Klopsiki w sosie bałkańskim - pulpety: zraziki | Przepisy.pl pixel

Klopsy po bałkańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
581 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

645 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1627 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżeczki

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

50 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.

Klopsy po bałkańsku - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do miski, dodaj cebulę utartą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, przyprawę gyros Knorr i wyrób masę mięsną.

Klopsy po bałkańsku - Krok 2

Krok 3

Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.

Klopsy po bałkańsku - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki z obu stron.

Klopsy po bałkańsku - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj pomidory z puszki, pół szklanki wody, oregano i świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj klopsy i duś kolejne 10 minut.

Klopsy po bałkańsku - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Iwona Ryniewicz Ryniewicz

    Iwona Ryniewicz Ryniewicz , 18.04.2020

    przepyszne robię drugi raz . bardzo polecam. smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 23.03.2020

    TAK . Ja dodaje jeszcze czosnek granulowny i pulpety dusze zalewajac sosem slodko-kwasnym wlasnej roboty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 09.08.2016

    Znam ten smak.właśnie wróciłam z Albanii z Sarandy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Ruda

    Bernard Ruda , 09.08.2016

    Jadłem tylko w Bułgarii mało doprawione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 09.08.2016

    Do tych klopsów b.pasują zioła dalmatyńskie,pachną Chorwacją i całymi Bałkanami !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piecyk

    Krystyna Piecyk , 09.08.2016

    He,he,he!Konia z rzędem za jagnięcinę!Chyba na Bałkanach?!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy po bałkańskuKlopsy po bałkańsku

Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspaniałą kuchnią, która jest niezwykle aromatyczna i kolorowa. Sztandarową potrawą jest gyros, czyli smakowicie przyprawione mięso. Kuchnia tych rejonów powinna cię zainspirować do stworzenia klopsów o bałkańskiej nucie. Klopsy po bałkańsku przygotowuje się bardzo podobnie do zwykłych klopsów. Mięso mielone miesza się z namoczoną w mleku bułką i jajkiem. Bałkańskiego smaku nada mięsu przyprawa do gyrosa Knorr. Klopsy smaży się na patelni, aby uzyskać rumiany kolor, a w miesiącach letnich, możesz opiec je na ruszcie grilla, jak robi się to na Bałkanach.Do dania zaproponowaliśmy wyjątkowy sos z pomidorów, oliwy oraz oregano. To w nim dusić się będą wstępnie podsmażone klopsy. Danie podawać możesz z ziemniakami lub ryżem z ulubioną surówką. Klopsy po bałkańsku to sposób na przełamanie nudy w kuchni i zaserwowania sobie oraz najbliższym pysznego obiadu.