
Składniki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
4 łyżki
3 dekagramy
3 dekagramy
3 dekagramy
0.5 łyżeczki
6 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę rosołową wołową Knorr z 1,5 szklanki wody.

Krok 2
Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.

Krok 3
Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.

Krok 4
Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.

Krok 5
Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej