Pulpety gotowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety gotowane

w sosie Napoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

552 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

608 osób wydrukowało

Pobierz pdf

997 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso połącz z jajkiem, kaszą i pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

Pulpety gotowane - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj marchew startą na dużych oczkach.

Pulpety gotowane - Krok 2

Krok 3

Formuj z farszu pulpety i wrzucaj do garnka partiami.

Pulpety gotowane - Krok 3

Krok 4

Gdy ostatnie pulpety będą ugotowane, przełóż je do drugiego garnka.

Pulpety gotowane - Krok 4

Krok 5

Koncentrat pomidorowy połącz z zawartością opakowania Fix Knorr i dwiema szklankami wywaru z gotowania.

Pulpety gotowane - Krok 5

Krok 6

Wlej sos do pulpetów i duś je przez 10 minut.

Pulpety gotowane - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Rutkowski

    Andrzej Rutkowski , 16.10.2019

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzynska

    Barbara Gmurzynska , 02.03.2018

    Idealnie smaczne i proste. Coooool

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tercjak

    Agnieszka Tercjak , 02.12.2015

    Smakowite... i dość łatwe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety gotowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety gotowanePulpety gotowane

Pomidorowy sos napoli to jedno z najprostszych i najbardziej klasycznych włoskich dodatków do dań obiadowych. Doskonale podkreśli smak gotowanych wieprzowo-wołowych pulpecików. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest połączenie mielonego mięsa z drobno posiekaną cebulą oraz jajkiem. Aby pulpety miały bardziej zwartą konsystencję, dodaj do nich także kaszę mannę. Z przygotowanej w ten sposób masy formuj nieduże kulki. Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć do dużego garnka z wodą i całość doprowadź do wrzenia. W marchewkowym bulionie ugotuj pulpety, po czym przełóż je do rondelka. Wymieszaj błyskawiczny produkt do spaghetti napoli z koncentratem pomidorowym oraz dwiema szklankami wywaru z gotowania. Powstałym sosem zalej pulpety i duś przez kilka minut, aż zgęstnieje. Podawaj na ciepło z purée ziemniaczanym, ryżem czy makaronem. Do dekoracji użyj kilku listków świeżej bazylii lub pietruszki. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na pulpety w sosie napoli.