PRZEPISY.PL
Pierogi z makiem - autor: przepisy.pl

Pierogi z makiem

  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
137
osób dodało do Mniamlisty
137
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka pszenna1 szklanka
  • miód2 łyżki
  • prażone migdały3 łyżki
  • laska wanilii1 szt
  • mak1 szklanka
  • cukier1 szklanka
  • olej3 łyżki
  • ciepła woda1 szt
  • jajko1 szt
  • żółtko2 szt
Pierogi z makiem – krok 1

Krok 1

Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
Pierogi z makiem – krok 2

Krok 2

Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
Pierogi z makiem – krok 3

Krok 3

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
Pierogi z makiem – krok 4

Krok 4

Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
Pierogi z makiem – krok 5

Krok 5

Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
Pierogi z makiem – krok 6

Krok 6

Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
Pierogi z makiem – krok 7

Krok 7

W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

142
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Średnie
162
osoby dodały do Mniamlisty
60''
8
Średnie
94
osoby dodały do Mniamlisty
60''
2
Średnie
117
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie