Pyzy z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

30 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

120 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na kilka mniejszych kawałków. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem grzybów.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Gdy zrobi się miękkie, odcedź je, wystudź i zmiel w maszynce wraz z grzybami.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż jedną posiekaną cebulę oraz czosnek. Jak będą rumiane, dodaj majeranek oraz mięso i podsmaż chwilę. Dopraw farsz według uznania. Gdy wystygnie, uformuj z niego małe kulki.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję mięsnego farszu.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły. Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 5

Krok 6

Na patelni podsmaż z olejem pozostałą cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej boczkiem.

Pyzy z mięsem i grzybami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej