
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
30 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
120 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso podziel na kilka mniejszych kawałków. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem grzybów.

Krok 2
Gdy zrobi się miękkie, odcedź je, wystudź i zmiel w maszynce wraz z grzybami.

Krok 3
Na patelni podsmaż jedną posiekaną cebulę oraz czosnek. Jak będą rumiane, dodaj majeranek oraz mięso i podsmaż chwilę. Dopraw farsz według uznania. Gdy wystygnie, uformuj z niego małe kulki.

Krok 4
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję mięsnego farszu.

Krok 5
Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły. Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną.

Krok 6
Na patelni podsmaż z olejem pozostałą cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej boczkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























Pyzy z mięsem i grzybami

