Sos polski - szary przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos polski - szary

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

3 dekagramy

3 dekagramy

3 dekagramy

0.5 łyżeczki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę rosołową wołową Knorr z 1,5 szklanki wody.

Sos polski - szary - Krok 1

Krok 2

Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.

Sos polski - szary - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.

Sos polski - szary - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.

Sos polski - szary - Krok 4

Krok 5

Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.

Sos polski - szary - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos polski - szarySos polski - szary

Zagotuj kostkę rosołową wołową Knorr z 1,5 szklanki wody.