Sos madera

- Krok 1Na patelni , na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej wino. Gotuj aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając 200 ml ciepłej wody.
- Krok 2Dodaj Esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.
- Krok 3Na koniec dodaj łyżkę masła. Energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.

Do przygotowania sosu zawsze wykorzystuj pozostałości po pieczeniu czy smażeniu mięs. Zdecydowanie podbije to smak sosu.

Sos madera
Sos madera swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi portugalskiego wina, które jest jego głównym składnikiem. Dzięki niemu nabiera on korzenno-orzechowego posmaku, charakterystycznego dla tego trunku. Taki wykwintny sos będzie świetnym dodatkiem do potraw z wieprzowiny oraz wołowiny: pieczonego schabu, zrazów, polędwicy i wielu innych. Jego przygotowanie rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej szalotki. Najlepiej użyj patelni, na której wcześniej przyrządzane było mięso – w ten sposób smak sosu będzie znacznie intensywniejszy. Zeszkloną cebulkę zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie odparuje, po czym uzupełnij płyn ciepłą wodą. Następnie dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego, która zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Na koniec dodaj do niego odrobinę tłuszczu, dzięki któremu powstanie gęsta emulsja. Z czym podasz sos madera przygotowany na bazie tego przepisu? Koniecznie podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.