Sos madera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos madera

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

115 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni , na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej wino. Gotuj aż wino zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając 200 ml ciepłej wody.

Sos madera - Krok 1

Krok 2

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.

Sos madera - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj łyżkę masła. Energicznie mieszaj, tak aby połączyć je z sosem na gładką emulsję.

Sos madera - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania sosu zawsze wykorzystuj pozostałości po pieczeniu czy smażeniu mięs. Zdecydowanie podbije to smak sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos madera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos maderaSos madera

Sos madera to prosty, a zarazem niezwykle wykwintny dodatek do potraw – zwłaszcza mięsnych. Nadaje im wyrazu oraz szlachetności. Wszystko za sprawą jednego kluczowego składnika. Na czym polega wyjątkowość sosu madera? Przepis, który proponujemy, wyjaśni wszystko.

Dla kogo?

Przygotowanie sosu maderowego rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej szalotki. Najlepiej użyj patelni, na której wcześniej przyrządzane było mięso – w ten sposób smak sosu będzie znacznie intensywniejszy. Zadowoleni będą wszyscy kucharze, którym zależy na wydobyciu ze swoich posiłków głębi smaku.

Na jaką okazję?

Madera to sos, który świetnie sprawdzi się podczas uroczystych obiadów i kolacji. Pamiętaj jednak o wszystkich etapach przygotowania. Zeszkloną cebulkę zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie odparuje, po czym uzupełnij sos ciepłą wodą. Następnie dodaj specjalną esencję do sosu pieczeniowego, która zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Wymieszaj i zagotuj, aby całość zgęstniała. Na koniec dodaj odrobinę tłuszczu, dzięki któremu powstanie gęsta emulsja. 

Czy wiesz, że?

Sos madera swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi portugalskiego wina, które jest jego głównym składnikiem. Dzięki niemu nabiera on korzenno-orzechowego posmaku, charakterystycznego dla tego trunku. 

Dla urozmaicenia:

Taki wykwintny sos będzie świetnym dodatkiem do potraw z wieprzowiny oraz wołowiny: pieczonego schabu, zrazów, polędwicy i wielu innych. Z czym podasz sos madera przygotowany na bazie tego przepisu? Koniecznie podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.