Sos polski - szary

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

108 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

3 dekagramy

3 dekagramy

3 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę Bulionu cielęcego Knorr z 1,5 szklanki wody.

Sos polski - szary - Krok 1

Krok 2

Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.

Sos polski - szary - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.

Sos polski - szary - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.

Sos polski - szary - Krok 4

Krok 5

Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.

Sos polski - szary - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej