Pierogi z mięsem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z mięsem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

238 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 ziarna

2 sztuki

1 łyżka

ciasto na pierogi:

300 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę na stolnicę i zrób na środku wgłębienie. Masło rozpuść w wodzie. Wodę wlewaj małymi porcjami do mąki i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto odłóż na pół godziny.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz warzywa pokrój w grubą kostkę i przesmaż na oleju w garnku. Dodaj listek laurowy oraz ziele i wlej wodę – taką ilość, aby przykryła składniki.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Żeby farsz nabrał pełnego smaku do garnka dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Mięso wraz z warzywami wystudź, następnie odcedź i zmiel w maszynce. Do farszu dodaj odcedzoną żurawinę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep ciasto tworząc pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie pierogi możesz obsmażyć przed podaniem. Będą one chrupiące i nabiorą zupełnie innego smaku.

5

Opinie o przepisie

  • annamioduszewaka@gmail.com Mioduszewska

    annamioduszewaka@gmail.com Mioduszewska , 11.12.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gibek

    Katarzyna Gibek , 25.01.2016

    Trochę za dużo kaszy 200 g wystarczy. piecze się. zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozef Sek

    Jozef Sek , 12.11.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 11.11.2015

    Dopiero bede robila ale troche zmodyfukuje przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 11.11.2015

    Jeszcze nie wiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem i żurawinąPierogi z mięsem i żurawiną

Istnieje wiele wariantów pierogów. Ciekawą propozycją są te, do których farsz przyrządzisz z mięsa i żurawiny. Wymieniony owoc będzie się szczególnie dobrze komponował z wołowiną, podkreślając smak jej duszonej wersji. To jednak niejedyne składniki opisywanego dania. Dodatkowej wyrazistości nadają mu marchew i cebula. Całość, po odpowiednim przygotowaniu, należy dokładnie zmielić w maszynce do mięsa. Dzięki temu farsz zyska aksamitną konsystencję. Przełamywać ją będą, namoczone wcześniej w wodzie, owoce suszonej żurawiny. Równie istotne, co farsz, jest ciasto pierogowe. Stosując się do wskazówek z przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Kształt okręgu, konieczny do ulepienia pieroga, uzyskasz, przykładając szklankę o odpowiedniej średnicy do ciasta. W łatwy sposób wykroisz nią fragment. Gotowe pierogi podawaj udekorowane zielonym koprem. Sprawdzi się również podanie ich z gęstą, kwaśną śmietaną lub łagodnym sosem jogurtowym. Zobacz, jak łatwo można je przygotować – wykorzystaj nasz przepis.