Polskie łazanki z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

1236 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

3 sztuki

30

50

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na łazanki - z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody zagnieć jednolite ciasto.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkuj cienko i pozostaw chwilę, aby obeschło. Następnie wykrawaj małe kwadratowe łazanki i gotuj je w osolonym wrzątku. Odcedź.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj drobno. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i kapustę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pokruszone grzyby i kostki Knorr. Kapustę duś do miękkości.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść. Ułóż na spodzie warstwę łazanek, następnie warstwę kapusty - czynność powtórz.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż kilka plasterków masła. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Zapiekaj 45 minut. Posyp natką.

Polskie łazanki z kapustą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polskie łazanki z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polskie łazanki z kapustąPolskie łazanki z kapustą

Łazanki w wersji zapiekanej to wyśmienite danie, które ze względu na dodatek kiszonej kapusty i leśnych grzybów, kojarzy się zwłaszcza ze świątecznymi potrawami. Przygotowany samodzielne makaron na łazanki jest bardzo delikatny i świetnie współgra z wyrazistym smakiem smażonej kapusty. Po ugotowaniu układa się go na spodzie naczynia żaroodpornego, na wierzch nakłada się kapustę z grzybami i przykrywa kolejną warstwą łazanek oraz nadzienia. Całość zapieka się w piekarniki z dodatkiem tłuszczu i serwuje, kiedy potrawa jest gorąca. Jeśli nie masz pod ręką leśnych grzybów, wykorzystaj w tym daniu pieczarki. Dodatkowo możesz nadać kapuście bardziej zdecydowany smak, dorzucając do niej świeżo zmielony pieprz, majeranek lub tymianek. Przed podaniem udekoruj całość natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Tak przyrządzone polskie łazanki z kapustą będą doskonałe na obiad. Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu, podgrzej je i wykorzystaj również jako ciepłą kolację. Zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną potrawę! Koniecznie sprawdź nasz przepis na polskie łazanki z kapustą.