PRZEPISY.PL
Sos kurkowy - autor: przepisy.pl

Sos kurkowy

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
238
osób dodało do Mniamlisty
238
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kurki świeże lub mrożone100 g
  • mała cebula1 szt
  • koniak lub brandy20 g
  • śmietana200 ml
  • ząbek czosnku1 szt
Sos kurkowy – krok 1

Krok 1

Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
Sos kurkowy – krok 2

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
Sos kurkowy – krok 3

Krok 3

Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj esencję do sosu cebulowego,śmietanę i zagotuj
Sos kurkowy – krok 4

Krok 4

Gotuj sos do momentu aż, uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
Sos kurkowy – krok 5

Krok 5

Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.

Więcej przepisów z tym produktem

Esencja do sosu cebulowego KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

151
osób dodało do Mniamlisty
30''
2
Łatwe
170
osób dodało do Mniamlisty
30''
6
Łatwe
250
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
69
osób dodało do Mniamlisty
30''
5
Łatwe