Sos pieczarkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

677 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę, pieczarki pokrój w cienkie plastry. Następnie rozpuść masło w garnku, dodaj przygotowane warzywa i podsmaż je przez 5 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sos pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Bulion grzybowy Knorr w 2 szklankach wrzątku i dodaj do cebuli oraz pieczarek.

Sos pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj dokładnie mąkę ze śmietanką, po czym wlej ostrożnie do gotującego się bulionu. Gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę.

Sos pieczarkowy - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i dopraw go pieprzem do smaku.

Sos pieczarkowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • ANNA Gol

    ANNA Gol , 19.12.2017

    Sos bardzo dobry. Może za dużo śmietany dałam...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zimowisko

    Zimowisko , 01.11.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta , 21.09.2015

    pycha, mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowySos pieczarkowy

Pieczarka – królowa wśród grzybów w polskiej kuchni - powinna znaleźć się na talerzu podczas niedzielnego obiadu w postaci sosu pieczarkowego. Jego konsystencja i smak sprawią, że każde danie będzie smakowało lepiej, a jego przygotowanie zajmie tylko kwadrans. Wystarczy, że przysmażysz na patelni cebulkę z pieczarkami, rozpuścisz bulion grzybowy Knorr, a na koniec dodasz śmietanę. Szczyptą przypraw oraz pietruszki nadasz potrawie aromatyczny zapach i wydobędziesz smak pieczarki. Sos pieczarkowy może być spokojnie uzupełnieniem dania mięsnego – idealnie komponuje się z delikatną cielęciną czy królikiem. Pojawia się również na talerzu obok placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków z farszem z ryżu i mięsa mielonego. Nietuzinkowym, choć ciekawym duetem na talerzu, może być gęsty sos pieczarkowy, podany z grzankami lub naleśnikiem. Pamiętaj, że w XVIII wieku potrawy z pieczarki uważane były za wykwintne i serwowane były wyłącznie przez najlepszych, francuskich kucharzy. Dlatego jeżeli marzy ci się uniwersalny dodatek do niedzielnego dania z nutą ekstrawagancji, przygotuj sos pieczarkowy.