Cynamonowy kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cynamonowy kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
615 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

0.5 litra

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w drobne paski. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż mięso, po czym odłóż je do miski.

Cynamonowy kurczak - Krok 1

Krok 2

Przekrój cebulę na połówki, po czym pokrój je wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni.

Cynamonowy kurczak - Krok 2

Krok 3

Oczyść paprykę z pestek i pokrój w paski, a kolendrę posiekaj.

Cynamonowy kurczak - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso, rodzynki oraz paprykę. Następnie dopraw solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wody.

Cynamonowy kurczak - Krok 4

Krok 5

Do mięsa z warzywami dosyp ryż i smaż przez 1 minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlej rosół, nakryj pokrywką i duś całość na małym ogniu przez 15 minut.

Cynamonowy kurczak - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Paula

    Paula , 18.04.2023

    Naprawdę smaczne danie! Wspaniale pachnie. Gości u nas stale, choć ryż przygotowuję oddzielnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • klaole ole

    klaole ole , 10.02.2020

    to jest rewelacyjne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 30.10.2019

    Pycha to. W smaku oryginalne takie słodkawo ostrawe. Szybko się robi i napewno u nas jeszcze będzie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cynamonowy kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cynamonowy kurczakCynamonowy kurczak

Cynamon z kurczakiem? To połączenie, raz spróbowane, będziesz stosować stale. Jest bajecznie kolorowe i efektowne. Potrawa pochodzi oryginalnie z kuchni marokańskiej, gdzie przygotowywana jest w tzw. tagine. To tradycyjne berberyjskie gliniane naczynie, w którym gotowane są różnego rodzaju potrawy mięsne z warzywami. Niska temperatura gotowania gwarantuje ich niepowtarzalny, intensywny aromat. W wersji uproszczonej, potrawę można przygotować na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Podsmażone drobne kawałki kurczaka wystarczy połączyć z pokrojoną na cienkie plasterki cebulą, papryką, posiekaną kolendrą i ryżem. Egzotyczny słodko-kwaśny smak zapewnią dodane na końcu rodzynki, cynamon i kolendra. Tak przygotowana potrawa podana jako obiad, będzie na pewno zaskakującą niespodzianką kulinarną dla domowników.