok 2

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir (około 4 centymetrowy) zetrzyj na tarce. Posiekaną cebulę zrumień na maśle (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa).

Pierogi z grochem - Krok 2

Krok 3

Do grochu dodaj cebulę, imbir, czosnek i natkę pietruszki. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą tak, by powstała gęsta masa.

Pierogi z grochem - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj wałeczki o długości 8 centymetrów.

Pierogi z grochem - Krok 4

Krok 5

Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój w kwadraty, zawiń w nie wałeczki z grochu.

Pierogi z grochem - Krok 5

Krok 6

Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posyp czarnym sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz na rumiano około 30 minut.

Pierogi z grochem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z grochemPierogi z grochem

Pierogi to tradycyjna w naszym kraju, choć wcale nie rdzennie polska, potrawa. Podobno, przywędrowały one aż z Dalekiego Wschodu, po drodze zahaczając o Rosję. Znane są w Polsce już od XIII wieku. Goszczą często na bożonarodzeniowym stole, ale chętnie spożywane są również we wszystkie inne dni roku. Pierogi z grochem to nowa odsłona klasycznego dania. Ich ciasto przygotowane jest bowiem z ciasta francuskiego. Są przez to chrupiące i kruche. Samo nadzienie wydaje się być natomiast inspirowane kuchnią indyjską, składa się bowiem z żółtego grochu, cebuli i imbiru, który nadaje potrawom lekko ostrego i orientalnego smaku. Ciastem francuskim otocz grochowy farsz. Całość posyp czarnym imbirem, czarnuszką lub bardziej dostępnym makiem. Choć wydawać się to może dość nietypowe dla pierogów, te zapieka się je w piecu. Dzięki temu ich ciasto jest pięknie przyrumienione i chrupiące.