
Składniki
2 łyżki
2 szklanki
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Krok 2
Pieczarki oczyść i opłucz razem z grzybami marynowanymi, następnie drobno pokrój, obsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 3
Dodaj marynowane grzybki oraz curry dla zaostrzenia smaku. Gotuj 3-4 minuty, aż wszystkie składniki się połączą, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Sos pieczarkowy ostry podawaj do mięs.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pieczarkowy ostry
Doskonały dodatek do mięs, dań mącznych i pieczonych warzyw. Nieco odmieniona wersja popularnego sosu pieczarkowego jest intensywnie grzybowa, gęsta i posiada pikantną, orientalną nutę. Wszystko za sprawą użycia curry, którego smak przywodzi na myśl dania kuchni indyjskiej. W połączeniu z koncentratem pomidorowym, świeżymi pieczarkami i marynowanymi grzybami, tworzy smaczne uzupełnienie różnych potraw. Sos pieczarkowy ostry sprawdzi się szczególnie w daniach, którym chcesz nadać bardziej wyrazisty smak. Dodaj do niego plasterki zielonych oliwek, kapary lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Sos będzie wyśmienitym uzupełnieniem warzyw zapiekanych z mięsem, ryżem lub kaszą, takich jak cukinia, bakłażan czy papryka. Polewając nim jedzenie, serwuj sos z kleksem gęstej śmietany. Złagodzisz go nieco i dzięki temu przypadnie też do gustu osobom lubiącym łagodniejsze potrawy. Całość posyp ziołami, np. bazylią, oregano lub kolendrą. Przygotuj sos pieczarkowy ostry według podanego przepisu! Podkreśl nim smak Twoich dań.