Jak zrobić gołąbki? Przepis oraz video | Przepisy.pl pixel

Gołąbki - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

274

4645 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6446 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obierz z pierwszych liści, wytnij głąb i sparz we wrzącej wodzie, następnie obierz z liści. Z każdego liścia zetnij gruby nerw.

Gołąbki - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ryż dodaj do mielonego mięsa razem z jajkami i podsmażoną wcześniej cebulą pokrojoną w kostkę.

Gołąbki - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj do mięsa.

Gołąbki - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Farsz dokładnie wymieszaj i porcjami nakładaj na liście kapusty. Liście szczelnie zawijaj.

Gołąbki - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Przygotowane gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem. Dodaj zmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.

Gołąbki - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Przykryte naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij gołąbki.

Gołąbki - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Do wywaru dodaj koncentrat i całość zagęść mąką wymieszaną w zimnej wodzie. Zagotuj. Do sosu przełóż gołąbki i chwilę duś.

Gołąbki - VIDEO - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Tetiana Chika

    Tetiana Chika , 15.12.2021

    TAK/ do farszu zawsze też dodaję podsmażoną marchewkę, wtedy nadzienie robi się słodsze. Kapustę także można zmiękczyć za pomocą mikrofalówki. Wystarczy wyciąć nożem głąb i włożyć główkę na parę minut do mikrofali. Powtarzać czynność, zdejmując zewnętrzne liście.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 03.12.2021

    Gołąbki? Zawsze!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Andrzejczak

    Gosia Andrzejczak , 14.09.2017

    Gołąbki zawsze! Najchętniej takie robione przez mamę, czyli gołąbki z sosem pomidorowym. Czasami też robi gołąbki z sosem pieczarkowym. Wcinam obie wersje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Skowrońska

    Lidia Skowrońska , 01.03.2017

    Trochę zmodyfikowałam po swojemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Liszczyńska

    Jolanta Liszczyńska , 13.08.2016

    Słabo widoczne przepisy nie można odczytac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KRZYSZTOF W...

    KRZYSZTOF W... , 20.02.2016

    ekstra smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszulka Sedor

    Urszulka Sedor , 13.12.2015

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna melka

    katarzyna melka , 03.12.2015

    super mniamusne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowitz

    Monika Kowitz , 19.06.2015

    Smaczne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki - VIDEOGołąbki - VIDEO

Potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na samą myśl o niej przychodzą nam do głowy skojarzenia z tym, co smaczne i domowe. Mięsno-ryżowe nadzienie zawinięte w liście kapusty – co to takiego? Zgaduj zgadula! Gołąbki to popularne danie, które choć pracochłonne, jest proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj i już dziś zrób najlepszy przepis na gołąbki!

Dla kogo?

Dla gołąbkomaniaków! Gołąbki pieczone – zastanawiasz się, jak się za to zabrać? Do przygotowania nadzienia nadaje się także kasza, np. perłowa albo gryczana. Wybierz dowolne mięso wieprzowe. Najczęściej spotyka się wersję z łopatką wieprzową, ale dobre będą także indyk i wołowina. W czasie, gdy gołąbki będą się zapiekać, przygotuj do nich sos, taki jaki lubisz najbardziej: pomidorowy, grzybowy czy koperkowy. Gołąbki najlepiej smakują dzień po przyrządzaniu.

Na jaką okazję?

Gołąbki w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie na obiad w gronie całej rodziny. Tego typu danie to już tradycja, która łączy pokolenia.

Czy wiesz, że?

Zanim zaczniesz zawijać farsz, sparz kapustę. Im młodsza, tym jej liście są bardziej miękkie, więc ugotujesz je w krótszym czasie. Białą kapustę możesz zamienić na włoską. W niektórych regionach Europy używa się także liści winogron. Jeśli chcesz, żeby ryż był zbity i klejący, użyj odmiany krótkoziarnistej. Jeżeli z kolei wolisz sypki, użyj długoziarnistego.

Dla urozmaicenia:

W zależności od upodobań podawaj gołąbki bez dodatków lub z ziemniakami. Udekoruj natką pietruszki. Wypróbuj ten przepis już na najbliższą okazję!