Rosół jarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół jarski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

20 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

3 sztuki

20 dekagramów

20 dekagramów

null

null

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i namocz grzyby.

Rosół jarski - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski warzywa. Następnie zalej gorącą, osoloną wodą, dodaj grzyby i razem gotuj.

Rosół jarski - Krok 2

Krok 3

Dodaj groszek pod koniec gotowania.

Rosół jarski - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr oraz Przyprawą w płynie Delikat Knorr i posyp natką pietruszki.

Rosół jarski - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Rosół wegetariański podawaj z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół jarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ekspresowy rosół
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół jarskiRosół jarski

Rosół kojarzy się przede wszystkim z wywarem z mięsa. Jednak swój rosół mają również jarosze. Od czasu do czasu mogą po niego sięgnąć dla odmiany także miłośnicy mięsa. Wywar ugotowany z samych warzyw może być jeszcze pyszniejszy niż jego mięsny wariant. Rosół jarski doskonale nadaje się na każdą okazję. Klarowny i delikatny smak podbije podniebienia wszystkich. Aby zupa smacznie się prezentowała, koniecznie pokrój warzywa nie w kostkę, ale w paski. Twój rosół będzie nie tylko doskonale smakował, ale również pięknie wyglądał. Fantastyczny aromat oraz brązowawy kolor zapewnią twojej zupie grzybki. Jeśli masz świeże, dopiero co zebrane w lesie grzyby, koniecznie wrzuć je do zupy. Jeśli nie, sięgnij po suszone grzybki lub mrożone. Jeśli dysponujesz suszonymi, pamiętaj, by je wymoczyć w wodzie przed gotowaniem. Oryginalnym urozmaiceniem tej kompozycji będzie zielony groszek. Jarski rosół może być bazą do wielu zup, np. grzybowej, kapuśniaka lub jarzynowej.