Składniki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
4 łyżki
3 dekagramy
3 dekagramy
3 dekagramy
0.5 łyżeczki
6 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj kostkę Bulionu cielęcego Knorr z 1,5 szklanki wody.
Krok 2
Mieszaj intensywnie i dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr.
Krok 3
Zetrzyj piernik. Sparz i obierz ze skóry migdały. Rodzynki opłucz.
Krok 4
Zagotuj i dodaj przecier ze śliwek, sparzone i obrane ze skórki migdały oraz opłukane rodzynki.
Krok 5
Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj starty piernik, wino, miód oraz przyprawy (goździki, ziele angielskie). Gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się. Sos polski podawaj do drobiu i cielęciny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej