Karp na sposób wschodni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

88 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść karpia, opłucz i pokrój w kawałki. Pokrój drobno cebule, marchew w plastry.

Karp na sposób wschodni - Krok 1

Krok 2

Zagotuj litr wody z małą ilością soku z cytryny, cebulą, marchwią, liściem laurowym, goździkami, rodzynkami oraz przyprawą Knorr.

Karp na sposób wschodni - Krok 2

Krok 3

Włóż pokrojonego karpia i gotuj około 20 minut, gdy będzie miękki, dodaj zmielone pierniki i gotuj jeszcze 5 minut.

Karp na sposób wschodni - Krok 3

Krok 4

Kawałki karpia ułóż na półmisku, polej sosem, w którym się gotował i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno.

Karp na sposób wschodni - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Urszula Kucz

    Urszula Kucz

    Wszystko ok , ale ten sos trzeba przetrzeć i doprawić do smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp na sposób wschodniKarp na sposób wschodni

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z aromatycznymi przyprawami, karp na sposób wschodni będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Choć potrawa najczęściej serwowana jest podczas wigilijnej kolacji, z powodzeniem możesz podawać ją również między świętami. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. dzwonków karpia, marchwi, cebuli, pierników oraz goździków i liści laurowych. Do wywaru włóż pokrojoną rybę i gotuj przez kilkanaście minut do momentu, aż stanie się miękka. Pod koniec gotowania, dodaj zmielone pierniki. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie sos uzyskany w trakcie gotowania. Jeśli jednak wolisz nieco pikantniejszy smak dań, kawałki ryby polej przyrządzonym uprzednio sosem imbirowo-sojowym. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz cebulę, starty imbir, ząbek czosnku, chilli, anyż i pieprz syczuański, a całość zalejesz sosem sojowym, octem oraz 100 ml wody, i zagotujesz. Potrawę podawaj na zimno, posypaną szczypiorkiem. Spróbuj i podziel się swoją opinią.