Wyśmienite pierogi to nie tylko wyrazisty farsz i aksamitne ciasto, ich smak zależy również od sposobu gotowania – koniecznie we wrzącej i osolonej wodzie. Jak ugotować pierogi? Oto kilka porad.

Jak ugotować pierogi, aby się nie sklejały?

- Wybierz garnek: odpowiedni będzie niski i szeroki. Pierogi nie będą do siebie przylegały i łatwo wyłowisz je po ugotowaniu.

- Dokładnie sklej ciasto: aby farsz nie wypłynął podczas gotowania, przed zlepieniem pierogów brzegi warto zwilżyć wodą i dokładnie zgnieść. Zadbaj również o to, żeby nadzienie miało zwartą konsystencję.

- Gotuj: we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Przed wrzuceniem pierogów do garnka, zmniejsz ogień. Będą gotowe po około 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię – w zależności od grubości ciasta.

- Odsącz z wody: za pomocą łyżki cedzakowej. Ułóż je na talerzu i skrop niewielką ilością oleju lub oliwy, dzięki temu pierogi nie będą się do siebie przyklejać. Smak wytrawnych urozmaicisz, dodając na wierzch smażoną cebulkę, natomiast słodkie dobrze skomponują się z gęstą kwaśną śmietaną.

Jak ugotować pierogi? Jeśli zapamiętasz kilka prostych porad, będzie to bardzo proste. Jako inspirację wykorzystaj przepis na klasyczne pierogi ruskie lub oryginalne pierogi z dynią piżmową. Udanego gotowania!