Pyzy z mięsem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pyzy z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

30 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

120 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na kilka mniejszych kawałków. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem grzybów.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Gdy zrobi się miękkie, odcedź je, wystudź i zmiel w maszynce wraz z grzybami.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż jedną posiekaną cebulę oraz czosnek. Jak będą rumiane, dodaj majeranek oraz mięso i podsmaż chwilę. Dopraw farsz według uznania. Gdy wystygnie, uformuj z niego małe kulki.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję mięsnego farszu.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły. Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 5

Krok 6

Na patelni podsmaż z olejem pozostałą cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej boczkiem.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • krzysztof popo

    krzysztof popo , 31.08.2020

    Witam was jak mam czas to sam takie robie jeszcze mam na to pomysl na nie. ha ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Zyta

    Marcin Zyta , 31.08.2020

    By się zjadło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej