
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części.

Krok 2
Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Krok 3
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe pyzy odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Krok 4
Gotuj pyzy 2-3 minuty w wodzie, aż wypłyną.

Krok 5
Na patelni rozpuść masło i dopraw je przyprawą Knorr. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej rozpuszczonym masłem ziołowym. Udekoruj gałązkami świeżego koperku i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































