Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

600 gramów

1.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotuj przez 10 minut.

Krok 2

Obraną i posiekana cebulę zeszklij na 1 łyżce masła.

Krok 3

Do mięsa dodaj ryż i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wyrób.

Krok 4

Z kapusty oddziel liście, włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu gdy lekko zmiękną.

Krok 5

Na liściach układaj porcje farszu, zwiń.

Krok 6

Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem Knorr i duś przez 40 minut.

Krok 7

Pozostałe masło stop, oprósz mąką i zasmaż. Dolej przecier i zagotuj. Sos przypraw, sola, pieprzem i cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorachGołąbki z młodej kapusty w pomidorach

Najważniejsze w procesie przygotowywania gołąbków z młodej kapusty w pomidorach jest przyrządzenie dobrze doprawionego nadzienia z ryżem i mięsem oraz zawinięcie farszu w obgotowane wcześniej liście młodej kapusty. W tej wersji potrawa jest szczególnie smaczna – pikantne wnętrze współgra z delikatną warzywną otoczką, w której jest zamknięte, a smak całości dopełnia sos pomidorowy, do którego możesz dodać także posiekane świeże zioła. Gołąbki sprawdzą się nie tylko jako smaczny obiad, ale i ciepła kolacja. Warto dodać do farszu swoje ulubione przyprawy, a nawet zamienić danie w potrawę wegetariańską, dodając zamiast mięsa pieczarki, suszone pomidory, przysmażoną cukinię, zielony groszek lub kapary. Sos pomidorowy także możesz opcjonalnie zamienić na grzybowy. Całość posyp wedle upodobań – posiekanym drobno świeżym koperkiem, szczypiorkiem, bazylią lub suszonymi ziołami. Przygotuj gołąbki w tej wersji. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.