
Składniki
800 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
2 łyżki
1 szczypta
20 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój żeberka. Posyp przyprawą Knorr oraz suszonym majerankiem. Następnie obsmaż mięso na złoty kolor i dopraw pieprzem oraz odrobiną soli.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj do mięsa i zalej wodą. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i duś pod przykryciem około 45 minut.

Krok 3
Ugotuj wcześniej namoczoną fasolę, marchewkę i selera zetrzyj na grubej tarce i obsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przesmaż i przełóż do żeberek.

Krok 4
Do mięsa dodaj również fasolę. Gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z chlebem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka duszone w warzywach
Żeberka to znakomite mięso, które często przygotowuje się w formie pieczonej lub grillowanej. Duszone w warzywach będą dla nich doskonałą alternatywą, a dodatkowo – dzięki powolnemu gotowaniu – pozostaną delikatne i soczyste. Zacznij od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki, a następnie posyp je gotową przyprawą do mięs i majerankiem. Odłóż je na godzinę do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu mięso wyraźnie przejdzie smakiem oraz zapachem dodatków. Potem przełóż je do garnka i smaż do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Dodaj do niego nieco zeszklonej wcześniej cebuli i wlej wodę oraz bulion. Na patelni podsmaż selera, fasolę i marchewkę, a kiedy będą gotowe, przełóż do mięsa, ciągle mieszając. Do smaku dodaj też koncentrat pomidorowy. Potrawę przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Żeberka duszone w warzywach serwuj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Udanego komponowania smaków!