Sos holenderski - przepis oryginalny: składniki | Przepisy.pl pixel

Sos holenderski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

85 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

25 mililitrów

400 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło klarowane rozpuść w garnku na parze lub w mikrofali. Powinno być ciepłe.

Sos holenderski - Krok 1

Krok 2

Odważ wszystkie pozostałe składniki.

Sos holenderski - Krok 2

Krok 3

Wlej do 1/3 wysokości rondla wodę i połóż na wierzchu miskę. Całość trzymaj na średnim ogniu tak aby woda w rondla lekko się gotowała. Do miski wbij żółtka, dodaj wodę, sok z cytryny, sól oraz pieprz z Wietnamu Knorr.

Sos holenderski - Krok 3

Krok 4

Postaw miskę na rondlu z gorącą wodą i zacznij ubijać. Ubijaj rózgą nie przerwanie aż żółtka zaczną się pienić i zrobią się ciepłe. Następnie wyłącz gaz i pozostaw miskę nad gorącą wodą. Wlewaj powoli masło klarowane do masy żółtkowej i cały czas, nie przerwanie ubijaj aż wlejesz całe masło.

Sos holenderski - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy sos powinien być puszysty, gęsty i dość wyrazisty w smaku. Stanowi doskonały dodatek do wołowiny z grilla jak i pieczonych lub smażonych ryb. Zamiast wody możesz do sosu dodać białe wino oraz posiekane zioła (estragon) oraz drobno pokrojoną cebulkę szalotkę. Powstanie wtedy równie klasyczny sos Bearnaise.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos holenderskiSos holenderski

Dobry sos holenderski to kropka nad i wielu dań. Podkreśli walory smakowe i nada potrawie charakteru. Jest wyrazisty i dobrze pasuje do warzyw, jajek, mięsa i ryb. Wystarczy, że raz go spróbujesz, a z pewnością dołączy do listy Twoich ulubionych sosów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto wie, że bez dobrego sosu wiele dań nie byłoby tak pysznych. Sos holenderski to jeden z najpopularniejszych sosów!

Na jaką okazję?

Na każdą okazję! Sos przyda się zawsze wtedy, gdy przygotowujesz mięso, ryby lub warzywa. Jest niezwykle uniwersalny!

Czy wiesz, że?

Oryginalny sos holenderski przygotowuje się z masła, żółtek i białego wina lub octu winnego. Jest idealny do szparagów oraz wielu innych warzyw.

Dla urozmaicenia

Jeśli dodasz do sosu holenderskiego estragon, powstanie sos bearneński. Świetnie pasuje do steków wołowych albo ryb.