Pierogi z makiem – przepis na pierożki wigilijne | Przepisy.pl pixel

Pierogi z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
222 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.

Pierogi z makiem - Krok 1

Krok 2

Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.

Pierogi z makiem - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.

Pierogi z makiem - Krok 3

Krok 4

Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.

Pierogi z makiem - Krok 4

Krok 5

Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.

Pierogi z makiem - Krok 5

Krok 6

Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.

Pierogi z makiem - Krok 6

Krok 7

W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Pierogi z makiem - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Julita Pukacka

    Julita Pukacka , 01.12.2020

    TAK* Pierogi mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Są one jedną z ulubionych potraw Polaków. Na święta w większości domów królują pierogi ruskie i/lub z kapustą i grzybami, ale to właśnie w pierogach z makiem jest ukryty słodki smak i świąteczny aromat. Takich pierogów jeszcze nie znałam. I pomyśleć, że nigdy bym o nich zapewne nie wiedziała gdyby nie fakt, że zostało mi dość sporo maku, z którym nie wiedziałam co zrobić. Szukałam inspiracji i … BINGO! Tak oto znalazłam cudowny przepis na pierogi z makiem. Są obłędne! Ich smak lubię dodatkowo podkręcić otarta skórką z pomarańczy ,a całość świetnie komponuje się z sosem wiśniowym. Ta słodka przekąska szybko znika z talerzy. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olena Senjuk

    Olena Senjuk , 24.01.2017

    bajkowy smak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej