Pierogi to kulinarna duma narodowa! Z jednej strony proste danie, które w różnych wydaniach pojawia się w ofercie barów mlecznych, z drugiej stanowią pozycję obowiązkową w bożonarodzeniowym menu. W lecie przyjemnie jest zajadać się pierogami z owocami, w zimie królują nadzienia mięsne, serowe oraz grzybowe. Z racji tego, że ich przygotowanie jest pracochłonne, polecamy zamrozić pierogi: zrobić większą porcję i przechować ją w zamrażalniku. Jak mrozić pierogi, by nawet po kilku tygodniach prezentowały się jak świeżo ulepione? Sprawdźcie nasze wskazówki.

Mrożenie pierogów – gotowanych czy surowych?

To pytanie zadaje sobie każdy szef kuchni, widząc przed sobą zgrabne pierogi w ilościach hurtowych. Okazuje się, że na zamrożenie pierogów sprawdzą się oba sposoby. Co więcej, istnieje również trzecia opcja, czyli… blanszowanie pierogów. Warunkiem powodzenia jest przestrzeganie kilku zasad.

Jak zamrozić pierogi surowe?

Za mrożenie pierogów należy zabrać się od razu po nafaszerowaniu ciasta smakowitym nadzieniem. Pierogi ułóżcie na tacce i schowajcie do zamrażalnika. Po upływie kilku godzin sprawdźcie, czy są już twarde. Jeśli tak, przenieście zamrożone pierogi do woreczków na mrożonki i opiszcie nazwą oraz datą mrożenia. Jak długo można mrozić pierogi? Tak przygotowane będą nadawać się do zjedzenia nawet przez 3 miesiące.

Jak zamrozić ugotowane pierogi?

Ta opcja przyda się zwłaszcza w sytuacji, gdy przez ogrom smakołyków na świątecznym stole, z talerzy nie zniknęły wszystkie pierogi. Trudno byłoby wcisnąć nadprogramową porcję, więc co począć i jak zamrozić pierogi, które już zostały przygotowane? Ugotowane pierogi także nadają się do mrożenia! Zadbajcie o to, by całkowicie przestygły. Ułóżcie je luźno na tacce i wstawcie do zamrażarki. Podobnie jak wcześniej – gdy będą twarde, przełóżcie je do torebek, dzięki którym dużo łatwiej będzie mrozić pierogi, magazynując je w warunkach chłodniczych.

Mrożenie pierogów krok po kroku – patent szefa kuchni

Przedstawiamy trzecią wersję skutecznego mrożenia pierogów, polecaną przez wielu kucharzy. Łączy bardzo krótkie gotowanie pierogów z trikami, które zdążyliście poznać.

  1. Pierogi wrzućcie do osolonego wrzątku i wyjmijcie po 30 sekundach.
  2. Ułóżcie je na wcześniej przygotowanej tacce oprószonej mąką lub posmarowaną olejem. Nadają się również tacki używane wykorzystywane do dań z grilla. Pierogi nie powinny się ze sobą stykać.
  3. Gdy będą już wystudzone, włóżcie je do zamrażalnika na 2 godziny.
  4. Po tym czasie przełóżcie zamrożone pierogi do foliowych woreczków.

O czym warto pamiętać?

Podczas pracy nad ciastem i farszem wielu kucharzy zastanawia się nad tym, jak mrozić pierogi, żeby nie pękały. Ciasto powinno być cienkie i elastyczne. Umieszczając pierogi w gotującej się wodzie, należy zwrócić uwagę, by nie było ich zbyt wiele. Wydłuża to proces gotowania, co skutkuje pękaniem pierogów. Ważne jest dopilnowanie, by podczas suszenia pierogi nie sklejały się. Podczas prób ich rozłączenia nietrudno o naruszenie ciasta.

Pierogi na co dzień i od święta

Mrożenie pierogów to czynność, która ułatwia przygotowania do świąt. Jak mrozić pierogi na wigilię? Pracę rozpocznijcie z wyprzedzeniem, a tuż przed kolacją wigilijną będziecie mogli zająć się przyrządzeniem innych frykasów. Podajcie pierogi z makiem jako przystawkę, a każdy poczuje wyjątkową atmosferę. Na stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, na które niektórzy czekają cały rok. Pierogi są specjałem, który robi furorę niezależnie od okazji i pory roku. Latem spróbujcie oryginalnych pierogów z bobu. Jesienią królować będą pierogi z dynią w sosie szałwiowym – stylowe i pyszne. Sięgajcie po nowe przepisy! Będziecie zaskoczeni tym, że wszystkie osoby zebrane przy stole zaczną domagać się dokładek pierogów z soczewicą oraz pierogów z ciecierzycą i sosem cebulowym. Nie zapominajcie o słodkim wydaniu przysmaku. Aromatyczne pierogi z jabłkami i cynamonem łączą rozpływające się w ustach ciasto z ukochanym smakiem szarlotki.