Pierogi z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

294 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

715 osób wydrukowało

Pobierz pdf

995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

600 gramów

3 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.

Pierogi z soczewicą - Krok 1

Krok 2

Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką do whiskey wykrawaj koła.

Pierogi z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.

Pierogi z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.

Pierogi z soczewicą - Krok 4

Krok 5

Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

Pierogi z soczewicą - Krok 5

Krok 6

Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

Pierogi z soczewicą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z soczewicąPierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą to oryginalna propozycja dla tych, którzy lubią unowocześniać dobrze wszystkim znane przepisy. Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest dodawana do rozmaitych potraw. Możesz z nią zrobić również pierogi. Okrągłe kawałki ciasta z farszem, zlepione na brzegach w charakterystyczną falbankę to potrawa spotykana w całej Polsce w setkach osłon. Wypełnić można je dowolną kombinacją z warzyw, grzybów sera i mięsa. Przy okazji Wigilii możesz przygotować zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możesz też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą. Najwygodniej jest po ugotowaniu zmiksować ziarna soczewicy na jednolitą masę, a później dopiero dodawać do niej pozostałe składniki. Pierogi podawaj polane tłuszczem z zeszkloną cebulką, bądź odsmażone na patelni.