Polskie łazanki z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polskie łazanki z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

122

heart
1375 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2660 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

250 gramów

3 sztuki

1 szczypta

3 listków

5 ziaren

30

50

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na łazanki - z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody zagnieć jednolite ciasto.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkuj cienko i pozostaw chwilę, aby obeschło. Następnie wykrawaj małe kwadratowe łazanki i gotuj je w osolonym wrzątku. Odcedź.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj drobno. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i kapustę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pokruszone grzyby i kostki Knorr. Kapustę duś do miękkości.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść. Ułóż na spodzie warstwę łazanek, następnie warstwę kapusty - czynność powtórz.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż kilka plasterków masła. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Zapiekaj 45 minut. Posyp natką.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Marek Stankiewicz

    Marek Stankiewicz , 03.12.2020

    TAK ,,Polskie łazanki z kapustą" przywołują magiczne wspomnienia z dzieciństwa. Już samo zdjęcie potrawy skojarzyło mi się silnie ze świętami u pradziadków w leśniczówce. Uginające się pod śniegiem drzewa, pięć pokoleń przy zastawionym bożonarodzeniowymi potrawami stole, ogromna przystrojona piernikami choinka... I te łazanki, które z kuzynami wyjadaliśmy palcami w kuchni, gdy prababcia nie patrzyła w naszą stronę... :-) Przepis jest jak wehikuł czasu przenoszący mnie do cudownych, świątecznych chwil, więc musiałem go wypróbować. Wyszły jak te sprzed lat, więc na pewno pojawią się na naszej Wigilii. Tyle, że tym razem zrobie ich więcej, bo zniknęły zbyt szybko. ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polskie łazanki z kapustąPolskie łazanki z kapustą

Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i leśnych grzybów, kojarzy się zwłaszcza ze świątecznymi potrawami. Przygotowany samodzielne makaron na łazanki jest bardzo delikatny i świetnie współgra z wyrazistym smakiem smażonej kapusty. Po ugotowaniu układa się go na spodzie naczynia żaroodpornego, na wierzch nakłada się kapustę z grzybami i przykrywa kolejną warstwą łazanek oraz nadzienia. Całość zapieka się w piekarniki z dodatkiem tłuszczu i serwuje, kiedy potrawa jest gorąca. Jeśli nie masz pod ręką leśnych grzybów, wykorzystaj w tym daniu pieczarki. Dodatkowo możesz nadać kapuście bardziej zdecydowany smak, dorzucając do niej świeżo zmielony pieprz, majeranek lub tymianek. Przed podaniem udekoruj całość natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Tak przyrządzone polskie łazanki z kapustą będą doskonałe na obiad. Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu, podgrzej je i wykorzystaj również jako ciepłą kolację. Zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną potrawę! Koniecznie sprawdź nasz przepis na polskie łazanki z kapustą.