Cynamonowy kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cynamonowy kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
615 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

0.5 litra

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w drobne paski. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż mięso, po czym odłóż je do miski.

Cynamonowy kurczak - Krok 1

Krok 2

Przekrój cebulę na połówki, po czym pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni.

Cynamonowy kurczak - Krok 2

Krok 3

Oczyść paprykę z pestek i pokrój w paski, a kolendrę posiekaj.

Cynamonowy kurczak - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso, rodzynki oraz paprykę. Następnie dopraw solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody.

Cynamonowy kurczak - Krok 4

Krok 5

Do mięsa z warzywami dosyp ryż i smaż przez 1 minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlej rosół, nakryj pokrywką i duś całość na małym ogniu przez 15 minut.

Cynamonowy kurczak - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Paula

    Paula , 18.04.2023

    Naprawdę smaczne danie! Wspaniale pachnie. Gości u nas stale, choć ryż przygotowuję oddzielnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • klaole ole

    klaole ole , 10.02.2020

    to jest rewelacyjne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 30.10.2019

    Pycha to. W smaku oryginalne takie słodkawo ostrawe. Szybko się robi i napewno u nas jeszcze będzie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cynamonowy kurczakCynamonowy kurczak

Cynamon z kurczakiem? To połączenie, raz spróbowane, będziesz stosować stale. Jest bajecznie kolorowe i efektowne. Potrawa pochodzi oryginalnie z kuchni marokańskiej, gdzie przygotowywana jest w tzw. tagine. To tradycyjne berberyjskie gliniane naczynie, w którym gotowane są różnego rodzaju potrawy mięsne z warzywami. Niska temperatura gotowania gwarantuje ich niepowtarzalny, intensywny aromat. W wersji uproszczonej, potrawę można przygotować na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Podsmażone drobne kawałki kurczaka wystarczy połączyć z pokrojoną na cienkie plasterki cebulą, papryką, posiekaną kolendrą i ryżem. Egzotyczny słodko-kwaśny smak zapewnią dodane na końcu rodzynki, cynamon i kolendra. Tak przygotowana potrawa podana jako obiad, będzie na pewno zaskakującą niespodzianką kulinarną dla domowników.