
Składniki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
0.5 kilograma
1 łyżeczka
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej, dodaj masło, szczyptę soli, jajko i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Wyrabiaj ciasto dolewając gorącą wodę do czasu, gdy będzie elastyczne.
Krok 3
Jagody rozmroź w temperaturze pokojowej, dodaj do nich cukier, wymieszaj.
Krok 4
Ciasto podziel na kilka części, rozwałkuj na cienkie placki i szklanką powycinaj krążki. Napełniaj je jagodami i sklejaj pierogi.
Krok 5
Do garnka wlej 1,5 litra wody, zagotuj dodaj sól i łyżkę oleju.
Krok 6
Wrzucaj pierogi i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej