
Składniki
1 sztuka
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
6 sztuk
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, drobno pokrojoną w kostkę paprykę chilli. Na koniec smażenia do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody.

Krok 2
Dodaj Naturalnie Smaczne Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok, aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno.


Dobra rada:
Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku. Gęsty kremowy sos o beżowym kolorze z kawałkami czosnku i chili, lekko ostry o wyraźnym zabarwieniu smażonego czosnku. Sos idealnie komponuje się z daniami z grilla. Pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka, ryb i owoców morza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos czosnkowy z chilli
Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzywa i mięsa z grilla. To dodatek, który podkreśla smak wielu potraw, sprawiając, że są bardziej wyraziste. Jeśli przygotujesz go z chili, Twoje dania będą naprawdę pikantne. Sos czosnkowy z chili jest gęsty, kremowy i delikatnie ziołowy. Sprawdzi się przy wielu okazjach. Aby go przygotować, podsmaż na oliwie czosnek, szalotkę i drobno posiekaną papryczkę chili. Po chwili dodaj esencję do sosu pieczeniowego jasnego i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, trzeba je wystudzić, a następnie dodać do majonezu zmieszanego ze śmietaną. Na końcu dorzuca się jeszcze posiekaną natkę pietruszki, która swoim ziołowym smakiem nieco przełamuje ostrość całości. Sos czosnkowy z chili będzie doskonałym uzupełnieniem dań kuchni meksykańskiej. Podawaj go do przekąsek typu nachos, ale też jako dodatek do popularnego burritos czy quesadilla. Szukasz pomysłu na pikantny dressing? Przygotuj sos czosnkowy z chili! Skorzystaj z podanego przepisu.