Sos madera przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos madera

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni , na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej wino. Gotuj aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając 200 ml ciepłej wody.

Sos madera - Krok 1

Krok 2

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.

Sos madera - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj łyżkę masła. Energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.

Sos madera - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania sosu zawsze wykorzystuj pozostałości po pieczeniu czy smażeniu mięs. Zdecydowanie podbije to smak sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos maderaSos madera

Sos madera swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi portugalskiego wina, które jest jego głównym składnikiem. Dzięki niemu nabiera on korzenno-orzechowego posmaku, charakterystycznego dla tego trunku. Taki wykwintny sos będzie świetnym dodatkiem do potraw z wieprzowiny oraz wołowiny: pieczonego schabu, zrazów, polędwicy i wielu innych. Jego przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej szalotki. Najlepiej użyj patelni, na której wcześniej przyrządzane było mięso – w ten sposób smak sosu będzie znacznie intensywniejszy. Zeszkloną cebulkę zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie odparuje, po czym uzupełnij płyn ciepłą wodą. Następnie dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego, która zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Na koniec dodaj do niego odrobinę tłuszczu, dzięki któremu powstanie gęsta emulsja. Z czym podasz sos madera przygotowany na bazie tego przepisu? Koniecznie podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.