Szparagi zapiekane z serem – z piekarnika: zielone | Przepisy.pl pixel

Szparagi zapiekane pod serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

194 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 szklanki

4 łyżki

5 łyżek

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końce.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 1

Krok 2

Blanszuj wrzucając je do wrzątku na ok. 2 minuty a następnie wystudź w wodzie z lodem także przez 2 minuty, odsącz.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry i polej sosem zrobionym z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 3

Krok 4

Szparagi skrop oliwą, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku (180 °C / 8-10 minut). Wyjmij z piekarnika i posyp startym cheddarem.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 4

Krok 5

Ponownie zapiecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni – ok. 3 minut. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 02.04.2023

    Pieczarki mają być surowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iga

    Iga , 12.05.2022

    Jak z tego przypieczonego papieru zdjąć ser i szparagi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane pod seremSzparagi zapiekane pod serem

Pora na recepturę, która nie może ujść Twoje uwadze. Co to takiego? To przepis na szparagi zapiekane pod serem! Wykorzystaj sezon na szparagi i ciesz się smakiem tego wykwintnego przysmaku. Czas start!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Bez szparagów w sezonie wiosenno-letnim ani rusz!

Na jaką okazję?

Zielone szparagi zapiekane pod serem sprawdzą się jako dodatek do obiadu – np. tego w wersji mięsnej – lub jako efektywna przystawka – w sam raz na randkę!

Czy wiesz, że?

Słowo „szparagi” z języka greckiego oznacza młode pędy. Ich historia sięga już tysiącleci przed naszą erą, kiedy to swoim smakiem podbijały tereny Imperium Rzymskiego. Obecnie największym producentem tych zielonych warzyw są Chiny.

Dla urozmaicenia:

Zapiekane szparagi pod serem równie dobrze komponują się z dodatkiem tartego parmezanu.