Sos polski - szary przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos polski - szary

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

3 dekagramy

3 dekagramy

3 dekagramy

0.5 łyżeczki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę rosołową wołową Knorr z 1,5 szklanki wody.

Sos polski - szary - Krok 1

Krok 2

Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.

Sos polski - szary - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.

Sos polski - szary - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.

Sos polski - szary - Krok 4

Krok 5

Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.

Sos polski - szary - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos polski - szarySos polski - szary

Zagotuj kostkę rosołową wołową Knorr z 1,5 szklanki wody.