Pulpety w sosie bolońskim - bolognese: pulpeciki | Przepisy.pl pixel

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, semoliną i posiekanym ząbkiem czosnku.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 1

Krok 2

Następnie formuj pulpeciki i układaj je na dużym talerzu. Talerz z pulpetami włóż na 30 minut do lodówki.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 2

Krok 3

Za pomocą miksera połącz drugi ząbek czosnku, cebulę i oregano. Przesmaż mieszankę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz masłem. Dodaj posiekaną papryczkę chili.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 3

Krok 4

Połącz Fix Knorr z przecierem pomidorowym, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i szklanką wody, po czym dodaj na patelnię i doprowadź do wrzenia.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 4

Krok 5

Przełóż pulpeciki do sosu i duś je pod przykryciem przez 20 minut, przewracając je od czasu do czasu.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Smakosz

    Smakosz , 31.10.2024

    Smaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaczneee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek

    Marek , 31.10.2024

    Przepyszne pulpety. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maggie

    Maggie , 20.10.2022

    Bardzo pyszne danie! Moje dzieci nie mogły się najeść. Cała rodzina się najadła :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Dziś zapraszamy na pulpety w pomidorowym sosie bolognese, które udowadniają, że menu obiadowe wcale nie musi być nudne i monotonne. Od czasu do czasu w każdej kuchni potrzebny jest powiew świeżości, nie tylko w zakresie jakości używanych składników, ale przede wszystkim urozmaicania codziennych posiłków. Inspirując się kuchnią włoską, weźcie na warsztat mielone mięso, przecier pomidorowy, parmezan i świeże warzywa. Z tych składników wyczarujecie doskonałe danie, które z pewnością zapiszecie w swoim zeszycie z recepturami.

Dla kogo?

Pulpety mięsne bolognese zachwycą przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, opartej na zapachu oregano i głębokim pomidorowym smaku.

Na jaką okazję?

Bolognese z pulpetami w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Bolognese i Bolonia to nie przypadkowa zbieżność nazw. Ten popularny włoski sos pochodzi z miasta Bolonia, położonego w północnych Włoszech. Historycy twierdzą, że znany był już w średniowieczu. Najważniejszym elementem procesu przyrządzania bolognese jest jego długie gotowanie, uwalniające warzywno-mięsny smak.

Dla urozmaicenia:

Pulpety doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami. Możesz wykorzystać makaron, który polej gotowym sosem pomidorowym.