Pasta z kurkumy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

opcjonalnie:

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelnie rozgrzej lekko olej i wsyp Kurkumę Knorr.

Pasta z kurkumy - Krok 1

Krok 2

Płaską łyżką (najlepiej drewnianą) zbieraj przyprawy z dna i poczekaj, aż całość zacznie się lekko smażyć.

Pasta z kurkumy - Krok 2

Krok 3

Wlej wodę, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż pasta odpowiednio zgęstnieje.

Pasta z kurkumy - Krok 3

Krok 4

Możesz dodać do bazowego przepisu również curry i paprykę Knorr oraz szczyptę soli wraz z sokiem z limonki. Taka „wzbogacona” pasta będzie doskonale doprawiać zupy, sosy i np. ryż.

Pasta z kurkumy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie 5 dni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z kurkumy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z kurkumyPasta z kurkumy

Nie tylko szybka i prosta, ale i wiele może zmienić! Do przygotowania pasty z kurkumy potrzebujesz jedynie trzech składników: oleju, wody i oczywiście kurkumy. Stworzysz z nich mieszankę, którą możesz dodawać do wielu dań – zup, sosów, risotto i innych. Pastę z kurkumy warto mieć w swojej lodówce!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią azjatyckie smaki i chcieliby, aby jak najczęściej gościły na ich talerzach. Własnoręcznie przygotowaną pastę z kurkumy możesz mieć zawsze pod ręką i używać, kiedy tylko masz na to ochotę.

Na jaką okazję?

Pasta z kurkumy sprawdzi się idealnie, gdy będziesz potrzebować kropki nad i – czegoś, co podbije smak, a także wygląd przygotowanego przez Ciebie dania.

Czy wiesz, że?

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a w czasach starożytnych pełniła także rolę żółtego barwnika.

Dla urozmaicenia:

Pasta jest niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ale podbije również smak popularnych europejskich potraw. Warto eksperymentować – do odważnych świat należy!