Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese
łatwe
422 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 litr
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
3 łyżki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, semoliną i posiekanym ząbkiem czosnku.

Krok 2
Następnie formuj pulpeciki i układaj je na dużym talerzu. Talerz z pulpetami włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 3
Za pomocą miksera połącz drugi ząbek czosnku, cebulę i oregano. Przesmaż mieszankę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz masłem. Dodaj posiekaną papryczkę chili.

Krok 4
Połącz Fix Knorr z przecierem pomidorowym, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i szklanką wody, po czym dodaj na patelnię i doprowadź do wrzenia.

Krok 5
Przełóż pulpeciki do sosu i duś je pod przykryciem przez 20 minut, przewracając je od czasu do czasu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese
Dziś zapraszamy na pulpety w pomidorowym sosie bolognese, które udowadniają, że menu obiadowe wcale nie musi być nudne i monotonne. Od czasu do czasu w każdej kuchni potrzebny jest powiew świeżości, nie tylko w zakresie jakości używanych składników, ale przede wszystkim urozmaicania codziennych posiłków. Inspirując się kuchnią włoską, weźcie na warsztat mielone mięso, przecier pomidorowy, parmezan i świeże warzywa. Z tych składników wyczarujecie doskonałe danie, które z pewnością zapiszecie w swoim zeszycie z recepturami.
Dla kogo?
Pulpety mięsne bolognese zachwycą przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, opartej na zapachu oregano i głębokim pomidorowym smaku.
Na jaką okazję?
Bolognese z pulpetami w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Bolognese i Bolonia to nie przypadkowa zbieżność nazw. Ten popularny włoski sos pochodzi z miasta Bolonia, położonego w północnych Włoszech. Historycy twierdzą, że znany był już w średniowieczu. Najważniejszym elementem procesu przyrządzania bolognese jest jego długie gotowanie, uwalniające warzywno-mięsny smak.
Dla urozmaicenia:
Pulpety doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami. Możesz wykorzystać makaron, który polej gotowym sosem pomidorowym.