
Składniki
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwilę aż się zeszkli.

Krok 2
Całość zalej winem Marsala i gotuj aż wino odparuje prawie zupełnie. Płyn uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Krok 3
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.


Dobra rada:
Sos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowywany na patelni wcześniej używanej do smażenia mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos marsala
Nadaj wykwintny charakter nawet prostym daniom mięsnym, podając je z wybornym sosem marsala, który przygotujesz według poniższego przepisu. Jego najważniejszym składnikiem jest produkowane we Włoszech czerwone wino Marsala, które charakteryzuje się rubinową barwą oraz intensywnym smakiem. Pierwszym krokiem do przygotowania tego sosu jest zeszklenie na rozgrzanej oliwie z oliwek drobno posiekanej szalotki. Pamiętaj, aby użyć do tego tej samej patelni, na której wcześniej smażone było mięso – dzięki temu sos będzie wyrazistszy. Całość zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje. Następnie uzupełnij go szklanką ciepłej wody i dodaj esencję do ciemnego sosu pieczeniowego, która wzbogaci smak sosu i nada mu właściwą konsystencję. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje. Podawaj go jako dodatek do pieczonej kaczki, steków wołowych lub innych potraw mięsnych. Koniecznie przyrządź wyśmienity sos marsala przy najbliższej okazji. Do dzieła!


































