Pizza z tortilli w piekarniku – na spodzie z placka | Przepisy.pl pixel

Pizza z tortilli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

3 łyżki

150 gramów

10 sztuk

5 sztuk

20 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki na pizzę z tortilli i rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół lub termoobiegu. W małym naczyniu wymieszaj passatę pomidorową z przyprawą Knorr. Całość dopraw odrobiną soli.

Pizza z tortilli  - Krok 1

Krok 2

Na jednym placku tortilli rozłóż równomiernie połowę przygotowanego tartego sera mozzarella. Następnie przykryj całość drugim plackiem tortilli.

Pizza z tortilli  - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowany spód na pizzę z tortilli posmaruj sosem pomidorowym, następnie rozłóż plasterki salami i odcedzoną kukurydzę. Całość oprósz pozostałym serem mozzarella.

Pizza z tortilli  - Krok 3

Krok 4

Gotową pizzę z placka tortilli przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Po wyjęciu z pieca pizzę z tortilli udekoruj, kładąc na wierzch rukolę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Pizza z tortilli  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pizzy na spodzie z tortilli możesz także dodać czarne oliwki i jeśli lubisz ostrzejsze smaki – papryczkę chilli.Pizzę z tortilli możesz przygotować również na patelni. Zacznij od podpieczenia na patelni na średniej mocy palnika placka z jednej strony. Przekręć go na drugą stronę, nałóż składniki zgodnie z przepisem. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z tortilli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z tortilli Pizza z tortilli

Pizza na spodzie z tortilli to prawdopodobnie jeden z najprostszych sposobów na domową pizzę. W sam raz, gdy brakuje ci czasu na wyrabianie ciasta z drożdżami lub zwyczajnie nie czujesz się na siłach, by skonfrontować się z tą kultową włoską potrawą. Podstawą w naszej propozycji są placki z tortilli. Choć zwykle kojarzone są z kuchnią meksykańską, tym razem zaprezentujesz je swoim bliskim w wydaniu, któremu zdecydowanie bliżej do słonecznego Półwyspu Apenińskiego.

Dla kogo?

Przepis na pizzę z tortilli nie jest wymagający, dlatego to idealna propozycja dla niedoświadczonych amatorów kulinarnych! Pokochają go również wielbiciele prostoty i oszczędności czasu w kuchni będą wniebowzięci. Przekonasz się, że kilka placków tortilli zawsze warto mieć w zanadrzu. Zamknięte mogą być dość długo przechowywane, mogą więc z powodzeniem być kołem ratunkowym w sytuacji podbramkowej, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś smacznego do zjedzenia. 

Na jaką okazję?

Nie, to nie pomyłka – zrobienie pizzy z tortilli dla dwóch osób naprawdę zajmuje tylko 20 minut. Trzeba zostać dłużej w pracy? A może po drodze dopadły cię korki i po powrocie do domu marzysz tylko o smacznym obiedzie? To nie pora na skomplikowane dania. Pizza z tortilli okaże się wybawieniem. Przepis możesz wykorzystać nie tylko jako szybkie danie. Pizza na spodzie z tortilli to świetny pomysł na przekąskę np. podczas spotkania ze znajomymi. 

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, że pomidorki koktajlowe i rukolę należy ułożyć na wierzchu dania dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika. Tego rodzaju produkty źle znoszą obróbkę w wysokiej temperaturze i nie smakowałyby tak samo dobrze.

Dla urozmaicenia:

Wielką zaletą pizzy z tortilli z piekarnika jest fakt, że w ramach dodatków możesz użyć niemalże wszystkiego, co masz w lodówce. Zabrakło salami? Ale jest inna szynka lub kiełbasa. Droga wolna! Czarne lub zielone oliwki, kilka pieczarek albo żółty ser też będą pasować idealnie. A jeśli nie masz pod ręką passaty, sięgnij po koncentrat pomidorowy! To samo dotyczy tortilli – nie musi być pszenna. Równie dobrze możesz wykorzystać placek pełnoziarnisty.