Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

251 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, semoliną i posiekanym ząbkiem czosnku.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 1

Krok 2

Następnie formuj pulpeciki i układaj je na dużym talerzu. Talerz z pulpetami włóż na 30 minut do lodówki.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 2

Krok 3

Za pomocą miksera połącz drugi ząbek czosnku, cebulę i oregano. Przesmaż mieszankę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz masłem. Dodaj posiekaną papryczkę chili.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 3

Krok 4

Połącz Fix Knorr z przecierem pomidorowym, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i szklanką wody, po czym dodaj na patelnię i doprowadź do wrzenia.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 4

Krok 5

Przełóż pulpeciki do sosu i duś je pod przykryciem przez 20 minut, przewracając je od czasu do czasu.

Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese

Dziś zapraszamy na pulpety w pomidorowym sosie bolognese, które udowadniają, że menu obiadowe wcale nie musi być nudne i monotonne. Od czasu do czasu w każdej kuchni potrzebny jest powiew świeżości, nie tylko w zakresie jakości używanych składników, ale przede wszystkim urozmaicania codziennych posiłków. Inspirując się kuchnią włoską, weźcie na warsztat mielone mięso, przecier pomidorowy, parmezan i świeże warzywa. Z tych składników wyczarujecie doskonałe danie, które z pewnością zapiszecie w swoim zeszycie z recepturami.

Dla kogo?

Pulpety mięsne bolognese zachwycą przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, opartej na zapachu oregano i głębokim pomidorowym smaku.

Na jaką okazję?

Bolognese z pulpetami w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Bolognese i Bolonia to nie przypadkowa zbieżność nazw. Ten popularny włoski sos pochodzi z miasta Bolonia, położonego w północnych Włoszech. Historycy twierdzą, że znany był już w średniowieczu. Najważniejszym elementem procesu przyrządzania bolognese jest jego długie gotowanie, uwalniające warzywno-mięsny smak.

Dla urozmaicenia:

Pulpety doskonale komponują się z różnorodnymi dodatkami. Możesz wykorzystać makaron, który polej gotowym sosem pomidorowym.