Sos holenderski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos holenderski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

80 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

256 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

25 mililitrów

400 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło klarowane rozpuść w garnku na parze lub w mikrofali. Powinno być ciepłe.

Sos holenderski - Krok 1

Krok 2

Odważ wszystkie pozostałe składniki.

Sos holenderski - Krok 2

Krok 3

Wlej do 1/3 wysokości rondla wodę i połóż na wierzchu miskę. Całość trzymaj na średnim ogniu tak aby woda w rondla lekko się gotowała. Do miski wbij żółtka, dodaj wodę, sok z cytryny, sól oraz pieprz z Wietnamu Knorr.

Sos holenderski - Krok 3

Krok 4

Postaw miskę na rondlu z gorącą wodą i zacznij ubijać. Ubijaj rózgą nie przerwanie aż żółtka zaczną się pienić i zrobią się ciepłe. Następnie wyłącz gaz i pozostaw miskę nad gorącą wodą. Wlewaj powoli masło klarowane do masy żółtkowej i cały czas, nie przerwanie ubijaj aż wlejesz całe masło.

Sos holenderski - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy sos powinien być puszysty, gęsty i dość wyrazisty w smaku. Stanowi doskonały dodatek do wołowiny z grilla jak i pieczonych lub smażonych ryb. Zamiast wody możesz do sosu dodać białe wino oraz posiekane zioła (estragon) oraz drobno pokrojoną cebulkę szalotkę. Powstanie wtedy równie klasyczny sos Bearnaise.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos holenderski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos holenderskiSos holenderski

Dobry sos holenderski to kropka nad i wielu dań. Podkreśli walory smakowe i nada potrawie charakteru. Jest wyrazisty i dobrze pasuje do warzyw, jajek, mięsa i ryb. Wystarczy, że raz go spróbujesz, a z pewnością dołączy do listy Twoich ulubionych sosów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto wie, że bez dobrego sosu wiele dań nie byłoby tak pysznych. Sos holenderski to jeden z najpopularniejszych sosów!

Na jaką okazję?

Na każdą okazję! Sos przyda się zawsze wtedy, gdy przygotowujesz mięso, ryby lub warzywa. Jest niezwykle uniwersalny!

Czy wiesz, że?

Oryginalny sos holenderski przygotowuje się z masła, żółtek i białego wina lub octu winnego. Jest idealny do szparagów oraz wielu innych warzyw.

Dla urozmaicenia

Jeśli dodasz do sosu holenderskiego estragon, powstanie sos bearneński. Świetnie pasuje do steków wołowych albo ryb.