Żeberka duszone w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

237 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój żeberka. Posyp przyprawą Knorr oraz suszonym majerankiem. Następnie obsmaż mięso na złoty kolor i dopraw pieprzem oraz odrobiną soli.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj do mięsa i zalej wodą. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i duś pod przykryciem około 45 minut.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 2

Krok 3

Ugotuj wcześniej namoczoną fasolę, marchewkę i selera zetrzyj na grubej tarce i obsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przesmaż i przełóż do żeberek.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 3

Krok 4

Do mięsa dodaj również fasolę. Gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z chlebem.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • zdzisaw424 zdzisaw424

    zdzisaw424 zdzisaw424

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszone w warzywachŻeberka duszone w warzywach

Żeberka to znakomite mięso, które często przygotowuje się w formie pieczonej lub grillowanej. Duszone w warzywach będą dla nich doskonałą alternatywą, a dodatkowo – dzięki powolnemu gotowaniu –  pozostaną delikatne i soczyste. Zacznij od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki, a następnie posyp je gotową przyprawą do mięs i majerankiem. Odłóż je na godzinę do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu mięso wyraźnie przejdzie smakiem oraz zapachem dodatków. Potem przełóż je do garnka i smaż do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Dodaj do niego nieco zeszklonej wcześniej cebuli i wlej wodę oraz bulion. Na patelni podsmaż selera, fasolę i marchewkę, a kiedy będą gotowe, przełóż do mięsa, ciągle mieszając. Do smaku dodaj też koncentrat pomidorowy. Potrawę przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Żeberka duszone w warzywach serwuj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Udanego komponowania smaków!