
Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 ziarna
2 sztuki
1 łyżka
ciasto na pierogi:
300 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę na stolnicę i zrób na środku wgłębienie. Masło rozpuść w wodzie. Wodę wlewaj małymi porcjami do mąki i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto odłóż na pół godziny.

Krok 2
Mięso oraz warzywa pokrój w grubą kostkę i przesmaż na oleju w garnku. Dodaj listek laurowy oraz ziele i wlej wodę – taką ilość, aby przykryła składniki.

Krok 3
Żeby farsz nabrał pełnego smaku do garnka dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 4
Mięso wraz z warzywami wystudź, następnie odcedź i zmiel w maszynce. Do farszu dodaj odcedzoną żurawinę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 5
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep ciasto tworząc pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia.


Dobra rada:
Takie pierogi możesz obsmażyć przed podaniem. Będą one chrupiące i nabiorą zupełnie innego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem i żurawiną
Istnieje wiele wariantów pierogów. Ciekawą propozycją są te, do których farsz przyrządzisz z mięsa i żurawiny. Wymieniony owoc będzie się szczególnie dobrze komponował z wołowiną, podkreślając smak jej duszonej wersji. To jednak niejedyne składniki opisywanego dania. Dodatkowej wyrazistości nadają mu marchew i cebula. Całość, po odpowiednim przygotowaniu, należy dokładnie zmielić w maszynce do mięsa. Dzięki temu farsz zyska aksamitną konsystencję. Przełamywać ją będą, namoczone wcześniej w wodzie, owoce suszonej żurawiny. Równie istotne, co farsz, jest ciasto pierogowe. Stosując się do wskazówek z przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Kształt okręgu, konieczny do ulepienia pieroga, uzyskasz, przykładając szklankę o odpowiedniej średnicy do ciasta. W łatwy sposób wykroisz nią fragment. Gotowe pierogi podawaj udekorowane zielonym koprem. Sprawdzi się również podanie ich z gęstą, kwaśną śmietaną lub łagodnym sosem jogurtowym. Zobacz, jak łatwo można je przygotować – wykorzystaj nasz przepis.