Sos pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

674 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę, pieczarki pokrój w cienkie plastry. Następnie rozpuść masło w garnku, dodaj przygotowane warzywa i podsmaż je przez 5 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sos pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Bulion grzybowy Knorr w 2 szklankach wrzątku i dodaj do cebuli oraz pieczarek.

Sos pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj dokładnie mąkę ze śmietanką, po czym wlej ostrożnie do gotującego się bulionu. Gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę.

Sos pieczarkowy - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i dopraw go pieprzem do smaku.

Sos pieczarkowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • ANNA Gol

    ANNA Gol , 19.12.2017

    Sos bardzo dobry. Może za dużo śmietany dałam...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zimowisko

    Zimowisko , 01.11.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta , 21.09.2015

    pycha, mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowySos pieczarkowy

Pieczarka – królowa wśród grzybów w polskiej kuchni - powinna znaleźć się na talerzu podczas niedzielnego obiadu w postaci sosu pieczarkowego. Jego konsystencja i smak sprawią, że każde danie będzie smakowało lepiej, a jego przygotowanie zajmie tylko kwadrans. Wystarczy, że przysmażysz na patelni cebulkę z pieczarkami, rozpuścisz bulion grzybowy Knorr, a na koniec dodasz śmietanę. Szczyptą przypraw oraz pietruszki nadasz potrawie aromatyczny zapach i wydobędziesz smak pieczarki. Sos pieczarkowy może być spokojnie uzupełnieniem dania mięsnego – idealnie komponuje się z delikatną cielęciną czy królikiem. Pojawia się również na talerzu obok placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków z farszem z ryżu i mięsa mielonego. Nietuzinkowym, choć ciekawym duetem na talerzu, może być gęsty sos pieczarkowy, podany z grzankami lub naleśnikiem. Pamiętaj, że w XVIII wieku potrawy z pieczarki uważane były za wykwintne i serwowane były wyłącznie przez najlepszych, francuskich kucharzy. Dlatego jeżeli marzy ci się uniwersalny dodatek do niedzielnego dania z nutą ekstrawagancji, przygotuj sos pieczarkowy.