Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
300 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni , na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej wino. Gotuj aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając 200 ml ciepłej wody.
Krok 2
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Na koniec dodaj łyżkę masła. Energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.
Dobra rada:
Do przygotowania sosu zawsze wykorzystuj pozostałości po pieczeniu czy smażeniu mięs. Zdecydowanie podbije to smak sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos madera
Sos madera swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi portugalskiego wina, które jest jego głównym składnikiem. Dzięki niemu nabiera on korzenno-orzechowego posmaku, charakterystycznego dla tego trunku. Taki wykwintny sos będzie świetnym dodatkiem do potraw z wieprzowiny oraz wołowiny: pieczonego schabu, zrazów, polędwicy i wielu innych. Jego przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej szalotki. Najlepiej użyj patelni, na której wcześniej przyrządzane było mięso – w ten sposób smak sosu będzie znacznie intensywniejszy. Zeszkloną cebulkę zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie odparuje, po czym uzupełnij płyn ciepłą wodą. Następnie dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego, która zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Na koniec dodaj do niego odrobinę tłuszczu, dzięki któremu powstanie gęsta emulsja. Z czym podasz sos madera przygotowany na bazie tego przepisu? Koniecznie podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.