Sos pieczarkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

692 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę, pieczarki pokrój w cienkie plastry. Następnie rozpuść masło w garnku, dodaj przygotowane warzywa i podsmaż je przez 5 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sos pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Bulion grzybowy Knorr w 2 szklankach wrzątku i dodaj do cebuli oraz pieczarek.

Sos pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj dokładnie mąkę ze śmietanką, po czym wlej ostrożnie do gotującego się bulionu. Gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę.

Sos pieczarkowy - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i dopraw go pieprzem do smaku.

Sos pieczarkowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • ANNA Gol

    ANNA Gol , 19.12.2017

    Sos bardzo dobry. Może za dużo śmietany dałam...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zimowisko

    Zimowisko , 01.11.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta , 21.09.2015

    pycha, mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos beszamelowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowySos pieczarkowy

Nie samą zupą pieczarkową smakosz żyje! Jak zrobić sos pieczarkowy, by stał się ozdobą stołów? Mamy na to sprawdzony sposób i chętnie się nim podzielimy. Niezawodny przepis na sos pieczarkowy będzie asem z rękawa każdego kucharza.

Dla kogo? Konsystencja i smak sosu pieczarkowego sprawią, że każde danie będzie smakowało lepiej, a jego przygotowanie zajmie tylko kwadrans. Wystarczy, że przysmażysz na patelni cebulkę z pieczarkami, rozpuścisz bulion grzybowy Knorr, a na koniec dodasz śmietanę – tak powstanie najlepszy sos kurkowo-pieczarkowy. Szczyptą przypraw oraz pietruszki nadasz potrawie aromatyczny zapach i wydobędziesz smak pieczarki. Zadowoleni będą wszyscy koneserzy grzybowych akcentów.

Na jaką okazję? Pieczarka – królowa wśród grzybów w polskiej kuchni - powinna znaleźć się na talerzu zarówno podczas codziennych posiłków, jak i w trakcie niedzielnego obiadu w postaci pysznego sosu pieczarkowego.

Czy wiesz, że? Pamiętaj, że w XVIII wieku potrawy z pieczarki uważano za wyjątkowo wykwintne. Serwowane były wyłącznie przez najlepszych, francuskich kucharzy. Dlatego, jeżeli marzy ci się uniwersalny dodatek do niedzielnego dania z nutą ekstrawagancji, przygotuj sos pieczarkowy. Chcesz, by zrobiło się jeszcze bardziej elegancko? Zaserwuj swoim gościom sos pieczarkowy z winem – pierwsza klasa!

Dla urozmaicenia: Sos pieczarkowy może być spokojnie uzupełnieniem dania mięsnego – idealnie komponuje się z delikatną cielęciną czy królikiem. Przepis na sos pieczarkowy na winie okaże się tu nieodzowny! Niech ten smaczny dodatek pojawia się również w jadłospisie obok placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków z farszem z ryżu i mięsa mielonego. Nietuzinkowym, choć ciekawym duetem na talerzu, może być gęsty sos pieczarkowy, podany z grzankami lub naleśnikiem.