
Składniki
2 łyżki
1 opakowanie
200 mililitrów
opcjonalnie:
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelnie rozgrzej lekko olej i wsyp Kurkumę Knorr.
Krok 2
Płaską łyżką (najlepiej drewnianą) zbieraj przyprawy z dna i poczekaj, aż całość zacznie się lekko smażyć.
Krok 3
Wlej wodę, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż pasta odpowiednio zgęstnieje.
Krok 4
Możesz dodać do bazowego przepisu również curry i paprykę Knorr oraz szczyptę soli wraz z sokiem z limonki. Taka „wzbogacona” pasta będzie doskonale doprawiać zupy, sosy i np. ryż.
Dobra rada:
Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie 5 dni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z kurkumy
Nie tylko szybka i prosta, ale i wiele może zmienić! Do przygotowania pasty z kurkumy potrzebujesz jedynie trzech składników: oleju, wody i oczywiście kurkumy. Stworzysz z nich mieszankę, którą możesz dodawać do wielu dań – zup, sosów, risotto i innych. Pastę z kurkumy warto mieć w swojej lodówce!
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią azjatyckie smaki i chcieliby, aby jak najczęściej gościły na ich talerzach. Własnoręcznie przygotowaną pastę z kurkumy możesz mieć zawsze pod ręką i używać, kiedy tylko masz na to ochotę.
Na jaką okazję?
Pasta z kurkumy sprawdzi się idealnie, gdy będziesz potrzebować kropki nad i – czegoś, co podbije smak, a także wygląd przygotowanego przez Ciebie dania.
Czy wiesz, że?
Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a w czasach starożytnych pełniła także rolę żółtego barwnika.
Dla urozmaicenia:
Pasta jest niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ale podbije również smak popularnych europejskich potraw. Warto eksperymentować – do odważnych świat należy!