Sos marsala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos marsala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwilę aż się zeszkli.

Sos marsala - Krok 1

Krok 2

Całość zalej winem Marsala i gotuj aż wino odparuje prawie zupełnie. Płyn uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Sos marsala - Krok 2

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje.

Sos marsala - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowywany na patelni wcześniej używanej do smażenia mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos marsala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos rzodkiewkowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos marsalaSos marsala

Nadaj wykwintny charakter nawet prostym daniom mięsnym, podając je z wybornym sosem marsala, który przygotujesz według poniższego przepisu. Jego najważniejszym składnikiem jest produkowane we Włoszech czerwone wino Marsala, które charakteryzuje się rubinową barwą oraz intensywnym smakiem. Pierwszym krokiem do przygotowania tego sosu jest zeszklenie na rozgrzanej oliwie z oliwek drobno posiekanej szalotki. Pamiętaj, aby użyć do tego tej samej patelni, na której wcześniej smażone było mięso – dzięki temu sos będzie wyrazistszy. Całość zalej winem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje. Następnie uzupełnij go szklanką ciepłej wody i dodaj esencję do ciemnego sosu pieczeniowego, która wzbogaci smak sosu i nada mu właściwą konsystencję. Gotuj jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje. Podawaj go jako dodatek do pieczonej kaczki, steków wołowych lub innych potraw mięsnych. Koniecznie przyrządź wyśmienity sos marsala przy najbliższej okazji. Do dzieła!