Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

550 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 2

Krok 3

Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 4

Krok 5

Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne danie, które polubią zarówno zwolennicy bardziej wykwintnych potraw, jak i Ci, którzy doceniają prostotę i wyrazistość smaków. Smażone na oliwie są bardzo delikatne, a czosnek i szałwia dodają im smaku. Mogą być serwowane w formie samodzielnego dania, np. jako ciepła kolacja lub lunch. Kiedy odgrzewasz je w mikrofalówce, polej je dodatkową łyżką oliwy. Sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb. Włoskie kopytka świetnie smakują też z sosem pomidorowym, grzybowym, a także z pesto bazyliowym. Można posypać je twardym włoskim serem, np. Grana Padano. Oczywiście żółty ser też będzie pasował, najlepiej zetrzeć go na grubych oczkach tarki. Gnocci świetnie smakują też z suszonymi pomidorami. Masz ochotę na włoski wieczór? Wypróbuj ten wyjątkowo prosty przepis!