Pierogi z mięsem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 ziarna

2 sztuki

1 łyżka

ciasto na pierogi:

300 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę na stolnicę i zrób na środku wgłębienie. Masło rozpuść w wodzie. Wodę wlewaj małymi porcjami do mąki i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto odłóż na pół godziny.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz warzywa pokrój w grubą kostkę i przesmaż na oleju w garnku. Dodaj listek laurowy oraz ziele i wlej wodę – taką ilość, aby przykryła składniki.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Żeby farsz nabrał pełnego smaku do garnka dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Mięso wraz z warzywami wystudź, następnie odcedź i zmiel w maszynce. Do farszu dodaj odcedzoną żurawinę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep ciasto tworząc pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia.

Pierogi z mięsem i żurawiną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie pierogi możesz obsmażyć przed podaniem. Będą one chrupiące i nabiorą zupełnie innego smaku.

5

Opinie o przepisie

  • annamioduszewaka@gmail.com Mioduszewska

    annamioduszewaka@gmail.com Mioduszewska , 11.12.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gibek

    Katarzyna Gibek , 25.01.2016

    Trochę za dużo kaszy 200 g wystarczy. piecze się. zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozef Sek

    Jozef Sek , 12.11.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 11.11.2015

    Dopiero bede robila ale troche zmodyfukuje przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 11.11.2015

    Jeszcze nie wiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem i żurawinąPierogi z mięsem i żurawiną

Istnieje wiele wariantów pierogów. Ciekawą propozycją są te, do których farsz przyrządzisz z mięsa i żurawiny. Wymieniony owoc będzie się szczególnie dobrze komponował z wołowiną, podkreślając smak jej duszonej wersji. To jednak niejedyne składniki opisywanego dania. Dodatkowej wyrazistości nadają mu marchew i cebula. Całość, po odpowiednim przygotowaniu, należy dokładnie zmielić w maszynce do mięsa. Dzięki temu farsz zyska aksamitną konsystencję. Przełamywać ją będą, namoczone wcześniej w wodzie, owoce suszonej żurawiny. Równie istotne, co farsz, jest ciasto pierogowe. Stosując się do wskazówek z przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Kształt okręgu, konieczny do ulepienia pieroga, uzyskasz, przykładając szklankę o odpowiedniej średnicy do ciasta. W łatwy sposób wykroisz nią fragment. Gotowe pierogi podawaj udekorowane zielonym koprem. Sprawdzi się również podanie ich z gęstą, kwaśną śmietaną lub łagodnym sosem jogurtowym. Zobacz, jak łatwo można je przygotować – wykorzystaj nasz przepis.