Żeberka duszone w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka duszone w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

255 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

20 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój żeberka. Posyp przyprawą Knorr oraz suszonym majerankiem. Następnie obsmaż mięso na złoty kolor i dopraw pieprzem oraz odrobiną soli.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj do mięsa i zalej wodą. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i duś pod przykryciem około 45 minut.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 2

Krok 3

Ugotuj wcześniej namoczoną fasolę, marchewkę i selera zetrzyj na grubej tarce i obsmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przesmaż i przełóż do żeberek.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 3

Krok 4

Do mięsa dodaj również fasolę. Gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z chlebem.

Żeberka duszone w warzywach - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • zdzisaw424 zdzisaw424

    zdzisaw424 zdzisaw424 , 16.10.2019

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka duszone w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszone w warzywachŻeberka duszone w warzywach

Żeberka to znakomite mięso, które często przygotowuje się w formie pieczonej lub grillowanej. Duszone w warzywach będą dla nich doskonałą alternatywą, a dodatkowo – dzięki powolnemu gotowaniu –  pozostaną delikatne i soczyste. Zacznij od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki, a następnie posyp je gotową przyprawą do mięs i majerankiem. Odłóż je na godzinę do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, dzięki czemu mięso wyraźnie przejdzie smakiem oraz zapachem dodatków. Potem przełóż je do garnka i smaż do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Dodaj do niego nieco zeszklonej wcześniej cebuli i wlej wodę oraz bulion. Na patelni podsmaż selera, fasolę i marchewkę, a kiedy będą gotowe, przełóż do mięsa, ciągle mieszając. Do smaku dodaj też koncentrat pomidorowy. Potrawę przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Żeberka duszone w warzywach serwuj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Udanego komponowania smaków!