Kotlety mielone z kalafiorem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

30

1860 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

935 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

450 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

4 łyżki

0.5 pęczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyciągnij z lodówki i zostaw na chwilę, aby nabrało pokojowej temperatury. Fix Knorr wymieszaj ze 100 ml wody i dodaj do mięsa. Wyrób dokładnie masę.

Kotlety mielone z kalafiorem   - Krok 1

Krok 2

Formuj kotleciki, panieruj je w bułce tartej i smaż po 6-8 minut z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni.

Kotlety mielone z kalafiorem   - Krok 2

Krok 3

Świeżego kalafiora podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez minutę. Następnie odcedź i przełóż z powrotem do garnka.

Kotlety mielone z kalafiorem   - Krok 3

Krok 4

Przyprawę Naturalnie Smaczne Chłopski Garnek Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do gotującego się kalafiora.

Kotlety mielone z kalafiorem   - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu wraz z kotlecikami. Całość posyp świeżym koperkiem. Do potrawy doskonale pasują ziemniaki gotowane lub pieczone.

Kotlety mielone z kalafiorem   - Krok 5
148

Opinie o przepisie

  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 15.10.2017

    Bardzo smaczny obiadek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 03.04.2017

    Pychotka polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Jarzynska

    Karolina Jarzynska , 10.12.2016

    sos do kalafiora też warto doprawić żeby nie był mdly

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 02.06.2016

    z sosem do warzyw kor zupełnie nowa jakość. mam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kasprzak

    Marzena Kasprzak , 15.04.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Melania Włodarczyk

    Melania Włodarczyk , 23.11.2015

    No właśnie popierał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gottschalk

    Krystyna Gottschalk , 23.11.2015

    zdecydowanie buraczki, mizeria i eventualnie surowka z kiszonej kapusty!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Wilk

    Eva Wilk , 22.11.2015

    z kalafiorem??????????????????? buraczki lub ogórek kiszony:)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Puchalska

    Beata Puchalska , 22.11.2015

    Właśnie!!! Z buraczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok , 21.11.2015

    Buraczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dybikowska

    Agnieszka Dybikowska , 20.11.2015

    Ale mam ochote:)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.11.2015

    W pełni się zgadzamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • My space, my world. Ana Mari's world.

    My space, my world. Ana Mari's world. , 19.11.2015

    klasyka, wczoraj także robiłam ;) koniecznie z mizerią :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Izabela Rokita

    Sylwia Izabela Rokita , 18.11.2015

    ja dzis robię, mięso jajko, bułka cebula czosnek sól pieprz i wystarczy kotlety znikną w oku mgnienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Koźbiał Grabowska

    Aneta Koźbiał Grabowska , 18.11.2015

    zdecydowanie jedno lub drugie,kalafior jest jak ziemniak...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Kubiak

    Miroslawa Kubiak , 18.11.2015

    Wolę bez polepszaczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szymuk

    Grazyna Szymuk , 18.11.2015

    Lubię takie kotleciki...........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mez Zia

    Mez Zia , 18.11.2015

    Sarcia Abii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz H Kozłowski

    Kazimierz H Kozłowski , 17.11.2015

    No i skwarki oraz kopererku bardzo dużo i zsiadłe mleczko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gasior

    Piotr Gasior , 17.11.2015

    Mielone nie były takie malutkie ......konkretne i dobrze przyprawione wołowy -wieprzowe dużo cebuli i czosnku ....i pieprz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gasior

    Piotr Gasior , 17.11.2015

    Pepsi i Coca Cola strefa marzeń. .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gasior

    Piotr Gasior , 17.11.2015

    Przed MC Donalds taka wersja była mielony pikantny z KECZUPEM w chlebie i ogórek kiszony do ręki ....to chamburger po prostu szybka przekąska na żniwach w polu posiłek polowy napój kawa zborzowa bez cukru.....na upał....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gasior

    Piotr Gasior , 17.11.2015

    Groszek i marchewka to tylko małe dxieci bo to słodkie i mdle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gasior

    Piotr Gasior , 17.11.2015

    Spróbowałem wszystkich wariantów smakowych i dokonałem wyboru w zimie kapusta zasmazana a w lecie mizeria buraki tez tylko w niedziele a pomidory z cebulką i śmietaną to nikt nie powiedział .....na wsi takie przepisy są ......dobry ogórek kiszone tez.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Bijowski

    Rafał Bijowski , 17.11.2015

    A ja lubię tradycyjne - bez chemicznych proszków i ulepszaczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Barthel

    Magdalena Barthel , 17.11.2015

    Zjadlabym...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Monika Luberacka

    Małgorzata Monika Luberacka , 17.11.2015

    Właśnie dziś mieliśmy taki obiad mniam mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dee Gorszewski

    Dee Gorszewski , 17.11.2015

    Hum, mam mielone I kalafiora tez mam. Dobry pomysl.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 17.11.2015

    PYYYYYYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Tom

    Jack Tom , 17.11.2015

    U mnie zależnie od sezonu. Wtedy warzywa smakują najlepiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z kalafiorem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z kalafiorem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z kalafiorem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z kalafiorem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z kalafiorem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z kalafiorem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z kalafiorem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety mielone z kalafiorem  Kotlety mielone z kalafiorem

Mielone zna i lubi każdy – sprawdzonych przepisów nie trzeba modyfikować. Co jednak zrobić by nieco odmienić ten popularny obiad? Sukces naszego dani tkwi w dodatkach. Tradycyjną wersję kotletów mielonych proponujemy podać z ugotowanymi różyczkami kalafiora polanych kremowym sosem. Zarówno kotlety mielone, jak i kalafior będą doskonale smakować z gęstym sosem serowym. Jeśli lubisz eksperymentować, podpowiadamy, że równie dobrze sprawdzi się tu sos pomidorowy, grzybowy lub pieczarkowy. Danie to możesz zaserwować z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Kotlety i kalafior możesz podać także w bułce w formie burgera – wówczas będą stanowić świetne drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy, a twoje dzieci – do szkoły. Kupując kalafiora zwróć uwagę na kolor jego kwiatów – powinny być jednolitej barwy, pozbawione ciemniejszych plamek oraz uszkodzeń, a także liści – wybieraj te, które są jędrne i jasne. Poza sezonem możesz kupić mrożone różyczki kalafiora – równie dobrze sprawdzą się w kotletach, co świeży kalafior.