
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
30 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
120 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso podziel na kilka mniejszych kawałków. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem grzybów.

Krok 2
Gdy zrobi się miękkie, odcedź je, wystudź i zmiel w maszynce wraz z grzybami.

Krok 3
Na patelni podsmaż jedną posiekaną cebulę oraz czosnek. Jak będą rumiane, dodaj majeranek oraz mięso i podsmaż chwilę. Dopraw farsz według uznania. Gdy wystygnie, uformuj z niego małe kulki.

Krok 4
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję mięsnego farszu.

Krok 5
Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły. Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną.

Krok 6
Na patelni podsmaż z olejem pozostałą cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej boczkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























Pyzy z mięsem i grzybami

