Składniki
1 sztuka
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
6 sztuk
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, drobno pokrojoną w kostkę paprykę chilli. Na koniec smażenia do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody.
Krok 2
Dodaj Naturalnie Smaczne Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok, aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno.
Dobra rada:
Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku. Gęsty kremowy sos o beżowym kolorze z kawałkami czosnku i chili, lekko ostry o wyraźnym zabarwieniu smażonego czosnku. Sos idealnie komponuje się z daniami z grilla. Pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka, ryb i owoców morza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos czosnkowy z chilli
Bez sosu czosnkowego trudno wyobrazić sobie serwowane na ciepło kanapki, sałatki, pieczone warzywa i mięsa z grilla. To dodatek, który podkreśla smak wielu potraw, sprawiając, że są bardziej wyraziste. Jeśli przygotujesz go z chili, Twoje dania będą naprawdę pikantne. Sos czosnkowy z chili jest gęsty, kremowy i delikatnie ziołowy. Sprawdzi się przy wielu okazjach. Aby go przygotować, podsmaż na oliwie czosnek, szalotkę i drobno posiekaną papryczkę chili. Po chwili dodaj esencję do sosu pieczeniowego jasnego i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, trzeba je wystudzić, a następnie dodać do majonezu zmieszanego ze śmietaną. Na końcu dorzuca się jeszcze posiekaną natkę pietruszki, która swoim ziołowym smakiem nieco przełamuje ostrość całości. Sos czosnkowy z chili będzie doskonałym uzupełnieniem dań kuchni meksykańskiej. Podawaj go do przekąsek typu nachos, ale też jako dodatek do popularnego burritos czy quesadilla. Szukasz pomysłu na pikantny dressing? Przygotuj sos czosnkowy z chili! Skorzystaj z podanego przepisu.