Karp na sposób wschodni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp na sposób wschodni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

90 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść karpia, opłucz i pokrój w kawałki. Pokrój drobno cebule, marchew w plastry.

Karp na sposób wschodni - Krok 1

Krok 2

Zagotuj litr wody z małą ilością soku z cytryny, cebulą, marchwią, liściem laurowym, goździkami, rodzynkami oraz przyprawą Knorr.

Karp na sposób wschodni - Krok 2

Krok 3

Włóż pokrojonego karpia i gotuj około 20 minut, gdy będzie miękki, dodaj zmielone pierniki i gotuj jeszcze 5 minut.

Karp na sposób wschodni - Krok 3

Krok 4

Kawałki karpia ułóż na półmisku, polej sosem, w którym się gotował i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno.

Karp na sposób wschodni - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Urszula Kucz

    Urszula Kucz , 27.09.2016

    Wszystko ok , ale ten sos trzeba przetrzeć i doprawić do smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp na sposób wschodni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp na sposób wschodniKarp na sposób wschodni

Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z aromatycznymi przyprawami, karp na sposób wschodni będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Choć potrawa najczęściej serwowana jest podczas wigilijnej kolacji, z powodzeniem możesz podawać ją również między świętami. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. dzwonków karpia, marchwi, cebuli, pierników oraz goździków i liści laurowych. Do wywaru włóż pokrojoną rybę i gotuj przez kilkanaście minut do momentu, aż stanie się miękka. Pod koniec gotowania, dodaj zmielone pierniki. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie sos uzyskany w trakcie gotowania. Jeśli jednak wolisz nieco pikantniejszy smak dań, kawałki ryby polej przyrządzonym uprzednio sosem imbirowo-sojowym. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz cebulę, starty imbir, ząbek czosnku, chilli, anyż i pieprz syczuański, a całość zalejesz sosem sojowym, octem oraz 100 ml wody, i zagotujesz. Potrawę podawaj na zimno, posypaną szczypiorkiem. Spróbuj i podziel się swoją opinią.