Pasta z kurkumy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z kurkumy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

opcjonalnie:

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelnie rozgrzej lekko olej i wsyp Kurkumę Knorr.

Pasta z kurkumy - Krok 1

Krok 2

Płaską łyżką (najlepiej drewnianą) zbieraj przyprawy z dna i poczekaj, aż całość zacznie się lekko smażyć.

Pasta z kurkumy - Krok 2

Krok 3

Wlej wodę, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż pasta odpowiednio zgęstnieje.

Pasta z kurkumy - Krok 3

Krok 4

Możesz dodać do bazowego przepisu również curry i paprykę Knorr oraz szczyptę soli wraz z sokiem z limonki. Taka „wzbogacona” pasta będzie doskonale doprawiać zupy, sosy i np. ryż.

Pasta z kurkumy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie 5 dni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z kurkumyPasta z kurkumy

Nie tylko szybka i prosta, ale i wiele może zmienić! Do przygotowania pasty z kurkumy potrzebujesz jedynie trzech składników: oleju, wody i oczywiście kurkumy. Stworzysz z nich mieszankę, którą możesz dodawać do wielu dań – zup, sosów, risotto i innych. Pastę z kurkumy warto mieć w swojej lodówce!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią azjatyckie smaki i chcieliby, aby jak najczęściej gościły na ich talerzach. Własnoręcznie przygotowaną pastę z kurkumy możesz mieć zawsze pod ręką i używać, kiedy tylko masz na to ochotę.

Na jaką okazję?

Pasta z kurkumy sprawdzi się idealnie, gdy będziesz potrzebować kropki nad i – czegoś, co podbije smak, a także wygląd przygotowanego przez Ciebie dania.

Czy wiesz, że?

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a w czasach starożytnych pełniła także rolę żółtego barwnika.

Dla urozmaicenia:

Pasta jest niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ale podbije również smak popularnych europejskich potraw. Warto eksperymentować – do odważnych świat należy!