Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

550 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 2

Krok 3

Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 4

Krok 5

Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne danie, które polubią zarówno zwolennicy bardziej wykwintnych potraw, jak i Ci, którzy doceniają prostotę i wyrazistość smaków. Smażone na oliwie są bardzo delikatne, a czosnek i szałwia dodają im smaku. Mogą być serwowane w formie samodzielnego dania, np. jako ciepła kolacja lub lunch. Kiedy odgrzewasz je w mikrofalówce, polej je dodatkową łyżką oliwy. Sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb. Włoskie kopytka świetnie smakują też z sosem pomidorowym, grzybowym, a także z pesto bazyliowym. Można posypać je twardym włoskim serem, np. Grana Padano. Oczywiście żółty ser też będzie pasował, najlepiej zetrzeć go na grubych oczkach tarki. Gnocci świetnie smakują też z suszonymi pomidorami. Masz ochotę na włoski wieczór? Wypróbuj ten wyjątkowo prosty przepis!