Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

600 gramów

1.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotuj przez 10 minut.

Krok 2

Obraną i posiekana cebulę zeszklij na 1 łyżce masła.

Krok 3

Do mięsa dodaj ryż i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wyrób.

Krok 4

Z kapusty oddziel liście, włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu gdy lekko zmiękną.

Krok 5

Na liściach układaj porcje farszu, zwiń.

Krok 6

Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem Knorr i duś przez 40 minut.

Krok 7

Pozostałe masło stop, oprósz mąką i zasmaż. Dolej przecier i zagotuj. Sos przypraw, sola, pieprzem i cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki  z młodej kapusty w pomidorachGołąbki z młodej kapusty w pomidorach

Najważniejsze w procesie przygotowywania gołąbków z młodej kapusty w pomidorach jest przyrządzenie dobrze doprawionego nadzienia z ryżem i mięsem oraz zawinięcie farszu w obgotowane wcześniej liście młodej kapusty. W tej wersji potrawa jest szczególnie smaczna – pikantne wnętrze współgra z delikatną warzywną otoczką, w której jest zamknięte, a smak całości dopełnia sos pomidorowy, do którego możesz dodać także posiekane świeże zioła. Gołąbki sprawdzą się nie tylko jako smaczny obiad, ale i ciepła kolacja. Warto dodać do farszu swoje ulubione przyprawy, a nawet zamienić danie w potrawę wegetariańską, dodając zamiast mięsa pieczarki, suszone pomidory, przysmażoną cukinię, zielony groszek lub kapary. Sos pomidorowy także możesz opcjonalnie zamienić na grzybowy. Całość posyp wedle upodobań – posiekanym drobno świeżym koperkiem, szczypiorkiem, bazylią lub suszonymi ziołami. Przygotuj gołąbki w tej wersji. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.