Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią
łatwe
468 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
550 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
3 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Krok 2
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.

Krok 3
Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.

Krok 4
W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.

Krok 5
Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią
Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne danie, które polubią zarówno zwolennicy bardziej wykwintnych potraw, jak i Ci, którzy doceniają prostotę i wyrazistość smaków. Smażone na oliwie są bardzo delikatne, a czosnek i szałwia dodają im smaku. Mogą być serwowane w formie samodzielnego dania, np. jako ciepła kolacja lub lunch. Kiedy odgrzewasz je w mikrofalówce, polej je dodatkową łyżką oliwy. Sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb. Włoskie kopytka świetnie smakują też z sosem pomidorowym, grzybowym, a także z pesto bazyliowym. Można posypać je twardym włoskim serem, np. Grana Padano. Oczywiście żółty ser też będzie pasował, najlepiej zetrzeć go na grubych oczkach tarki. Gnocci świetnie smakują też z suszonymi pomidorami. Masz ochotę na włoski wieczór? Wypróbuj ten wyjątkowo prosty przepis!