Sos pieczarkowy ostry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pieczarkowy ostry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 szklanki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oczyść i opłucz razem z grzybami marynowanymi, następnie drobno pokrój, obsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj koncentrat pomidorowy.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 2

Krok 3

Dodaj marynowane grzybki oraz curry dla zaostrzenia smaku. Gotuj 3-4 minuty, aż wszystkie składniki się połączą, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Sos pieczarkowy ostry podawaj do mięs.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowy ostrySos pieczarkowy ostry

Doskonały dodatek do mięs, dań mącznych i pieczonych warzyw. Nieco odmieniona wersja popularnego sosu pieczarkowego jest intensywnie grzybowa, gęsta i posiada pikantną, orientalną nutę. Wszystko za sprawą użycia curry, którego smak przywodzi na myśl dania kuchni indyjskiej. W połączeniu z koncentratem pomidorowym, świeżymi pieczarkami i marynowanymi grzybami, tworzy smaczne uzupełnienie różnych potraw. Sos pieczarkowy ostry sprawdzi się szczególnie w daniach, którym chcesz nadać bardziej wyrazisty smak. Dodaj do niego plasterki zielonych oliwek, kapary lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Sos będzie wyśmienitym uzupełnieniem warzyw zapiekanych z mięsem, ryżem lub kaszą, takich jak cukinia, bakłażan czy papryka. Polewając nim jedzenie, serwuj sos z kleksem gęstej śmietany. Złagodzisz go nieco i dzięki temu przypadnie też do gustu osobom lubiącym łagodniejsze potrawy. Całość posyp ziołami, np. bazylią, oregano lub kolendrą. Przygotuj sos pieczarkowy ostry według podanego przepisu! Podkreśl nim smak Twoich dań.