Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 ziarna
2 sztuki
1 łyżka
ciasto na pierogi:
300 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę na stolnicę i zrób na środku wgłębienie. Masło rozpuść w wodzie. Wodę wlewaj małymi porcjami do mąki i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto odłóż na pół godziny.
Krok 2
Mięso oraz warzywa pokrój w grubą kostkę i przesmaż na oleju w garnku. Dodaj listek laurowy oraz ziele i wlej wodę – taką ilość, aby przykryła składniki.
Krok 3
Żeby farsz nabrał pełnego smaku do garnka dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Krok 4
Mięso wraz z warzywami wystudź, następnie odcedź i zmiel w maszynce. Do farszu dodaj odcedzoną żurawinę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep ciasto tworząc pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia.
Dobra rada:
Takie pierogi możesz obsmażyć przed podaniem. Będą one chrupiące i nabiorą zupełnie innego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem i żurawiną
Istnieje wiele wariantów pierogów. Ciekawą propozycją są te, do których farsz przyrządzisz z mięsa i żurawiny. Wymieniony owoc będzie się szczególnie dobrze komponował z wołowiną, podkreślając smak jej duszonej wersji. To jednak niejedyne składniki opisywanego dania. Dodatkowej wyrazistości nadają mu marchew i cebula. Całość, po odpowiednim przygotowaniu, należy dokładnie zmielić w maszynce do mięsa. Dzięki temu farsz zyska aksamitną konsystencję. Przełamywać ją będą, namoczone wcześniej w wodzie, owoce suszonej żurawiny. Równie istotne, co farsz, jest ciasto pierogowe. Stosując się do wskazówek z przepisu, przyrządzisz je wyjątkowo łatwo. Kształt okręgu, konieczny do ulepienia pieroga, uzyskasz, przykładając szklankę o odpowiedniej średnicy do ciasta. W łatwy sposób wykroisz nią fragment. Gotowe pierogi podawaj udekorowane zielonym koprem. Sprawdzi się również podanie ich z gęstą, kwaśną śmietaną lub łagodnym sosem jogurtowym. Zobacz, jak łatwo można je przygotować – wykorzystaj nasz przepis.