
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso połącz z jajkiem, kaszą i pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

Krok 2
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj marchew startą na dużych oczkach.

Krok 3
Formuj z farszu pulpety i wrzucaj do garnka partiami.

Krok 4
Gdy ostatnie pulpety będą ugotowane, przełóż je do drugiego garnka.

Krok 5
Koncentrat pomidorowy połącz z zawartością opakowania Fix Knorr i dwiema szklankami wywaru z gotowania.

Krok 6
Wlej sos do pulpetów i duś je przez 10 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety gotowane
Pomidorowy sos napoli to jeden z najprostszych i najbardziej klasycznych włoskich dodatków do dań obiadowych. Doskonale podkreśli smak wieprzowo-wołowych pulpetów gotowanych. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest połączenie mielonego mięsa z drobno posiekaną cebulą oraz jajkiem. Co dalej? Tego dowiesz się z naszego przepisu na pulpety gotowane. Już teraz jednak możesz założyć, że będą naprawdę pyszne!
Dla kogo?
Jeśli lubisz dania inspirowane kuchnią włoską, pulpety z mięsa mielonego gotowane w aromatycznym sosie szybko powędrują na szczyt listy twoich ulubionych specjałów. Po wymieszaniu mięsa z jajkiem i cebulą, obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć do dużego garnka z wodą i całość doprowadź do wrzenia. W marchewkowym bulionie ugotuj pulpety, po czym przełóż je do rondelka.
Na jaką okazję?
Zwróć uwagę na gotowane pulpety, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przyrządzenie posiłku. Wymieszaj błyskawiczny produkt do spaghetti napoli z koncentratem pomidorowym oraz dwiema szklankami wywaru z pulpetów gotowanych. Powstałym sosem zalej pulpety i duś przez kilka minut, aż zgęstnieje. Cała praca nad potrawą zajmie ci zaledwie dwa kwadranse! Pulpety gotowane z pomidorowym sosem to prawdziwa klasyka, która zachwyci Twoje podniebienie.
Czy wiesz, że?
Aby pulpety gotowane miały bardziej zwartą konsystencję, dodaj do nich także kaszę mannę. Z przygotowanej w ten sposób masy formuj nieduże kulki. Dodatkowo, pulpety gotowane możesz wzbogacić o przyprawy takie jak oregano, bazylia, czy czosnek, które nadadzą im jeszcze głębszy smak.
Dla urozmaicenia:
Pulpety gotowane podawaj na ciepło z purée ziemniaczanym, ryżem czy makaronem. Do dekoracji gotowanych klopsików użyj kilku listków świeżej bazylii lub pietruszki. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na pulpety z mięsa mielonego gotowane w sosie napoli.
Jeśli szukasz prostego i pysznego dania inspirowanego kuchnią włoską, koniecznie spróbuj naszych przepisów na spaghetti bolognese lub na pyszne cannelloni z mięsem!