Kotlety jajeczne – z pieczarkami lub serem. Z czym podawać? Przepis
Doskonałe w swojej prostocie, a zarazem elastyczne pod względem doboru dodatków – kotlety jajeczne z pieczarkami robi się łatwo, z zaledwie kilku składników. To danie stworzone dla wielbicieli domowej kuchni i dla tych, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów. Jak zrobić pyszne kotlety jajeczne z pieczarkami i czym jeszcze można urozmaicić ten przysmak? Oto kilka propozycji na przygotowanie tej potrawy!
Kotlety jajeczne z pieczarkami – przepis
Wykonanie kotletów z jajek jest proste i nie różni się, poza głównym składnikiem, od tych dobrze znanych mięsnych. Będziecie potrzebować 6 jajek, 200 g pieczarek, 1 cebuli, bułki tartej – 2 łyżki do masy jajecznej plus dodatkowo do panierki, przypraw oraz oleju do podsmażenia pieczarek i do smażenia kotletów. Możecie dodać także 100 g startego żółtego sera, takiego jak gouda lub cheddar. Kotlety jajeczne z pieczarkami i serem są bardziej wyraziste w smaku, a roztopiony ser nadaje im wyjątkowej, kremowej konsystencji.
Przygotowanie kotletów jajecznych z pieczarkami i serem
Ugotujcie 5 jajek na twardo, a jedno pozostawcie surowe. Te ugotowane ostudźcie, obierzcie i drobno posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Oczyśćcie pieczarki i pokrójcie w drobną kostkę, cebulę posiekajcie. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju, zeszklijcie cebulę i dodajcie pieczarki. Smażcie do momentu, aż odparuje z nich nadmiar wody. Doprawcie ulubionymi przyprawami. W dużej misce połączcie jajka z usmażonymi pieczarkami i cebulą. Dodajcie surowe jajko, bułkę tartą i starty ser. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Uformujcie z masy niewielkie kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Następnie usmażcie na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor z obu stron.
Kotlety jajeczne z pieczarkami – z czym podawać?
Wybór dodatków do kotletów jajecznych jest uzależniony wyłącznie od waszych upodobań kulinarnych. Możecie je zaserwować z ziemniakami w niemal każdej postaci – gotowanymi lub pieczonymi, tłuczonymi z łyżką masła, tak jak lubicie najbardziej. Będą także świetnie pasować do kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku. Możecie też podać kotlety jajeczne z pieczarkami i serem z ryżem. Doskonałym uzupełnieniem tego dania będą również sos pieczarkowy, sos chrzanowy i sałatki warzywne, np. prosta w wykonaniu surówka marchewkowo-jabłkowa. A jeśli szukacie szybkiej przekąski, spróbujcie kotletów jajecznych z kromką chleba lub bułką. W takiej wersji również będą doskonale smakować.
Co można dodać do kotletów jajecznych z pieczarkami?
Ser i pieczarki to niejedyne składniki, które wzbogacą smak kotletów jajecznych. Natka pietruszki, szczypiorek lub koperek dodadzą nie tylko bardziej wyrazistego smaku, ale i walorów estetycznych. Dla uzyskania intensywniejszego smaku dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, tymianek lub oregano, zwłaszcza do wersji kotletów z żółtym serem. A jeśli chcecie zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami w odsłonie bogatej w składniki, dodajcie drobno posiekane warzywa, takie jak: czerwona papryka, cukinia lub szpinak. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie żadnego dania bez mięsnego dodatku, podsmażcie drobno posiekany boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę lub szynkę. Świetnie będzie również pasować tuńczyk z puszki.
Warzywne dania idealne na obiad
Nie tylko przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami może być pełen warzyw. Kolorowe i smaczne, stanowią niemal nieodzowny dodatek do każdego obiadu, ale mogą stać się także głównym składnikiem. Jeśli szukacie inspiracji na wyjątkowe dania warzywne, grecka musaka z cukinią trafi w gust każdego miłośnika zapiekanek. Papryka faszerowana mięsem to już klasyka na imprezowych stołach. Świetnie sprawdzi się także jako danie obiadowe. A jeśli lubicie zupy, a znudziła wam się popularna pomidorowa, przygotujcie zupę minestrone, włoską potrawę, pełną kolorowych warzyw i niezwykłego smaku, podkreśloną suszonym oregano i Fixem Spaghetti Bolognese Knorr. Te propozycje to idealne rozwiązanie, aby nie poddać się monotonii w waszej kuchni!
Komentarze (0)