Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią
łatwe
450 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
550 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
3 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Krok 2
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.

Krok 3
Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.

Krok 4
W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.

Krok 5
Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią
Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne danie, które polubią zarówno zwolennicy bardziej wykwintnych potraw, jak i Ci, którzy doceniają prostotę i wyrazistość smaków. Smażone na oliwie są bardzo delikatne, a czosnek i szałwia dodają im smaku. Mogą być serwowane w formie samodzielnego dania, np. jako ciepła kolacja lub lunch. Kiedy odgrzewasz je w mikrofalówce, polej je dodatkową łyżką oliwy. Sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb. Włoskie kopytka świetnie smakują też z sosem pomidorowym, grzybowym, a także z pesto bazyliowym. Można posypać je twardym włoskim serem, np. Grana Padano. Oczywiście żółty ser też będzie pasował, najlepiej zetrzeć go na grubych oczkach tarki. Gnocci świetnie smakują też z suszonymi pomidorami. Masz ochotę na włoski wieczór? Wypróbuj ten wyjątkowo prosty przepis!