Pierożki z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierożki z jagodami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj masło, szczyptę soli, jajko i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Wyrabiaj ciasto dolewając gorącą wodę do czasu, gdy będzie elastyczne.

Krok 3

Jagody rozmroź w temperaturze pokojowej, dodaj do nich cukier, wymieszaj.

Krok 4

Ciasto podziel na kilka części, rozwałkuj na cienkie placki i szklanką powycinaj krążki. Napełniaj je jagodami i sklejaj pierogi.

Krok 5

Do garnka wlej 1,5 litra wody, zagotuj dodaj sól i łyżkę oleju.

Krok 6

Wrzucaj pierogi i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej