
Składniki
1 szklanka
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.

Krok 2
Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.

Krok 3
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.

Krok 4
Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.

Krok 5
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.

Krok 6
Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.

Krok 7
W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej