
Składniki
2 sztuki
50 gramów
3 łyżki
150 gramów
10 sztuk
5 sztuk
20 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki na pizzę z tortilli i rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół lub termoobiegu. W małym naczyniu wymieszaj passatę pomidorową z przyprawą Knorr. Całość dopraw odrobiną soli.

Krok 2
Na jednym placku tortilli rozłóż równomiernie połowę przygotowanego tartego sera mozzarella. Następnie przykryj całość drugim plackiem tortilli.

Krok 3
Tak przygotowany spód na pizzę z tortilli posmaruj sosem pomidorowym, następnie rozłóż plasterki salami i odcedzoną kukurydzę. Całość oprósz pozostałym serem mozzarella.

Krok 4
Gotową pizzę z placka tortilli przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Po wyjęciu z pieca pizzę z tortilli udekoruj, kładąc na wierzch rukolę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.


Dobra rada:
Do pizzy na spodzie z tortilli możesz także dodać czarne oliwki i jeśli lubisz ostrzejsze smaki – papryczkę chilli.Pizzę z tortilli możesz przygotować również na patelni. Zacznij od podpieczenia na patelni na średniej mocy palnika placka z jednej strony. Przekręć go na drugą stronę, nałóż składniki zgodnie z przepisem. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z tortilli
Pizza na spodzie z tortilli to prawdopodobnie jeden z najprostszych sposobów na domową pizzę. W sam raz, gdy brakuje ci czasu na wyrabianie ciasta z drożdżami lub zwyczajnie nie czujesz się na siłach, by skonfrontować się z tą kultową włoską potrawą. Podstawą w naszej propozycji są placki z tortilli. Choć zwykle kojarzone są z kuchnią meksykańską, tym razem zaprezentujesz je swoim bliskim w wydaniu, któremu zdecydowanie bliżej do słonecznego Półwyspu Apenińskiego.
Dla kogo?
Przepis na pizzę z tortilli nie jest wymagający, dlatego to idealna propozycja dla niedoświadczonych amatorów kulinarnych! Pokochają go również wielbiciele prostoty i oszczędności czasu w kuchni będą wniebowzięci. Przekonasz się, że kilka placków tortilli zawsze warto mieć w zanadrzu. Zamknięte mogą być dość długo przechowywane, mogą więc z powodzeniem być kołem ratunkowym w sytuacji podbramkowej, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś smacznego do zjedzenia.
Na jaką okazję?
Nie, to nie pomyłka – zrobienie pizzy z tortilli dla dwóch osób naprawdę zajmuje tylko 20 minut. Trzeba zostać dłużej w pracy? A może po drodze dopadły cię korki i po powrocie do domu marzysz tylko o smacznym obiedzie? To nie pora na skomplikowane dania. Pizza z tortilli okaże się wybawieniem. Przepis możesz wykorzystać nie tylko jako szybkie danie. Pizza na spodzie z tortilli to świetny pomysł na przekąskę np. podczas spotkania ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, że pomidorki koktajlowe i rukolę należy ułożyć na wierzchu dania dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika. Tego rodzaju produkty źle znoszą obróbkę w wysokiej temperaturze i nie smakowałyby tak samo dobrze.
Dla urozmaicenia:
Wielką zaletą pizzy z tortilli z piekarnika jest fakt, że w ramach dodatków możesz użyć niemalże wszystkiego, co masz w lodówce. Zabrakło salami? Ale jest inna szynka lub kiełbasa. Droga wolna! Czarne lub zielone oliwki, kilka pieczarek albo żółty ser też będą pasować idealnie. A jeśli nie masz pod ręką passaty, sięgnij po koncentrat pomidorowy! To samo dotyczy tortilli – nie musi być pszenna. Równie dobrze możesz wykorzystać placek pełnoziarnisty.