Przepisy na Prosty przepis na sos

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Sos koperkowy
ratingratingratingratingrating

30

difficulty

łatwe

15 min.
Kremowy i delikatny sos koperkowy sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy na straganach z warzywami...
Sos śliwkowy do mięs
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do mięs, koniecznie przygotuj intensywny w smaku sos śliwkowy...
Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

15 min.
Pieczone mięsa zyskują pełnię smaku, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem. Do czerwon...
Sos czosnkowy z chilli
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

15 min.
Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzyw...
Sos  rozmarynowy
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

15 min.
Sos rozmarynowy jest dodatkiem, który urozmaici smak wielu potraw – w szczególności tych mięsnych...
Sos  majerankowy
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

15 min.
Odpowiednio przyrządzony sos wzbogaci smak nawet najprostszego dania. Proponowany w tym przepisie...
Sos  pieczarkowy inaczej
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

15 min.
Sos pieczarkowy to nieodłączny składnik takich dań, jak gołąbki, krokiety czy mięsne pieczenie. K...
Sos madera
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

15 min.
Sos madera swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi portugalskiego wina, które jest jego głównym składnik...
Sos pieczeniowy jasny ze szczypiorkiem
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

15 min.
Sos pieczeniowy jest jednym z kulinarnych klasyków, warto więc znać prosty i sprawdzony sposób na...
Sos marsala
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

15 min.
Nadaj wykwintny charakter nawet prostym daniom mięsnym, podając je z wybornym sosem marsala, któr...
Sos cebulowy
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

15 min.
Sos cebulowy będzie dobrym dodatkiem do mięs, makaronów, kopytek i różnych rodzajów kaszy. Słodka...
Sos pieczarkowy ostry
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Doskonały dodatek do mięs, dań mącznych i pieczonych warzyw. Nieco odmieniona wersja popularnego...
Sos grzybowy z boczniaka
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

15 min.
Sos grzybowy z boczniaka to dodatek, który nada zdecydowanego smaku Twoim ulubionym daniom. Polan...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosty przepis na sosProsty przepis na sos

Dobrze przyrządzony sos wzbogaci i urozmaici nawet najprostsze danie, zwłaszcza obiadowe. Dzięki zgromadzonym tu przepisom z łatwością przygotujesz gęste, pyszne sosy, zarówno te klasyczne, jak i bardziej wyszukane. Będą one wyśmienitym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs, kasz, ziemniaków, klusek i wielu innych. Standardem jest z pewnością jasny sos pieczeniowy, podawany, jak sama nazwa wskazuje, do pieczeni – najczęściej wieprzowej lub wołowej. Dołącza się do niego kwaśną śmietanę oraz drobno posiekany szczypiorek. Warto dodać, że większość sosów do mięsa przyrządza się na bazie naturalnych soków powstałych podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Aby je wykorzystać, należy nalać odrobinę wody do naczynia, w którym przygotowywane było mięso i zagotować. Sos pieczeniowy często poddawany jest różnym modyfikacjom – jedną z nich jest doprawienie podsmażonym czosnkiem oraz drobno posiekaną świeżą pietruszką. Do dziczyzny idealnie pasuje sos grzybowy z boczniaka, który po ugotowaniu miksuje się blenderem dla uzyskania jednolitej konsystencji. Natomiast do pulpecików z delikatnego mięsa mielonego, np. cielęciny lub piersi indyka, najlepiej smakuje sos koperkowy, przygotowany na śmietanie i przyprawiony białym pieprzem. Dodając śmietanę do jakiegokolwiek sosu, nie zapomnij o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek w sosie. W polskiej kuchni popularny i lubiany jest również sos pieczarkowy, zwłaszcza podany na kluskach śląskich lub kopytkach, koniecznie z dodatkiem świeżej surówki. Do świątecznej pieczonej szynki lub schabu wypróbuj natomiast sos śliwkowy. Tym, co zapewnia mu charakterystyczny, wyrazisty smak, są wędzone śliwki wymieszane z goździkami i cynamonem. Najlepszym dopełnieniem pieczonej kaczki będzie sos korzenny z nutą pomarańczy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami – imbirem i anyżem. Zainspiruj się naszymi prostymi przepisami na sosy i przygotuj je jako dodatki do swoich posiłków. Podziel się swoją opinią w komentarzu.