Proste przepisy na sos | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Prosty przepis na sos

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Sos koperkowy
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Sos śliwkowy do mięs
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy...
Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pieczone mięsa zyskują pełnię smaku, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem. Do czerwon...
Sos czosnkowy z chilli
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzyw...
Sos  rozmarynowy
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos rozmarynowy jest dodatkiem, który urozmaici smak wielu potraw – w szczególności tych mięsnych...
Sos  majerankowy
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Odpowiednio przyrządzony sos wzbogaci smak nawet najprostszego dania. Proponowany w tym przepisie...
Sos  pieczarkowy inaczej
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos pieczarkowy to nieodłączny składnik takich dań, jak gołąbki, krokiety czy mięsne pieczenie. K...
Sos madera
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos madera to prosty, a zarazem niezwykle wykwintny dodatek do potraw – zwłaszcza mięsnych. Nadaj...
Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na...
Sos cebulowy  z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokr...
Sos marsala
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Nadaj wykwintny charakter nawet prostym daniom mięsnym, podając je z wybornym sosem marsala, któr...
Sos cebulowy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos cebulowy będzie dobrym dodatkiem do mięs, makaronów, kopytek i różnych rodzajów kaszy. Słodka...
Sos pieczarkowy ostry
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Doskonały dodatek do mięs, dań mącznych i pieczonych warzyw. Nieco odmieniona wersja popularnego...
Sos korzenny z nutą pomarańczy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, an...
Sos grzybowy z boczniaka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos grzybowy z boczniaka to dodatek, który nada zdecydowanego smaku Twoim ulubionym daniom. Polan...
Doskonały sos pomidorowy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Sos pomidorowy – co byśmy bez niego zrobili? Nieodzowny dodatek do dań kuchni włoskiej, w tym wyś...
Chutney pomidorowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chutney to bardzo gęsty, warzywny sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jego smak powinien być...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosty przepis na sosProsty przepis na sos

Dobrze przyrządzony sos wzbogaci i urozmaici nawet najprostsze danie, zwłaszcza obiadowe. Dzięki zgromadzonym tu przepisom z łatwością przygotujesz gęste, pyszne sosy, zarówno te klasyczne, jak i bardziej wyszukane. Będą one wyśmienitym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs, kasz, ziemniaków, klusek i wielu innych. Standardem jest z pewnością jasny sos pieczeniowy, podawany, jak sama nazwa wskazuje, do pieczeni – najczęściej wieprzowej lub wołowej. Dołącza się do niego kwaśną śmietanę oraz drobno posiekany szczypiorek. Warto dodać, że większość sosów do mięsa przyrządza się na bazie naturalnych soków powstałych podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Aby je wykorzystać, należy nalać odrobinę wody do naczynia, w którym przygotowywane było mięso i zagotować. Sos pieczeniowy często poddawany jest różnym modyfikacjom – jedną z nich jest doprawienie podsmażonym czosnkiem oraz drobno posiekaną świeżą pietruszką. Do dziczyzny idealnie pasuje sos grzybowy z boczniaka, który po ugotowaniu miksuje się blenderem dla uzyskania jednolitej konsystencji. Natomiast do pulpecików z delikatnego mięsa mielonego, np. cielęciny lub piersi indyka, najlepiej smakuje sos koperkowy, przygotowany na śmietanie i przyprawiony białym pieprzem. Dodając śmietanę do jakiegokolwiek sosu, nie zapomnij o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek w sosie. W polskiej kuchni popularny i lubiany jest również sos pieczarkowy, zwłaszcza podany na kluskach śląskich lub kopytkach, koniecznie z dodatkiem świeżej surówki. Do świątecznej pieczonej szynki lub schabu wypróbuj natomiast sos śliwkowy. Tym, co zapewnia mu charakterystyczny, wyrazisty smak, są wędzone śliwki wymieszane z goździkami i cynamonem. Najlepszym dopełnieniem pieczonej kaczki będzie sos korzenny z nutą pomarańczy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami – imbirem i anyżem. Zainspiruj się naszymi prostymi przepisami na sosy i przygotuj je jako dodatki do swoich posiłków. Podziel się swoją opinią w komentarzu.