Sos pieczarkowy ostry przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos pieczarkowy ostry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

237 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 szklanki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oczyść i opłucz razem z grzybami marynowanymi, następnie drobno pokrój, obsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj koncentrat pomidorowy.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 2

Krok 3

Dodaj marynowane grzybki oraz curry dla zaostrzenia smaku. Gotuj 3-4 minuty, aż wszystkie składniki się połączą, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Sos pieczarkowy ostry podawaj do mięs.

Sos pieczarkowy ostry - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pieczarkowy ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos pieczarkowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pieczarkowy ostrySos pieczarkowy ostry

Doskonały dodatek do mięs, dań mącznych i pieczonych warzyw. Nieco odmieniona wersja popularnego sosu pieczarkowego jest intensywnie grzybowa, gęsta i posiada pikantną, orientalną nutę. Wszystko za sprawą użycia curry, którego smak przywodzi na myśl dania kuchni indyjskiej. W połączeniu z koncentratem pomidorowym, świeżymi pieczarkami i marynowanymi grzybami, tworzy smaczne uzupełnienie różnych potraw. Sos pieczarkowy ostry sprawdzi się szczególnie w daniach, którym chcesz nadać bardziej wyrazisty smak. Dodaj do niego plasterki zielonych oliwek, kapary lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Sos będzie wyśmienitym uzupełnieniem warzyw zapiekanych z mięsem, ryżem lub kaszą, takich jak cukinia, bakłażan czy papryka. Polewając nim jedzenie, serwuj sos z kleksem gęstej śmietany. Złagodzisz go nieco i dzięki temu przypadnie też do gustu osobom lubiącym łagodniejsze potrawy. Całość posyp ziołami, np. bazylią, oregano lub kolendrą. Przygotuj sos pieczarkowy ostry według podanego przepisu! Podkreśl nim smak Twoich dań.