
Składniki
300 gramów
1 szklanka
600 gramów
3 sztuki
2 sztuki
2 szczypty
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz na pierogi z soczewicą: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.

Krok 2
Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.

Krok 3
Posiekaj cebule i zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.

Krok 4
Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.

Krok 5
Gotuj pierogi z soczewicą przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

Krok 6
Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie pierogów z soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z soczewicą
Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest dodawana do rozmaitych potraw – możesz z nią zrobić również pierogi. Okrągłe kawałki ciasta z farszem, zlepione na brzegach w charakterystyczną falbankę to potrawa spotykana w całej Polsce w setkach osłon. Wypełnić można je dowolną kombinacją z warzyw, grzybów, sera i mięsa. Przy okazji Wigilii możesz przygotować zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możesz też zastąpić je pierogami z farszem z zieloną soczewicą. Sprawdzą się na co dzień i od święta!
Dla kogo?
Pierogi z soczewicą to oryginalna propozycja dla tych, którzy lubią unowocześniać wszystkim dobrze znane przepisy. Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Smaczne pierogi z soczewicą okażą się wspaniałą niespodzianką.
Na jaką okazję?
Przepis na pierogi z soczewicą warto mieć zawsze pod ręką. Wspaniale smakują w charakterze codziennego, jarskiego obiadu, ale na świątecznym stole też prezentują się pierwszorzędnie. Za sprawą pierogów z soczewicy stworzysz w swoim domu nową tradycję kulinarną!
Czy wiesz, że?
Przygotowując farsz do pierogów, najwygodniej jest po ugotowaniu soczewicy zmiksować ją na jednolitą masę, a później dopiero dodawać do niej pozostałe składniki. Co jeszcze warto wiedzieć o pierogach z soczewicą? Farsz do pierogów z czerwonej odmiany soczewicy też smakuje doskonale.
Dla urozmaicenia:
Skoro wiesz już, jak zrobić pierogi z soczewicą, przepis wzbogać prostymi trikami. Podawaj je polane tłuszczem z zeszkloną cebulką, bądź odsmażone na patelni. Aby nadać pierogom z soczewicą wyjątkowego smaku, nie zapomnij o użyciu odpowiedniej przyprawy, która doskonale podkreśli aromat farszu i doda potrawie niepowtarzalnego charakteru. Ta, wykorzystana w naszym przepisie, sprawdzi się idealnie!