Sos polski - szary przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos polski - szary

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

3 dekagramy

3 dekagramy

3 dekagramy

0.5 łyżeczki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj kostkę Bulionu cielęcego Knorr z 1,5 szklanki wody.

Sos polski - szary - Krok 1

Krok 2

Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.

Sos polski - szary - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.

Sos polski - szary - Krok 3

Krok 4

Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.

Sos polski - szary - Krok 4

Krok 5

Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.

Sos polski - szary - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos polski - szary - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos marsala
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej