
Składniki
1 sztuka
2 szklanki
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
600 gramów
1.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż gotuj przez 10 minut.
Krok 2
Obraną i posiekana cebulę zeszklij na 1 łyżce masła.
Krok 3
Do mięsa dodaj ryż i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wyrób.
Krok 4
Z kapusty oddziel liście, włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu gdy lekko zmiękną.
Krok 5
Na liściach układaj porcje farszu, zwiń.
Krok 6
Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem Knorr i duś przez 40 minut.
Krok 7
Pozostałe masło stop, oprósz mąką i zasmaż. Dolej przecier i zagotuj. Sos przypraw, sola, pieprzem i cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach
Najważniejsze w procesie przygotowywania gołąbków z młodej kapusty w pomidorach jest przyrządzenie dobrze doprawionego nadzienia z ryżem i mięsem oraz zawinięcie farszu w obgotowane wcześniej liście młodej kapusty. W tej wersji potrawa jest szczególnie smaczna – pikantne wnętrze współgra z delikatną warzywną otoczką, w której jest zamknięte, a smak całości dopełnia sos pomidorowy, do którego możesz dodać także posiekane świeże zioła. Gołąbki sprawdzą się nie tylko jako smaczny obiad, ale i ciepła kolacja. Warto dodać do farszu swoje ulubione przyprawy, a nawet zamienić danie w potrawę wegetariańską, dodając zamiast mięsa pieczarki, suszone pomidory, przysmażoną cukinię, zielony groszek lub kapary. Sos pomidorowy także możesz opcjonalnie zamienić na grzybowy. Całość posyp wedle upodobań – posiekanym drobno świeżym koperkiem, szczypiorkiem, bazylią lub suszonymi ziołami. Przygotuj gołąbki w tej wersji. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.