
Składniki
2 łyżki
2 szklanki
100 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Krok 2
Pieczarki oczyść i opłucz razem z grzybami marynowanymi, następnie drobno pokrój, obsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 3
Dodaj marynowane grzybki oraz curry dla zaostrzenia smaku. Gotuj 3-4 minuty, aż wszystkie składniki się połączą, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Sos pieczarkowy ostry podawaj do mięs.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos pieczarkowy ostry
Doskonały dodatek do mięs, dań mącznych i pieczonych warzyw. Nieco odmieniona wersja popularnego sosu pieczarkowego jest intensywnie grzybowa, gęsta i posiada pikantną, orientalną nutę. Wszystko za sprawą użycia curry, którego smak przywodzi na myśl dania kuchni indyjskiej. W połączeniu z koncentratem pomidorowym, świeżymi pieczarkami i marynowanymi grzybami, tworzy smaczne uzupełnienie różnych potraw. Sos pieczarkowy ostry sprawdzi się szczególnie w daniach, którym chcesz nadać bardziej wyrazisty smak. Dodaj do niego plasterki zielonych oliwek, kapary lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Sos będzie wyśmienitym uzupełnieniem warzyw zapiekanych z mięsem, ryżem lub kaszą, takich jak cukinia, bakłażan czy papryka. Polewając nim jedzenie, serwuj sos z kleksem gęstej śmietany. Złagodzisz go nieco i dzięki temu przypadnie też do gustu osobom lubiącym łagodniejsze potrawy. Całość posyp ziołami, np. bazylią, oregano lub kolendrą. Przygotuj sos pieczarkowy ostry według podanego przepisu! Podkreśl nim smak Twoich dań.