Białe pyzy z koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Białe pyzy z koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 1

Krok 2

Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe pyzy odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 3

Krok 4

Gotuj pyzy 2-3 minuty w wodzie, aż wypłyną.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozpuść masło i dopraw je przyprawą Knorr. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej rozpuszczonym masłem ziołowym. Udekoruj gałązkami świeżego koperku i podawaj.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Hnatów

    Katarzyna Hnatów , 14.02.2021

    Bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej