Cynamonowy kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cynamonowy kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

537 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

0.5 litra

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w drobne paski. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż mięso, po czym odłóż je do miski.

Cynamonowy kurczak - Krok 1

Krok 2

Przekrój cebulę na połówki, po czym pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni.

Cynamonowy kurczak - Krok 2

Krok 3

Oczyść paprykę z pestek i pokrój w paski, a kolendrę posiekaj.

Cynamonowy kurczak - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso, rodzynki oraz paprykę. Następnie dopraw solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody.

Cynamonowy kurczak - Krok 4

Krok 5

Do mięsa z warzywami dosyp ryż i smaż przez 1 minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlej rosół, nakryj pokrywką i duś całość na małym ogniu przez 15 minut.

Cynamonowy kurczak - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • klaole ole

    klaole ole , 10.02.2020

    to jest rewelacyjne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 30.10.2019

    Pycha to. W smaku oryginalne takie słodkawo ostrawe. Szybko się robi i napewno u nas jeszcze będzie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cynamonowy kurczakCynamonowy kurczak

Cynamon z kurczakiem? To połączenie, raz spróbowane, będziesz stosować stale. Jest bajecznie kolorowe i efektowne. Potrawa pochodzi oryginalnie z kuchni marokańskiej, gdzie przygotowywana jest w tzw. tagine. To tradycyjne berberyjskie gliniane naczynie, w którym gotowane są różnego rodzaju potrawy mięsne z warzywami. Niska temperatura gotowania gwarantuje ich niepowtarzalny, intensywny aromat. W wersji uproszczonej, potrawę można przygotować na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Podsmażone drobne kawałki kurczaka wystarczy połączyć z pokrojoną na cienkie plasterki cebulą, papryką, posiekaną kolendrą i ryżem. Egzotyczny słodko-kwaśny smak zapewnią dodane na końcu rodzynki, cynamon i kolendra. Tak przygotowana potrawa podana jako obiad, będzie na pewno zaskakującą niespodzianką kulinarną dla domowników.