Pulpety w sosie bolońskim - bolognese: pulpeciki | Przepisy.pl pixel

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

422 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, semoliną i posiekanym ząbkiem czosnku.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 1

Krok 2

Następnie formuj pulpeciki i układaj je na dużym talerzu. Talerz z pulpetami włóż na 30 minut do lodówki.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 2

Krok 3

Za pomocą miksera połącz drugi ząbek czosnku, cebulę i oregano. Przesmaż mieszankę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz masłem. Dodaj posiekaną papryczkę chili.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 3

Krok 4

Połącz Fix Knorr z przecierem pomidorowym, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i szklanką wody, po czym dodaj na patelnię i doprowadź do wrzenia.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 4

Krok 5

Przełóż pulpeciki do sosu i duś je pod przykryciem przez 20 minut, przewracając je od czasu do czasu.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Smakosz

    Smakosz , 31.10.2024

    Smaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaczneee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek

    Marek , 31.10.2024

    Przepyszne pulpety. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maggie

    Maggie , 20.10.2022

    Bardzo pyszne danie! Moje dzieci nie mogły się najeść. Cała rodzina się najadła :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Dziś zapraszamy na pulpety w pomidorowym sosie bolognese, które udowadniają, że menu obiadowe wcale nie musi być nudne i monotonne. Od czasu do czasu w każdej kuchni potrzebny jest powiew świeżości, nie tylko w zakresie jakości używanych składników, ale przede wszystkim urozmaicania codziennych posiłków. Inspirując się kuchnią włoską, weźcie na warsztat mielone mięso, przecier pomidorowy, parmezan i świeże warzywa. Z tych składników wyczarujecie doskonałe danie, które z pewnością zapiszecie w swoim zeszycie z recepturami.

Dla kogo?

Pulpety mięsne bolognese zachwycą przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, opartej na zapachu oregano i głębokim pomidorowym smaku.

Na jaką okazję?

Bolognese z pulpetami w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Bolognese i Bolonia to nie przypadkowa zbieżność nazw. Ten popularny włoski sos pochodzi z miasta Bolonia, położonego w północnych Włoszech. Historycy twierdzą, że znany był już w średniowieczu. Najważniejszym elementem procesu przyrządzania bolognese jest jego długie gotowanie, uwalniające warzywno-mięsny smak.

Dla urozmaicenia:

Pulpety doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami. Możesz wykorzystać makaron, który polej gotowym sosem pomidorowym.