
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
300 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni , na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej wino. Gotuj aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając 200 ml ciepłej wody.

Krok 2
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3
Na koniec dodaj łyżkę masła. Energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.


Dobra rada:
Do przygotowania sosu zawsze wykorzystuj pozostałości po pieczeniu czy smażeniu mięs. Zdecydowanie podbije to smak sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos madera
Sos madera to prosty, a zarazem niezwykle wykwintny dodatek do potraw – zwłaszcza mięsnych. Nadaje im wyrazu oraz szlachetności. Wszystko za sprawą jednego kluczowego składnika. Na czym polega wyjątkowość sosu madera? Przepis, który proponujemy, wyjaśni wszystko.
Dla kogo?
Przygotowanie sosu maderowego rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej szalotki. Najlepiej użyj patelni, na której wcześniej przyrządzane było mięso – w ten sposób smak sosu będzie znacznie intensywniejszy. Zadowoleni będą wszyscy kucharze, którym zależy na wydobyciu ze swoich posiłków głębi smaku.
Na jaką okazję?
Madera to sos, który świetnie sprawdzi się podczas uroczystych obiadów i kolacji. Pamiętaj jednak o wszystkich etapach przygotowania. Zeszkloną cebulkę zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie odparuje, po czym uzupełnij sos ciepłą wodą. Następnie dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego, która zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Wymieszaj i zagotuj, aby całość zgęstniała. Na koniec dodaj odrobinę tłuszczu, dzięki któremu powstanie gęsta emulsja.
Czy wiesz, że?
Sos madera swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi portugalskiego wina, które jest jego głównym składnikiem. Dzięki niemu nabiera on korzenno-orzechowego posmaku, charakterystycznego dla tego trunku.
Dla urozmaicenia:
Taki wykwintny sos będzie świetnym dodatkiem do potraw z wieprzowiny oraz wołowiny: pieczonego schabu, zrazów, polędwicy i wielu innych. Z czym podasz sos madera przygotowany na bazie tego przepisu? Koniecznie podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.