Szparagi zapiekane pod serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi zapiekane pod serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

138 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 szklanki

4 łyżki

5 łyżek

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końce.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 1

Krok 2

Blanszuj wrzucając je do wrzątku na ok. 2 minuty a następnie wystudź w wodzie z lodem także przez 2 minuty, odsącz.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry i polej sosem zrobionym z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 3

Krok 4

Szparagi skrop oliwą, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku (180 °C / 8-10 minut). Wyjmij z piekarnika i posyp startym cheddarem.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 4

Krok 5

Ponownie zapiecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni – ok. 3 minut. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane pod seremSzparagi zapiekane pod serem

Pora na recepturę, która nie może ujść Twoje uwadze. Co to takiego? To przepis na szparagi zapiekane pod serem! Wykorzystaj sezon na szparagi i ciesz się smakiem tego wykwintnego przysmaku. Czas start!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Bez szparagów w sezonie wiosenno-letnim ani rusz!

Na jaką okazję?

Zielone szparagi zapiekane pod serem sprawdzą się jako dodatek do obiadu – np. tego w wersji mięsnej – lub jako efektywna przystawka – w sam raz na randkę!

Czy wiesz, że?

Słowo „szparagi” z języka greckiego oznacza młode pędy. Ich historia sięga już tysiącleci przed naszą erą, kiedy to swoim smakiem podbijały tereny Imperium Rzymskiego. Obecnie największym producentem tych zielonych warzyw są Chiny.

Dla urozmaicenia:

Zapiekane szparagi pod serem równie dobrze komponują się z dodatkiem tartego parmezanu.