Gołąbki z pieczonym karczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z pieczonym karczkiem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce łączymy olej, sól, pieprz, paprykę, przyprawę do karkówki i Delikat. Mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy karczek. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a po bokach układamy pokrojone w ćwiartki cebule. Pieczemy pod przykryciem około 2 godziny w 200 stopniach.

Krok 2

Upieczone mięso i cebulę mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem. Aby farsz nie był suchy dodajemy sos który powstał w trakcie pieczenia mięsa. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Kapustę obgotowujemy w posolonej wodzie i zdejmujemy po 1 liściu z wierzchu.

Krok 4

Zwijamy gołąbki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. WIerzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.

Krok 5

Pieczemy w 180 stopniach około 2 godziny, cały czas pod przykryciem.

Krok 6

Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym ze śmietanką, posypane posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej