Sos madera

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni , na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej wino. Gotuj aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając 200 ml ciepłej wody.

Sos madera - Krok 1

Krok 2

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.

Sos madera - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj łyżkę masła. Energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.

Sos madera - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania sosu zawsze wykorzystuj pozostałości po pieczeniu czy smażeniu mięs. Zdecydowanie podbije to smak sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos maderaSos madera

Sos madera swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi portugalskiego wina, które jest jego głównym składnikiem. Dzięki niemu nabiera on korzenno-orzechowego posmaku, charakterystycznego dla tego trunku. Taki wykwintny sos będzie świetnym dodatkiem do potraw z wieprzowiny oraz wołowiny: pieczonego schabu, zrazów, polędwicy i wielu innych. Jego przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej szalotki. Najlepiej użyj patelni, na której wcześniej przyrządzane było mięso – w ten sposób smak sosu będzie znacznie intensywniejszy. Zeszkloną cebulkę zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie odparuje, po czym uzupełnij płyn ciepłą wodą. Następnie dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego, która zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Na koniec dodaj do niego odrobinę tłuszczu, dzięki któremu powstanie gęsta emulsja. Z czym podasz sos madera przygotowany na bazie tego przepisu? Koniecznie podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.