
Składniki
0.5 kilograma
2 szklanki
4 łyżki
5 łyżek
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końce.

Krok 2
Blanszuj wrzucając je do wrzątku na ok. 2 minuty a następnie wystudź w wodzie z lodem także przez 2 minuty, odsącz.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry i polej sosem zrobionym z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Krok 4
Szparagi skrop oliwą, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku (180 °C / 8-10 minut). Wyjmij z piekarnika i posyp startym cheddarem.

Krok 5
Ponownie zapiecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni – ok. 3 minut. Podawaj z sałatką z pieczarek.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi zapiekane pod serem
Pora na recepturę, która nie może ujść Twoje uwadze. Co to takiego? To przepis na szparagi zapiekane pod serem! Wykorzystaj sezon na szparagi i ciesz się smakiem tego wykwintnego przysmaku. Czas start!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Bez szparagów w sezonie wiosenno-letnim ani rusz!
Na jaką okazję?
Zielone szparagi zapiekane pod serem sprawdzą się jako dodatek do obiadu – np. tego w wersji mięsnej – lub jako efektywna przystawka – w sam raz na randkę!
Czy wiesz, że?
Słowo „szparagi” z języka greckiego oznacza młode pędy. Ich historia sięga już tysiącleci przed naszą erą, kiedy to swoim smakiem podbijały tereny Imperium Rzymskiego. Obecnie największym producentem tych zielonych warzyw są Chiny.
Dla urozmaicenia:
Zapiekane szparagi pod serem równie dobrze komponują się z dodatkiem tartego parmezanu.