Meksykańska fiesta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mięso, kumin oraz kolendrę i smaż chwilę.

Krok 2

Fix rozmieszaj z 250 ml wody i wlej do mięsa. Duś na wolnym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną kolendrę, fasolę oraz pomidory.

Krok 3

Gotowe mięso rozłóż na talerze, obłóż nachosami i posyp serem. Na wierzchu każdej porcji połóż po łyżce kwaśnej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska fiesta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska fiesta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska fiesta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska fiesta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska fiesta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska fiesta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska fiesta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska fiestaMeksykańska fiesta

Meksykańska fiesta to kolorowe, pikantne danie przygotowywane z dużą ilością wyrazistych przypraw. Mielone mięso, które stanowi podstawę potrawy, uzyskuje pożądany smak dzięki powolnemu duszeniu w jednym naczyniu wraz z warzywami. Do przyprawienia go użyj kuminu, czyli kminu rzymskiego, którego wyrazisty smak doskonale komponuje się z czerwonym mięsem. Wołowinę wraz z cebulą zalej sosem i duś chwilę. Na końcu dodaj miękkie pomidory oraz czerwoną fasolę. Całość dopraw posiekanymi liśćmi świeżej kolendry.  Aby to aromatyczne zioło nie straciło swoich walorów smakowych, dodaj je do potrawy dopiero pod sam koniec gotowania lub tuż przed zaserwowaniem. Chrupkim uzupełnieniem meksykańskiej fiesty będą liście sałaty oraz nachosy – pieczone kawałki pszennej albo kukurydzianej tortilli. Gorące danie posyp serem, np. startym cheddarem, a na górze umieść kleks zrobiony z kwaśnej śmietany i papryczkę chili. Koniecznie zapisz nasz przepis na smaczną meksykańską fiestę i przygotuj ją na najbliższą okazję.