Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

600 gramów

1.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotuj przez 10 minut.

Krok 2

Obraną i posiekana cebulę zeszklij na 1 łyżce masła.

Krok 3

Do mięsa dodaj ryż i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wyrób.

Krok 4

Z kapusty oddziel liście, włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu gdy lekko zmiękną.

Krok 5

Na liściach układaj porcje farszu, zwiń.

Krok 6

Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem Knorr i duś przez 40 minut.

Krok 7

Pozostałe masło stop, oprósz mąką i zasmaż. Dolej przecier i zagotuj. Sos przypraw, sola, pieprzem i cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorachGołąbki z młodej kapusty w pomidorach

Najważniejsze w procesie przygotowywania gołąbków z młodej kapusty w pomidorach jest przyrządzenie dobrze doprawionego nadzienia z ryżem i mięsem oraz zawinięcie farszu w obgotowane wcześniej liście młodej kapusty. W tej wersji potrawa jest szczególnie smaczna – pikantne wnętrze współgra z delikatną warzywną otoczką, w której jest zamknięte, a smak całości dopełnia sos pomidorowy, do którego możesz dodać także posiekane świeże zioła. Gołąbki sprawdzą się nie tylko jako smaczny obiad, ale i ciepła kolacja. Warto dodać do farszu swoje ulubione przyprawy, a nawet zamienić danie w potrawę wegetariańską, dodając zamiast mięsa pieczarki, suszone pomidory, przysmażoną cukinię, zielony groszek lub kapary. Sos pomidorowy także możesz opcjonalnie zamienić na grzybowy. Całość posyp wedle upodobań – posiekanym drobno świeżym koperkiem, szczypiorkiem, bazylią lub suszonymi ziołami. Przygotuj gołąbki w tej wersji. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.