
Składniki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
4 łyżki
3 dekagramy
3 dekagramy
3 dekagramy
0.5 łyżeczki
6 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę rosołową wołową Knorr z 1,5 szklanki wody.

Krok 2
Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.

Krok 3
Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.

Krok 4
Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.

Krok 5
Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej