Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
250 mililitrów
marynata:
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Mięso pokrój w cienkie paski, zalej je połową marynaty i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Cukinię, marchew oraz cebulę obierz i pokrój na krążki. Paprykę umyj, wyrzuć gniazda nasienne i pokrój ją w paski o długości 3 centymetrów. Cebulki dymki również pokrój w takie same paski, a imbir obierz i posiekaj.
Krok 3
Mięso podsmaż z obu stron na oleju, odsącz i przełóż na talerz.
Krok 4
Na ten sam tłuszcz wrzuć warzywa, podsmaż chwilę.
Krok 5
Następnie wlej szklankę wody, dodaj Sos pieczeniowy Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
Krok 6
Zmniejsz ogień i dolej pozostałą marynatę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Dodaj imbir, następnie włóż mięso, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej