
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
2 sztuki
6 sztuk
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
6 łyżek
0.5 litra
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w drobne paski. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż mięso, po czym odłóż je do miski.

Krok 2
Przekrój cebulę na połówki, po czym pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni.

Krok 3
Oczyść paprykę z pestek i pokrój w paski, a kolendrę posiekaj.

Krok 4
Dodaj mięso, rodzynki oraz paprykę. Następnie dopraw solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody.

Krok 5
Do mięsa z warzywami dosyp ryż i smaż przez 1 minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlej rosół, nakryj pokrywką i duś całość na małym ogniu przez 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cynamonowy kurczak
Cynamon z kurczakiem? To połączenie, raz spróbowane, będziesz stosować stale. Jest bajecznie kolorowe i efektowne. Potrawa pochodzi oryginalnie z kuchni marokańskiej, gdzie przygotowywana jest w tzw. tagine. To tradycyjne berberyjskie gliniane naczynie, w którym gotowane są różnego rodzaju potrawy mięsne z warzywami. Niska temperatura gotowania gwarantuje ich niepowtarzalny, intensywny aromat. W wersji uproszczonej, potrawę można przygotować na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Podsmażone drobne kawałki kurczaka wystarczy połączyć z pokrojoną na cienkie plasterki cebulą, papryką, posiekaną kolendrą i ryżem. Egzotyczny słodko-kwaśny smak zapewnią dodane na końcu rodzynki, cynamon i kolendra. Tak przygotowana potrawa podana jako obiad, będzie na pewno zaskakującą niespodzianką kulinarną dla domowników.