Przepisy na Prosty przepis na sos
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Prosty przepis na sos
Dobrze przyrządzony sos wzbogaci i urozmaici nawet najprostsze danie, zwłaszcza obiadowe. Dzięki zgromadzonym tu przepisom z łatwością przygotujesz gęste, pyszne sosy, zarówno te klasyczne, jak i bardziej wyszukane. Będą one wyśmienitym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs, kasz, ziemniaków, klusek i wielu innych. Standardem jest z pewnością jasny sos pieczeniowy, podawany, jak sama nazwa wskazuje, do pieczeni – najczęściej wieprzowej lub wołowej. Dołącza się do niego kwaśną śmietanę oraz drobno posiekany szczypiorek. Warto dodać, że większość sosów do mięsa przyrządza się na bazie naturalnych soków powstałych podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Aby je wykorzystać, należy nalać odrobinę wody do naczynia, w którym przygotowywane było mięso i zagotować. Sos pieczeniowy często poddawany jest różnym modyfikacjom – jedną z nich jest doprawienie podsmażonym czosnkiem oraz drobno posiekaną świeżą pietruszką. Do dziczyzny idealnie pasuje sos grzybowy z boczniaka, który po ugotowaniu miksuje się blenderem dla uzyskania jednolitej konsystencji. Natomiast do pulpecików z delikatnego mięsa mielonego, np. cielęciny lub piersi indyka, najlepiej smakuje sos koperkowy, przygotowany na śmietanie i przyprawiony białym pieprzem. Dodając śmietanę do jakiegokolwiek sosu, nie zapomnij o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek w sosie. W polskiej kuchni popularny i lubiany jest również sos pieczarkowy, zwłaszcza podany na kluskach śląskich lub kopytkach, koniecznie z dodatkiem świeżej surówki. Do świątecznej pieczonej szynki lub schabu wypróbuj natomiast sos śliwkowy. Tym, co zapewnia mu charakterystyczny, wyrazisty smak, są wędzone śliwki wymieszane z goździkami i cynamonem. Najlepszym dopełnieniem pieczonej kaczki będzie sos korzenny z nutą pomarańczy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami – imbirem i anyżem. Zainspiruj się naszymi prostymi przepisami na sosy i przygotuj je jako dodatki do swoich posiłków. Podziel się swoją opinią w komentarzu.