Z nim wszystko smakuje lepiej! Dobrze przyrządzony pomoże uratować potrawę, której brakuje smaku. Mięso spędziło na patelni zbyt wiele czasu i zrobiło się suche? To zadanie dla apetycznego sosu. Gęste dipy zamienią mało wyszukane przekąski w przystawkę jak się patrzy. Ten ważny dodatek potrafi całkowicie odmienić charakter posiłku. Przygotowanie aksamitnego sosu bez grudek to prawdziwa sztuka! Zbyt rzadki nie wygląda atrakcyjnie i nie spełnia swojego smakowitego zadania. Dowiedz się, jak zagęścić sos, by stał się ozdobą twojego menu!

Dla cierpliwych

Czasami potrawie wystarczy dać odrobinę czasu. Redukowanie płynu to najprostszy sposób, by zagęścić sos do gulaszu i innych dań mięsnych. Płyn powstający w trakcie smażenia lub pieczenia mięsa należy zebrać do innego naczynia i gotować do czasu aż stanie się odpowiednio gęsty. Ostrożnie z przyprawami! Zwłaszcza słonymi i pikantnymi – odparowanie wody sprawia, że wszystkie smaki zyskują na mocy.

Dla tradycjonalisty

Zbyt płynny sos i co dalej? W pierwszej kolejności zastanawiasz się, jak zagęścić sos mąką – w końcu nieraz widziałeś, że sięgali po nią dziadkowie i rodzice. To nic trudnego! Niewielką ilość mąki pszennej rozprowadź w niedużej porcji zimnej wody. Dodaj trochę gorącego sosu, energicznie wymieszaj i małym strumieniem wlej do całej potrawy.

Mąka ziemniaczana zadziała podobnie, choć wymaga szczególnej ostrożności. Zbyt hojna dawka zamieni upragnione danie w… kisiel. Dla zagęszczenia 500 ml sosu w zupełności wystarczy 1 łyżeczka mąki z odrobiną wody.

Atmosfera się zagęszcza, ale niewystarczająco? Najwyższa pora, by w kuchni pojawiła się absolutna klasyka sosów i zup. Zasmażkę uzyskuje się, rozpuszczając na gorącej patelni łyżkę masła z dodatkiem pszennej mąki. Gdy całość będzie zarumieniona, należy działać, jak w poprzednich przypadkach – wymieszać z niewielką ilością sosu, następnie dołączyć do reszty.

Dla fanów nabiału

Pod względem popularności z zasmażką konkurować może tylko śmietana. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym skuteczniej wpłynie na twoją potrawę. Ogrzanie jej do temperatury sosu jest niezbędne, gdy chcesz uniknąć ścięcia się nabiału.

Tak samo dobrze, jak zagęszczenie sosu śmietaną, zadziała użycie serka topionego lub mascarpone. Nie tylko uzyskasz gładką konsystencję, ale w prosty sposób wzbogacisz smak sosu. Działaj analogicznie, jak w przypadku śmietany. Pamiętaj tylko o podzieleniu sera na mniejsza kawałki.

Masło będzie odpowiednie, gdy sos nie potrzebuje mocnego zagęszczenia. Pozwoli za to uzyskać piękny, błyszczący efekt i maślany smak dania. Możesz wykorzystać masło orzechowe, które znakomicie pasuje do azjatyckich potraw.

Dla miłośników miksowania

Blendowanie warzyw odpowiada na często pojawiające się pytanie – jak zagęścić sos bez mąki? Jarzynowy nie będzie potrzebował już żadnych dodatków. Strzał w dziesiątkę dla osób, które chcą unikać nadprogramowych kalorii w jadłospisie i cieszyć się naturalnym smakiem składników. Jeśli to nie wystarczy, do sosu dodaj ugotowanego ziemniaka lub cukinię. Podsmażona cebula też okaże się przydatna, zwłaszcza, gdy zastanawiasz się, jak zagęścić sos pomidorowy bez wpływu na jego walory smakowe.

Dla głodnych pomysłów - inspiracje!

Mięsa, owoce morza, warzywa, surówki, sałatki – do wszystkiego znajdziesz idealny sos. Prosty majonezowy, wyrazisty musztardowy, a może intrygujący miętowy? Wiesz już, jak zagęścić sos śmietanowy, więc przygotowanie fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami nie sprawi ci problemów. W czasie dużej uroczystości sos kurkowy będzie pasować jeszcze lepiej. Organizujesz mniej formalne spotkanie? Nie zapomnij zarezerwować na stole miejsca dla sosu do grilla! Potrawy z rożna uwielbiają gęste dodatki. Wystarczy skosztować karkówki z sosem po cygańsku, by się o tym przekonać. Wołowina, wieprzowina i drób pysznie komponują się z sosem z zielonego pieprzu. Od ciebie zależy jak pikantny będzie! Aromatem zachwyca nawet w delikatnym wariancie. Pomidory to domena spaghetti? Wraz z karminadlami – kotlecikami w sosie pomidorowym musimy to zdementować. Słyszałeś o tym, że rybki lubią pływać? Podobno najbardziej w sosie jajeczno-serowym. Większość sosów przygotujesz w 15 minut, ale wspomnienie znakomitego posiłku zostanie z tobą na dłużej!