Rosół jarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół jarski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

235 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

null

null

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

3 sztuki

2 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i namocz grzyby.

Rosół jarski - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa. Następnie zalej gorącą, osoloną wodą, dodaj grzyby i razem gotuj.

Rosół jarski - Krok 2

Krok 3

Dodaj groszek pod koniec gotowania.

Rosół jarski - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr oraz Przyprawą w płynie Delikat Knorr i posyp natką pietruszki.

Rosół jarski - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Rosół wegetariański podawaj z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół jarskiRosół jarski

Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od czasu do czasu mogą po niego sięgnąć dla odmiany także miłośnicy mięsa. Wywar ugotowany z samych warzyw może być jeszcze pyszniejszy niż jego mięsny wariant. Rosół jarski doskonale nadaje się na każdą okazję. Klarowny i delikatny smak podbije podniebienia wszystkich. Aby zupa smacznie się prezentowała, koniecznie pokrój warzywa nie w kostkę, ale w paski. Twój rosół będzie nie tylko doskonale smakował, ale również pięknie wyglądał. Fantastyczny aromat oraz brązowawy kolor zapewnią twojej zupie grzybki. Jeśli masz świeże, dopiero co zebrane w lesie grzyby, koniecznie wrzuć je do zupy. Jeśli nie, sięgnij po suszone grzybki lub mrożone. Jeśli dysponujesz suszonymi, pamiętaj, by je wymoczyć w wodzie przed gotowaniem. Oryginalnym urozmaiceniem tej kompozycji będzie zielony groszek. Jarski rosół może być bazą do wielu zup, np. grzybowej, kapuśniaka lub jarzynowej.