Gołąbki z pieczonym karczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z pieczonym karczkiem

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

2 sztuki

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce łączymy olej, sól, pieprz, paprykę, przyprawę do karkówki i Delikat. Mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy karczek. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a po bokach układamy pokrojone w ćwiartki cebule. Pieczemy pod przykryciem około 2 godziny w 200 stopniach.

Krok 2

Upieczone mięso i cebulę mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem. Aby farsz nie był suchy dodajemy sos który powstał w trakcie pieczenia mięsa. Doprawiamy do smaku.

Krok 3

Kapustę obgotowujemy w posolonej wodzie i zdejmujemy po 1 liściu z wierzchu.

Krok 4

Zwijamy gołąbki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. WIerzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.

Krok 5

Pieczemy w 180 stopniach około 2 godziny, cały czas pod przykryciem.

Krok 6

Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym ze śmietanką, posypane posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z pieczonym karczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej