Sos polski - szary przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos polski - szary

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

3 dekagramy

3 dekagramy

3 dekagramy

0.5 łyżeczki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę rosołową wołową Knorr z 1,5 szklanki wody.

Sos polski - szary - Krok 1

Krok 2

Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.

Sos polski - szary - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.

Sos polski - szary - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.

Sos polski - szary - Krok 4

Krok 5

Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.

Sos polski - szary - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej