Gulasz jagnięcy z kluseczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz jagnięcy z kluseczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

51 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

250 mililitrów

500 gramów

5 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Około 100 gram mąki wymieszaj z solą i pieprzem i opanieruj jagnięcinę pokrojoną w kawałki.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż jagnięcinę, aż będzie złocista, po czym wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok.

Krok 3

Na tejże patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem, a następnie dodaj pozostałe warzywa pokrojone w jednakowej wielkości kawałki – por, seler naciowy, marchew, pomidor i pozostaw na 5 minut, aż warzywa zmiękną.

Krok 4

Dodaj do warzyw na patelnię czerwone wino, zawartość opakowania Fix Knorr Pikantne Bolognese z chili, 500 mililitrów wrzątku lub lekkiego drobiowego bulionu, mięso i duś wszystko przez 40 minut na wolnym ogniu, aż jagnięcina będzie miękka.

Krok 5

Wymieszaj mleko z musztardą i jajkiem oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie połącz wszystko, aż powstanie lekkie ciasto.

Krok 6

Łyżką formuj z ciasta kluseczki i wkładaj do gulaszu. Duś pod przykryciem przez 5 minut, po czym odwróć kluseczki na drugą stronę i duś kolejne 5 minut. Podawaj ze świeżym rozmarynem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz jagnięcy z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej