Pierogi z soczewicą zieloną – przepis na farsz | Przepisy.pl pixel

Pierogi z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
336 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

915 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

600 gramów

3 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz na pierogi z soczewicą: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.

Pierogi z soczewicą - Krok 1

Krok 2

Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.

Pierogi z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebule i zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.

Pierogi z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.

Pierogi z soczewicą - Krok 4

Krok 5

Gotuj pierogi z soczewicą przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

Pierogi z soczewicą - Krok 5

Krok 6

Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

Pierogi z soczewicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie pierogów z soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Krawczyk

    Ewelina Krawczyk , 01.12.2022

    Tak. polecam bardzo. Pierwszy raz spróbowałam gotowych pierogów z soczewicą i byłam zaskoczona, teraz robię sama z tego właśnie przepisu. Dodaje dodatkowo podsmażone pieczarki wcześniej starte na tarce, daje to wilgotności i podbija smak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z soczewicąPierogi z soczewicą

Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest dodawana do rozmaitych potraw – możesz z nią zrobić również pierogi. Okrągłe kawałki ciasta z farszem, zlepione na brzegach w charakterystyczną falbankę to potrawa spotykana w całej Polsce w setkach osłon. Wypełnić można je dowolną kombinacją z warzyw, grzybów, sera i mięsa. Przy okazji Wigilii możesz przygotować zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możesz też zastąpić je pierogami z farszem z zieloną soczewicą. Sprawdzą się na co dzień i od święta!

Dla kogo?

Pierogi z soczewicą to oryginalna propozycja dla tych, którzy lubią unowocześniać wszystkim dobrze znane przepisy. Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Smaczne pierogi z soczewicą okażą się wspaniałą niespodzianką.

Na jaką okazję?

Przepis na pierogi z soczewicą warto mieć zawsze pod ręką. Wspaniale smakują w charakterze codziennego, jarskiego obiadu, ale na świątecznym stole też prezentują się pierwszorzędnie. Za sprawą pierogów z soczewicy stworzysz w swoim domu nową tradycję kulinarną!

Czy wiesz, że?

Przygotowując farsz do pierogów, najwygodniej jest po ugotowaniu soczewicy zmiksować ją na jednolitą masę, a później dopiero dodawać do niej pozostałe składniki. Co jeszcze warto wiedzieć o pierogach z soczewicą? Farsz do pierogów z czerwonej odmiany soczewicy też smakuje doskonale.

Dla urozmaicenia:

Skoro wiesz już, jak zrobić pierogi z soczewicą, przepis wzbogać prostymi trikami. Podawaj je polane tłuszczem z zeszkloną cebulką, bądź odsmażone na patelni. Aby nadać pierogom z soczewicą wyjątkowego smaku, nie zapomnij o użyciu odpowiedniej przyprawy, która doskonale podkreśli aromat farszu i doda potrawie niepowtarzalnego charakteru. Ta, wykorzystana w naszym przepisie, sprawdzi się idealnie!