Sos czosnkowy z chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos czosnkowy z chilli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
455 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

377 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, drobno pokrojoną w kostkę paprykę chilli. Na koniec smażenia do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody.

Sos czosnkowy z chilli - Krok 1

Krok 2

Dodaj Naturalnie Smaczne Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Sos czosnkowy z chilli - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok, aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno.

Sos czosnkowy z chilli - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku. Gęsty kremowy sos o beżowym kolorze z kawałkami czosnku i chili, lekko ostry o wyraźnym zabarwieniu smażonego czosnku. Sos idealnie komponuje się z daniami z grilla. Pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka, ryb i owoców morza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos czosnkowy z chilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos czosnkowy z chilliSos czosnkowy z chilli

Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzywa i mięsa z grilla. To dodatek, który podkreśla smak wielu potraw, sprawiając, że są bardziej wyraziste. Jeśli przygotujesz go z chili, Twoje dania będą naprawdę pikantne. Sos czosnkowy z chili jest gęsty, kremowy i delikatnie ziołowy. Sprawdzi się przy wielu okazjach. Aby go przygotować, podsmaż na oliwie czosnek, szalotkę i drobno posiekaną papryczkę chili. Po chwili dodaj esencję do sosu pieczeniowego jasnego i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, trzeba je wystudzić, a następnie dodać do majonezu zmieszanego ze śmietaną. Na końcu dorzuca się jeszcze posiekaną natkę pietruszki, która swoim ziołowym smakiem nieco przełamuje ostrość całości. Sos czosnkowy z chili będzie doskonałym uzupełnieniem dań kuchni meksykańskiej. Podawaj go do przekąsek typu nachos, ale też jako dodatek do popularnego burritos czy quesadilla. Szukasz pomysłu na pikantny dressing? Przygotuj sos czosnkowy z chili! Skorzystaj z podanego przepisu.