
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
5 łyżek
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch namocz na noc. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj przecedzony groch i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj do miękkości. Wystudź.

Krok 2
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir (około 4 centymetrowy) zetrzyj na tarce. Posiekaną cebulę zrumień na maśle (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa).

Krok 3
Do grochu dodaj cebulę, imbir, czosnek i natkę pietruszki. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą tak, by powstała gęsta masa.

Krok 4
Wyrób i uformuj wałeczki o długości 8 centymetrów.

Krok 5
Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój w kwadraty, zawiń w nie wałeczki z grochu.

Krok 6
Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posyp czarnym sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz na rumiano około 30 minut.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z grochem
Pierogi to tradycyjna w naszym kraju, choć wcale nie rdzennie polska, potrawa. Podobno, przywędrowały one aż z Dalekiego Wschodu, po drodze zahaczając o Rosję. Znane są w Polsce już od XIII wieku. Goszczą często na bożonarodzeniowym stole, ale chętnie spożywane są również we wszystkie inne dni roku. Pierogi z grochem to nowa odsłona klasycznego dania. Ich ciasto przygotowane jest bowiem z ciasta francuskiego. Są przez to chrupiące i kruche. Samo nadzienie wydaje się być natomiast inspirowane kuchnią indyjską, składa się bowiem z żółtego grochu, cebuli i imbiru, który nadaje potrawom lekko ostrego i orientalnego smaku. Ciastem francuskim otocz grochowy farsz. Całość posyp czarnym imbirem, czarnuszką lub bardziej dostępnym makiem. Choć wydawać się to może dość nietypowe dla pierogów, te zapieka się je w piecu. Dzięki temu ich ciasto jest pięknie przyrumienione i chrupiące.