Szparagi zapiekane pod serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szparagi zapiekane pod serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

89 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 szklanki

4 łyżki

5 łyżek

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końce.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 1

Krok 2

Blanszuj wrzucając je do wrzątku na ok. 2 minuty a następnie wystudź w wodzie z lodem także przez 2 minuty, odsącz.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry i polej sosem zrobionym z oliwy, wody, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 3

Krok 4

Szparagi skrop oliwą, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku (180 °C / 8-10 minut). Wyjmij z piekarnika i posyp startym cheddarem.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 4

Krok 5

Ponownie zapiecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni – ok. 3 minut. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Szparagi zapiekane pod serem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane pod serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane pod seremSzparagi zapiekane pod serem

Pora na recepturę, która nie może ujść Twoje uwadze. Co to takiego? To przepis na szparagi zapiekane pod serem! Wykorzystaj sezon na szparagi i ciesz się smakiem tego wykwintnego przysmaku. Czas start!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Bez szparagów w sezonie wiosenno-letnim ani rusz!

Na jaką okazję?

Zielone szparagi zapiekane pod serem sprawdzą się jako dodatek do obiadu – np. tego w wersji mięsnej – lub jako efektywna przystawka – w sam raz na randkę!

Czy wiesz, że?

Słowo „szparagi” z języka greckiego oznacza młode pędy. Ich historia sięga już tysiącleci przed naszą erą, kiedy to swoim smakiem podbijały tereny Imperium Rzymskiego. Obecnie największym producentem tych zielonych warzyw są Chiny.

Dla urozmaicenia:

Zapiekane szparagi pod serem równie dobrze komponują się z dodatkiem tartego parmezanu.