Składniki
6 sztuk
2 łyżki
25 mililitrów
400 mililitrów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło klarowane rozpuść w garnku na parze lub w mikrofali. Powinno być ciepłe.

Krok 2
Odważ wszystkie pozostałe składniki.

Krok 3
Wlej do 1/3 wysokości rondla wodę i połóż na wierzchu miskę. Całość trzymaj na średnim ogniu tak aby woda w rondla lekko się gotowała. Do miski wbij żółtka, dodaj wodę, sok z cytryny, sól oraz pieprz z Wietnamu Knorr.

Krok 4
Postaw miskę na rondlu z gorącą wodą i zacznij ubijać. Ubijaj rózgą nie przerwanie aż żółtka zaczną się pienić i zrobią się ciepłe. Następnie wyłącz gaz i pozostaw miskę nad gorącą wodą. Wlewaj powoli masło klarowane do masy żółtkowej i cały czas, nie przerwanie ubijaj aż wlejesz całe masło.


Dobra rada:
Gotowy sos powinien być puszysty, gęsty i dość wyrazisty w smaku. Stanowi doskonały dodatek do wołowiny z grilla jak i pieczonych lub smażonych ryb. Zamiast wody możesz do sosu dodać białe wino oraz posiekane zioła (estragon) oraz drobno pokrojoną cebulkę szalotkę. Powstanie wtedy równie klasyczny sos Bearnaise.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos holenderski
Dobry sos holenderski to kropka nad i wielu dań. Podkreśli walory smakowe i nada potrawie charakteru. Jest wyrazisty i dobrze pasuje do warzyw, jajek, mięsa i ryb. Wystarczy, że raz go spróbujesz, a z pewnością dołączy do listy Twoich ulubionych sosów.
Dla kogo?
Dla każdego, kto wie, że bez dobrego sosu wiele dań nie byłoby tak pysznych. Sos holenderski to jeden z najpopularniejszych sosów!
Na jaką okazję?
Na każdą okazję! Sos przyda się zawsze wtedy, gdy przygotowujesz mięso, ryby lub warzywa. Jest niezwykle uniwersalny!
Czy wiesz, że?
Oryginalny sos holenderski przygotowuje się z masła, żółtek i białego wina lub octu winnego. Jest idealny do szparagów oraz wielu innych warzyw.
Dla urozmaicenia
Jeśli dodasz do sosu holenderskiego estragon, powstanie sos bearneński. Świetnie pasuje do steków wołowych albo ryb.