Sos marsala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos marsala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwilę aż się zeszkli.

Sos marsala - Krok 1

Krok 2

Całość zalej winem Marsala i gotuj aż wino odparuje prawie zupełnie. Płyn uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Sos marsala - Krok 2

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.

Sos marsala - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowywany na patelni wcześniej używanej do smażenia mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos marsalaSos marsala

Nadaj wykwintny charakter nawet prostym daniom mięsnym, podając je z wybornym sosem marsala, który przygotujesz według poniższego przepisu. Jego najważniejszym składnikiem jest produkowane we Włoszech czerwone wino Marsala, które charakteryzuje się rubinową barwą oraz intensywnym smakiem. Pierwszym krokiem do przygotowania tego sosu jest zeszklenie na rozgrzanej oliwie z oliwek drobno posiekanej szalotki. Pamiętaj, aby użyć do tego tej samej patelni, na której wcześniej smażone było mięso – dzięki temu sos będzie wyrazistszy. Całość zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje. Następnie uzupełnij go szklanką ciepłej wody i dodaj esencję do ciemnego sosu pieczeniowego, która wzbogaci smak sosu i nada mu właściwą konsystencję. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje. Podawaj go jako dodatek do pieczonej kaczki, steków wołowych lub innych potraw mięsnych. Koniecznie przyrządź wyśmienity sos marsala przy najbliższej okazji. Do dzieła!