Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

35 dekagramów

30 dekagramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

8 sztuk

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

1 sztuka

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto pierogowe z mąki , wody , jajka , szczypty soli. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć .Ugotowane mięso oczyścić z błonek, przerostów , chrząstek. Zmielić . Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na oleju.. Wymieszać mięso z cebulą . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem, rozkruszoną mini kostką Pietruszka i Prażona cebulka i Delikatem. Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi( można to robić tzw. ,, szczękami" do pierogów - gdzie skleja się nawet po kilka sztuk pierożków) . Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .Wyjąć . Przestudzić . Podsmażyć na oliwie na rumiano .Skropić kilkoma łyżkami wody i odparować*.

Krok 2

Osobno podsmażyć na skwarki pokrojoną na drobną kostkę wędzonkę. Ze śmietany lub jogurtu zrobić dip mieszając z sosem sałatkowym , łyżka oleju i usiekanymi ziołami . Podawać na porwanych listkach sałaty wstawiając po środku talerza mała miseczkę z dipem . Posypałam ziarenkami czarnuszki. Pierogi maczamy w dipie i jemy razem z sałatą .

Krok 3

* Skrapiam wodą by podsmażone pierogi były podsmażone na rumiano ale ciasto nie zrobiło się za twarde

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem podsmażane- z sałatą i dipem ziołowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej