Dania mączne i ziemniaczane cieszą się w Polsce ogromnym wzięciem. Często jako pierwsze są wymieniane, gdy mowa o tradycyjnych frykasach znad Wisły. Tym razem nie będziemy zajmować się popularnymi kopytkami czy pierogami, a sięgniemy po nieco bardziej regionalne przysmaki. Pyzy są daniem dość powszechnym, ale co z jej kuzynami? Pyzy a kartacze – czy to ta sama potrawa? Czy cepeliny to tylko kolejna nazwa tego samego specjału? Nic bardziej mylnego – pora dowiedzieć się, co rozróżnia, a co łączy kartacze i cepeliny!

Pyzy a kartacze i cepeliny - różnice nie tylko z nazwy

Spora część tego kulinarnego zamieszania związana jest z różnorodnością kuchni poszczególnych regionów. O ile kotlet schabowy, pierogi ruskie czy bigos znane są wszędzie pod tą samą nazwą, o tyle istnieje mnóstwo lokalnych niuansów, które początkującego pasjonata gotowania mogą przyprawić o ból głowy. Może dotyczyć to zarówno nazw poszczególnych składników, jak i całych potraw. Dlatego krótko wyjaśniamy, jaka jest różnica między cepelinami a kartaczami i jak odróżnić od nich pyzy.

Po pierwsze: kartacze

Szczególnie popularne są w północno-wschodniej Polsce. Smak autentycznych kartaczy to duma szefów kuchni z Suwalszczyzny. Do zrobienia masy ziemniaczanej używa się zarówno surowych, startych ziemniaków, jak i ugotowanych, drobno zmielonych lub przeciśniętych przez sito. Najczęściej podłużne kartacze mają od 8 do 12 centymetrów długości. W ich wnętrzu pojawia się nadzienie z mięsa mielonego, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by farsz zamienić na kapuściano-grzybowy.

Po drugie: cepeliny

Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że kartacze i cepeliny to ta sama potrawa. Pomimo tego, że ich receptury i wygląd są bardzo podobne, nie możemy do końca z tym się zgodzić, wiedząc już skąd pochodzą kartacze. Cepeliny to potrawa, która powstała poza granicami Polski, dokładniej rzecz ujmując: na Litwie.

Po trzecie: pyzy

Cepeliny i kartacze a pyzy – tu różnica między potrawami staje się najbardziej widoczna i to już na pierwszy rzut oka. Owalne i podłużne przysmaki z północnej części kraju są zdecydowanie większe od okrągłych pyz, których średnica nie przekracza 5 centymetrów. Z tego powodu w ich wnętrzu mieści się mniej mięsnego nadzienia niż w pojedynczej pyzie. Cepeliny przygotowuje się nie tylko z kombinacji surowych i ugotowanych ziemniaków – ważnym elementem receptury jest mąka ziemniaczana.

Po czwarte: czas do stołu!

Do zostania specjalistami w przyrządzaniu tradycyjnych przysmaków takich jak kartacze, cepeliny i pyzy brakuje Wam już jedynie odrobiny praktyki. Może wobec tego w pierwszej kolejności na kuchenny warsztat weźmiecie cepeliny z wędzoną szynką? Bardzo aromatyczne! Jeśli obawiacie się, że przepis jest zbyt trudny, sięgnijcie po recepturę kartaczy pieczarkowych, które nie mogą się nie udać. Wprawy nabierzecie również dzięki pyzom z mięsem i grzybami – tym razem wykorzystacie suszone. Nie macie ich akurat w spiżarni? Nie szkodzi, śmiało serwujcie pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami. Zgrabne i proste w przygotowaniu pyzy z koperkiem będą przebojem wśród domowników. Chcecie odrobinę zaszaleć? Podajcie pyzy z mięsem i fetą w sosie serowym, a w pyszny sposób odświeżycie tę tradycyjną recepturę. Jesteście gotowi na trochę bardziej wymagające wyzwanie? Przygotujcie pyzy ze szpinakiem – jarską wersję popularnego dania. Gdy poczujecie się już naprawdę pewnie, przepis na kartacze nie będzie wyglądał groźnie.