Sos marsala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwilę aż się zeszkli.

Sos marsala - Krok 1

Krok 2

Całość zalej winem Marsala i gotuj aż wino odparuje prawie zupełnie. Płyn uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Sos marsala - Krok 2

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.

Sos marsala - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowywany na patelni wcześniej używanej do smażenia mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos aioli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos marsalaSos marsala

Nadaj wykwintny charakter nawet prostym daniom mięsnym, podając je z wybornym sosem marsala, który przygotujesz według poniższego przepisu. Jego najważniejszym składnikiem jest produkowane we Włoszech czerwone wino Marsala, które charakteryzuje się rubinową barwą oraz intensywnym smakiem. Pierwszym krokiem do przygotowania tego sosu jest zeszklenie na rozgrzanej oliwie z oliwek drobno posiekanej szalotki. Pamiętaj, aby użyć do tego tej samej patelni, na której wcześniej smażone było mięso – dzięki temu sos będzie wyrazistszy. Całość zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje. Następnie uzupełnij go szklanką ciepłej wody i dodaj esencję do ciemnego sosu pieczeniowego, która wzbogaci smak sosu i nada mu właściwą konsystencję. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje. Podawaj go jako dodatek do pieczonej kaczki, steków wołowych lub innych potraw mięsnych. Koniecznie przyrządź wyśmienity sos marsala przy najbliższej okazji. Do dzieła!