
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
8 sztuk
80 mililitrów
1 łyżka
750 gramów
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone papryczki namocz na ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie, następnie osącz, usuń pestki i potnij w drobną kostkę.
Krok 2
Czosnek obierz, przekrój na połówki i zmiksuj razem z papryczkami. Cebulę posiekaj, pomidory obierz ze skórek, pokrój, a następnie zmiksuj z cebulą w osobnym naczyniu.
Krok 3
Filety rybne umyj i osusz.
Krok 4
Na rozgrzanym smalcu podsmaż paprykowy mus, dodaj filety i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut.
Krok 5
Dodaj mus pomidorowy, sok wyciśnięty z pomarańczy i ocet. Wymieszaj, dopraw do smaku i duś na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Kolorowego okonia podawaj na gorąco razem z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























