Klopsy po bałkańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Klopsy po bałkańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

414 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

547 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżeczki

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

50 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.

Klopsy po bałkańsku - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do miski, dodaj cebulę utartą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, przyprawę gyros Knorr i wyrób masę mięsną.

Klopsy po bałkańsku - Krok 2

Krok 3

Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.

Klopsy po bałkańsku - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki z obu stron.

Klopsy po bałkańsku - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj pomidory z puszki, pół szklanki wody, oregano i świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj klopsy i duś kolejne 10 minut.

Klopsy po bałkańsku - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Iwona Ryniewicz Ryniewicz

    Iwona Ryniewicz Ryniewicz , 18.04.2020

    przepyszne robię drugi raz . bardzo polecam. smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 23.03.2020

    TAK . Ja dodaje jeszcze czosnek granulowny i pulpety dusze zalewajac sosem slodko-kwasnym wlasnej roboty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 09.08.2016

    Znam ten smak.właśnie wróciłam z Albanii z Sarandy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Ruda

    Bernard Ruda , 09.08.2016

    Jadłem tylko w Bułgarii mało doprawione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 09.08.2016

    Do tych klopsów b.pasują zioła dalmatyńskie,pachną Chorwacją i całymi Bałkanami !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piecyk

    Krystyna Piecyk , 09.08.2016

    He,he,he!Konia z rzędem za jagnięcinę!Chyba na Bałkanach?!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy po bałkańskuKlopsy po bałkańsku

Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspaniałą kuchnią, która jest niezwykle aromatyczna i kolorowa. Sztandarową potrawą jest gyros, czyli smakowicie przyprawione mięso. Kuchnia tych rejonów powinna cię zainspirować do stworzenia klopsów o bałkańskiej nucie. Klopsy po bałkańsku przygotowuje się bardzo podobnie do zwykłych klopsów. Mięso mielone miesza się z namoczoną w mleku bułką i jajkiem. Bałkańskiego smaku nada mięsu przyprawa do gyrosa Knorr. Klopsy smaży się na patelni, aby uzyskać rumiany kolor, a w miesiącach letnich, możesz opiec je na ruszcie grilla, jak robi się to na Bałkanach.Do dania zaproponowaliśmy wyjątkowy sos z pomidorów, oliwy oraz oregano. To w nim dusić się będą wstępnie podsmażone klopsy. Danie podawać możesz z ziemniakami lub ryżem z ulubioną surówką. Klopsy po bałkańsku to sposób na przełamanie nudy w kuchni i zaserwowania sobie oraz najbliższym pysznego obiadu.