Pierogi z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

300 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

715 osób wydrukowało

Pobierz pdf

995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

600 gramów

3 sztuki

2 sztuki

2 szczypty

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.

Pierogi z soczewicą - Krok 1

Krok 2

Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką do whiskey wykrawaj koła.

Pierogi z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.

Pierogi z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.

Pierogi z soczewicą - Krok 4

Krok 5

Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

Pierogi z soczewicą - Krok 5

Krok 6

Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

Pierogi z soczewicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z jagodami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z soczewicąPierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą to oryginalna propozycja dla tych, którzy lubią unowocześniać dobrze wszystkim znane przepisy. Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest dodawana do rozmaitych potraw. Możesz z nią zrobić również pierogi. Okrągłe kawałki ciasta z farszem, zlepione na brzegach w charakterystyczną falbankę to potrawa spotykana w całej Polsce w setkach osłon. Wypełnić można je dowolną kombinacją z warzyw, grzybów sera i mięsa. Przy okazji Wigilii możesz przygotować zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możesz też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą. Najwygodniej jest po ugotowaniu zmiksować ziarna soczewicy na jednolitą masę, a później dopiero dodawać do niej pozostałe składniki. Pierogi podawaj polane tłuszczem z zeszkloną cebulką, bądź odsmażone na patelni.