Okrągłe i miękkie kluski z charakterystycznym wgłębieniem to danie bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle uniwersalne. Choć zdarza się, że jadane są solo lub z niewielką ilością dodatków, najlepiej smakują w towarzystwie bardziej konkretnych specjałów. Z jakim mięsem podawać kluski śląskie? Wiele zależy od naszych upodobań smakowych, lecz trzeba pamiętać, że nie zawsze będą prezentować się tak apetycznie, jak byśmy tego oczekiwali. Dowiedz się, dlaczego elastyczne kluski niekoniecznie pasują do klasycznego schabowego i jakie mięso podać do klusek śląskich. Przepis na pyszny obiad już czeka!
Kluski śląskie z mięsem – to musisz wiedzieć
Dań mącznych w polskich kulinariach nie brakuje, lecz kluski śląskie to potrawa, którą trudno pomylić z jakąkolwiek inną. Wszystko przez ich okrągły kształt z niewielką dziurką na samym środku. Jej obecność nie jest przypadkowa. Powstała po to, by pomieścić różnorodne sosy, dzięki którym ziemniaczane kluski smakują o niebo lepiej. Dlatego właśnie wśród mięs do klusek śląskich powinny znaleźć się przede wszystkim przysmaki duszone. Panierowane i smażone kotlety nie są dla nich odpowiednim towarzystwem.
Kluski śląskie – do jakiego mięsa i jakich dań pasują najlepiej?
Gęste potrawy jednogarnkowe – kluski sprawdzają się świetnie, gdy zamierzamy przyrządzić gulasz z wołowiną albo wieprzowiną. Wyraziste przyprawy (w tym wędzona i pikantna papryka) sprawiają, że łagodne kluski śląskie z mięsem nabierają wyrazu.
Duszone mięsa – zwłaszcza dość tłusta karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi komponuje się wyśmienicie. Danie jest niezwykle aromatyczne i odpowiadać będzie miłośnikom solidnych mięsnych posiłków.
Rolada, czyli tradycja przede wszystkim – skoro mowa o tym, jakie mięso pasuje do klusek śląskich, nie może w naszym zestawieniu zabraknąć legendarnej rolady, do której przygotowania polecamy użyć wołowiny (np. mięsa z łopatki). Należy rozbić ją tłuczkiem na dość cienkie plastry. Dzięki temu łatwo będzie zawinąć w nią pyszne dodatki. Smak gotowej potrawy wzbogacą nie tylko kluski, ale też modra kapusta.
Wędzony boczek – oto propozycja mięsa do klusek śląskich idealna dla minimalistów. Pokrojony w drobną kostkę i przysmażony wraz z cebulką boczek to sposób na błyskawiczne przygotowanie mięsnego akcentu, idealnie pasującego do klusek. Słynnym skwarkom trudno się oprzeć!
Pulpety – gotowanie na okrągło! Choć mogłoby się wydawać, że kluski i klopsy mają podobny kształt i przez to talerz może wyglądać monotonnie, trzeba mieć na uwadze, że ten rodzaj dań zwykle przyrządzany jest z sosami, które doskonale pasują do klusek śląskich.
Odrobina elegancji – większość propozycji, z jakim mięsem podawać kluski śląskie, wskazuje na zestawienie klusek wraz z wieprzowiną, która nie kojarzy się zbyt wykwintnie. Pamiętajmy, że zawsze możemy wykorzystać delikatne polędwiczki. Co ciekawe, kluski będą pasować także do mięsa z kaczki, serwowanego np. z sosem śliwkowym. A to już z kolei pomysł na bardzo szykowny posiłek.
Jakie mięso podać do klusek śląskich? Przepis na każdą okazję
Kluski śląskie z mięsem pasują do menu na co dzień i od święta. Grunt, by nie serwować ich za każdym razem tak samo! Jeśli bardzo się spieszysz, przygotuj kluski śląskie ze skwarkami, ponieważ jest to przepis na obiad, którego przyrządzenie od podstaw zajmuje zaledwie pół godziny. Niewiele dłużej zajmuje zrobienie zrazów z karkówki, do których kluski śląskie pasują bardzo dobrze. Dzięki recepturze duszonej karkówki w sosie własnym z cebulą przekonasz się, że wieprzowina wcale nie musi smakować pospolicie! Na niedzielny obiad polecamy roladę z szynki z kapustą kiszoną – śmiało zaproś gości w porze posiłku.
Jakie mięso do klusek śląskich, oprócz wieprzowiny, sprawdza się wyśmienicie? Przedstawiamy obiecany przepis na kaczkę z sosem śliwkowym. Jesienią i zimą nie zapominajmy o gulaszu cebulowym, który w chłodne dni smakuje najlepiej!
Komentarze (0)