Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

250 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, semoliną i posiekanym ząbkiem czosnku.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 1

Krok 2

Następnie formuj pulpeciki i układaj je na dużym talerzu. Talerz z pulpetami włóż na 30 minut do lodówki.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 2

Krok 3

Za pomocą miksera połącz drugi ząbek czosnku, cebulę i oregano. Przesmaż mieszankę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz masłem. Dodaj posiekaną papryczkę chili.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 3

Krok 4

Połącz Fix Knorr z przecierem pomidorowym, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i szklanką wody, po czym dodaj na patelnię i doprowadź do wrzenia.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 4

Krok 5

Przełóż pulpeciki do sosu i duś je pod przykryciem przez 20 minut, przewracając je od czasu do czasu.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Dziś zapraszamy na pulpety w pomidorowym sosie bolognese, które udowadniają, że menu obiadowe wcale nie musi być nudne i monotonne. Od czasu do czasu w każdej kuchni potrzebny jest powiew świeżości, nie tylko w zakresie jakości używanych składników, ale przede wszystkim urozmaicania codziennych posiłków. Inspirując się kuchnią włoską, weźcie na warsztat mielone mięso, przecier pomidorowy, parmezan i świeże warzywa. Z tych składników wyczarujecie doskonałe danie, które z pewnością zapiszecie w swoim zeszycie z recepturami.

Dla kogo?

Pulpety mięsne bolognese zachwycą przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, opartej na zapachu oregano i głębokim pomidorowym smaku.

Na jaką okazję?

Bolognese z pulpetami w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Bolognese i Bolonia to nie przypadkowa zbieżność nazw. Ten popularny włoski sos pochodzi z miasta Bolonia, położonego w północnych Włoszech. Historycy twierdzą, że znany był już w średniowieczu. Najważniejszym elementem procesu przyrządzania bolognese jest jego długie gotowanie, uwalniające warzywno-mięsny smak.

Dla urozmaicenia:

Pulpety doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami. Możesz wykorzystać makaron, który polej gotowym sosem pomidorowym.