Szparagi zapiekane z serem – z piekarnika: zielone | Przepisy.pl pixel

Szparagi zapiekane pod serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
196 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 szklanki

4 łyżki

5 łyżek

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końce.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 1

Krok 2

Blanszuj wrzucając je do wrzątku na ok. 2 minuty a następnie wystudź w wodzie z lodem także przez 2 minuty, odsącz.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry i polej sosem zrobionym z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 3

Krok 4

Szparagi skrop oliwą, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku (180 °C / 8-10 minut). Wyjmij z piekarnika i posyp startym cheddarem.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 4

Krok 5

Ponownie zapiecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni – ok. 3 minut. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 02.04.2023

    Pieczarki mają być surowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iga

    Iga , 12.05.2022

    Jak z tego przypieczonego papieru zdjąć ser i szparagi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane pod seremSzparagi zapiekane pod serem

Pora na recepturę, która nie może ujść Twoje uwadze. Co to takiego? To przepis na szparagi zapiekane pod serem! Wykorzystaj sezon na szparagi i ciesz się smakiem tego wykwintnego przysmaku. Czas start!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Bez szparagów w sezonie wiosenno-letnim ani rusz!

Na jaką okazję?

Zielone szparagi zapiekane pod serem sprawdzą się jako dodatek do obiadu – np. tego w wersji mięsnej – lub jako efektywna przystawka – w sam raz na randkę!

Czy wiesz, że?

Słowo „szparagi” z języka greckiego oznacza młode pędy. Ich historia sięga już tysiącleci przed naszą erą, kiedy to swoim smakiem podbijały tereny Imperium Rzymskiego. Obecnie największym producentem tych zielonych warzyw są Chiny.

Dla urozmaicenia:

Zapiekane szparagi pod serem równie dobrze komponują się z dodatkiem tartego parmezanu.