Pierogi z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

207 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.

Pierogi z makiem - Krok 1

Krok 2

Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.

Pierogi z makiem - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.

Pierogi z makiem - Krok 3

Krok 4

Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.

Pierogi z makiem - Krok 4

Krok 5

Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.

Pierogi z makiem - Krok 5

Krok 6

Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.

Pierogi z makiem - Krok 6

Krok 7

W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Pierogi z makiem - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Olena Senjuk

    Olena Senjuk , 24.01.2017

    bajkowy smak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej