Kolorowy okoń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy okoń

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

8 sztuk

80 mililitrów

1 łyżka

750 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone papryczki namocz na ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie, następnie osącz, usuń pestki i potnij w drobną kostkę.

Krok 2

Czosnek obierz, przekrój na połówki i zmiksuj razem z papryczkami. Cebulę posiekaj, pomidory obierz ze skórek, pokrój, a następnie zmiksuj z cebulą w osobnym naczyniu.

Krok 3

Filety rybne umyj i osusz.

Krok 4

Na rozgrzanym smalcu podsmaż paprykowy mus, dodaj filety i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut.

Krok 5

Dodaj mus pomidorowy, sok wyciśnięty z pomarańczy i ocet. Wymieszaj, dopraw do smaku i duś na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Kolorowego okonia podawaj na gorąco razem z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy okoń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej