
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
2 sztuki
6 sztuk
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
6 łyżek
0.5 litra
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w drobne paski. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż mięso, po czym odłóż je do miski.

Krok 2
Przekrój cebulę na połówki, po czym pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni.

Krok 3
Oczyść paprykę z pestek i pokrój w paski, a kolendrę posiekaj.

Krok 4
Dodaj mięso, rodzynki oraz paprykę. Następnie dopraw solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody.

Krok 5
Do mięsa z warzywami dosyp ryż i smaż przez 1 minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlej rosół, nakryj pokrywką i duś całość na małym ogniu przez 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cynamonowy kurczak
Cynamon z kurczakiem? To połączenie, raz spróbowane, będziesz stosować stale. Jest bajecznie kolorowe i efektowne. Potrawa pochodzi oryginalnie z kuchni marokańskiej, gdzie przygotowywana jest w tzw. tagine. To tradycyjne berberyjskie gliniane naczynie, w którym gotowane są różnego rodzaju potrawy mięsne z warzywami. Niska temperatura gotowania gwarantuje ich niepowtarzalny, intensywny aromat. W wersji uproszczonej, potrawę można przygotować na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Podsmażone drobne kawałki kurczaka wystarczy połączyć z pokrojoną na cienkie plasterki cebulą, papryką, posiekaną kolendrą i ryżem. Egzotyczny słodko-kwaśny smak zapewnią dodane na końcu rodzynki, cynamon i kolendra. Tak przygotowana potrawa podana jako obiad, będzie na pewno zaskakującą niespodzianką kulinarną dla domowników.