Jak podgrzać kluski śląskie ugotowane, a jak mrożone?

Choć niewielkie, okrągłe kluseczki z dziurką uważane są za tradycyjną potrawę kuchni śląskiej, ich wyjątkowy smak jest doceniany nie tylko w całej Polsce, ale również w innych rejonach świata. Serwowane jako osobne danie lub dodatek do potraw mięsnych zachwycają charakterystyczną konsystencją i delikatnością. Z czego przygotowuje się niewielkie kluski? Jak podgrzać kluski śląskie w mikrofali lub wrzątku? Sprawdzamy!

Co warto wiedzieć o kluskach śląskich?

Popularne na Górnym i Dolnym Śląsku kluseczki przygotowywane są z ugotowanych ziemniaków połączonych z niewielką ilością mąki ziemniaczanej oraz surowym jajkiem spajającym ze sobą wszystkie składniki w jedną masę. Charakterystyczną cechą klusek jest ich lekko spłaszczony kształt z niewielką dziurką pośrodku, pełniącą nie tylko rolę ozdoby i miejsca, gdzie zbiera się sos, ale przede wszystkim ułatwiającą równomierne ugotowanie ciasta.

Zarówno świeże, jak i mrożone kluski śląskie mają białą, lekko żółtą lub niemal pomarańczową barwę, zależną od rodzaju użytych ziemniaków oraz ilości dodanych żółtek barwiących ciasto na ciemniejszy odcień. Wyjątkiem są tzw. kluski czarne o ciemnoszarym kolorze wynikającym z dodania do ciasta surowych tartych ziemniaków. Jak najlepiej podgrzać kluski śląskie, by nie stracić ich wyjątkowej konsystencji i smaku? Sprawdźmy!

Przygotowanie klusek śląskich – jak podgrzać gotowe?

Aby wiedzieć jak podgrzać kluski śląskie, warto wcześniej poznać ich skład i sposób przygotowania. Podstawą są dobrej jakości ziemniaki, które należy najpierw ugotować z dodatkiem soli. Gdy kartofle staną się miękkie, trzeba je odcedzić i utłuc lub przecisnąć przez praskę w taki sposób, by w powstałej masie nie pozostało żadnych grudek. Następnie do jeszcze ciepłego piure dodaje się jajko oraz niewielką ilość mąki ziemniaczanej, tak by powstało spójne ciasto. Na koniec formujecie niewielkie, lekko spłaszczone kulki z dziurką pośrodku, wrzucacie to osolonego wrzątku i gotujecie, dopóki nie wypłyną. W niektórych przepisach można się spotkać z dodatkiem mąki pszennej, która nieco utwardza i chroni kluseczki przed ewentualnym rozpadaniem w trakcie gotowania.

Jak podgrzać kluski śląskie?

A co zrobić z pozostałymi z obiadu kluseczkami? Jak podgrzać ugotowane kluski śląskie, by zachowały swoją sprężystość i smak? Najlepszym rozwiązaniem jest zagotowanie wody z solą i zanurzenie klusek na 2-3 minuty, by zdążyły się ogrzać. Gdy wypłyną na wierzch, wystarczy je odcedzić z nadmiaru wody, przełożyć do miski lub na talerz i podawać z pieczonym mięsem, roladami lub gulaszem. Przygotowane w ten sposób kluski śląskie z sosem grzybowym i buraczkami na pewno posmakują nie tylko wegetarianom, ale również wszystkim wielbicielom dań ziemniaczanych.

Mrożone kluski śląskie – jak podgrzać?

Zarówno surowe, jak i gotowane kluski bardzo dobrze znoszą przechowywanie w ujemnych temperaturach. Aby w trakcie mrożenia nie posklejały się ze sobą, warto je od siebie odseparować, np. folią lub rozłożyć na tackach, a gdy stwardnieją po zamrożeniu, dopiero wtedy przełożyć do pojemnika lub szczelnie zamykanego woreczka na mrożonki. Jak podgrzać zamrożone kluski śląskie? Dokładnie w taki sam sposób jak te pozostawione w lodówce z poprzedniego dnia. Wystarczy wrzucić je do osolonego wrzątku, pogotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię, odczekać 2-3 minuty i wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej.

Jak odgrzać kluski śląskie w mikrofali i na patelni?

A co zrobić, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie? Jak podgrzać mrożone kluski śląskie w mikrofali? Czy to w ogóle możliwe? Teoretycznie tak, ale po dłuższym grzaniu w kuchence mikrofalowej mogą stać się twarde i gumowe. Najlepiej w ten sposób podgrzewać ugotowane (np. poprzedniego dnia), a następnie schłodzone kluski. Zanim trafią do urządzenia, warto polać je sosem, który wpłynie na miękkość gotowego dania.

Kluski śląskie smakują doskonale po podgrzaniu na patelni z niewielką ilością roztopionego masła. Można je obsmażać w całości lub pokroić w dość grube plastry, które pod wpływem wysokiej temperatury pokryją się złocistą, chrupiącą skórką. Tak przygotowane kluski doskonale smakują z dodatkiem chrupiących skwarków, wybranego sosu lub pieczenią i świeżą surówką. Smacznego!