Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
20 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i umyj kurki, następnie pokrój na mniejsze, w miarę równe kawałki.

Krok 2
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.

Krok 3
Dodaj Bulionetkę domową wołową Knorr i 300 mililitrów wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, dodaj śmietanę.

Krok 4
Gotuj sos, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.

Krok 5
Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos kurkowy - VIDEO
Kurki to popularne w naszym kraju grzyby, które mają bardzo dużo zastosowań. Wykorzystać możesz je na przykład do przygotowania aromatycznego sosu. Pierwszym etapem jest oczyszczenie kurek. Końcówki ogonków oraz uszkodzone fragmenty grzyba należy odciąć. Następnie płucze się każdego grzyba z osobna, pamiętając, że zbyt długie przebywanie w wodzie może spowodować jego rozmiękczenie. Kurki najlepiej smażyć na maśle bez uprzedniego solenia, ponieważ wydzielany pod wpływem tego sok może utrudnić proces obróbki termicznej. Świetnym uzupełnieniem sosu będzie odrobina koniaku lub brandy. Tego typu mocne, leżakujące alkohole nie będą dominować, lecz działać jak przyprawa. Dzięki nim sos kurkowy zyska głęboki, oryginalny smak. Oczywiście alkohol wyparuje podczas gotowania, więc mogą go spożywać osoby w każdym wieku. Do sosu kurkowego warto dodać także gałązkę pachnącego rozmarynu, która nada mu lekko sosnowego aromatu. Taki sos będzie idealnie pasować np. do pieczonego pstrąga. Smacznego.