Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
250 mililitrów
marynata:
4 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Mięso pokrój w cienkie paski, zalej je połową marynaty i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Cukinię, marchew oraz cebulę obierz i pokrój na krążki. Paprykę umyj, wyrzuć gniazda nasienne i pokrój ją w paski o długości 3 centymetrów. Cebulki dymki również pokrój w takie same paski, a imbir obierz i posiekaj.
Krok 3
Mięso podsmaż z obu stron na oleju, odsącz i przełóż na talerz.
Krok 4
Na ten sam tłuszcz wrzuć warzywa, podsmaż chwilę.
Krok 5
Następnie wlej szklankę wody, dodaj Sos pieczeniowy Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
Krok 6
Zmniejsz ogień i dolej pozostałą marynatę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Dodaj imbir, następnie włóż mięso, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej