Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

550 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 2

Krok 3

Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 4

Krok 5

Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne danie, które polubią zarówno zwolennicy bardziej wykwintnych potraw, jak i Ci, którzy doceniają prostotę i wyrazistość smaków. Smażone na oliwie są bardzo delikatne, a czosnek i szałwia dodają im smaku. Mogą być serwowane w formie samodzielnego dania, np. jako ciepła kolacja lub lunch. Kiedy odgrzewasz je w mikrofalówce, polej je dodatkową łyżką oliwy. Sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb. Włoskie kopytka świetnie smakują też z sosem pomidorowym, grzybowym, a także z pesto bazyliowym. Można posypać je twardym włoskim serem, np. Grana Padano. Oczywiście żółty ser też będzie pasował, najlepiej zetrzeć go na grubych oczkach tarki. Gnocci świetnie smakują też z suszonymi pomidorami. Masz ochotę na włoski wieczór? Wypróbuj ten wyjątkowo prosty przepis!