Karp po żydowsku w galarecie: przepis | Przepisy.pl pixel

Karp w galarecie po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

438 osób wydrukowało

Pobierz pdf

367 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

2 mililitry

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

Krok 2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

Krok 3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

Krok 4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

Krok 5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

Krok 6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

Krok 7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mieczyslaw Lukaszewicz

    Mieczyslaw Lukaszewicz , 04.12.2020

    Cześć

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecie po żydowskuKarp w galarecie po żydowsku

Współcześnie w wielu regionach kraju karpia w galarecie po żydowsku podaje się na wigilijnym stole w formie dzwonka w galarecie na słodko. W święta tradycji musi stać się zadość! Ważnym składnikiem karpia w galarecie na słodko są rodzynki, a w niektórych wersjach także marchewka i jajka. Zapewne każdy kucharz dodaje coś od siebie. Jeśli jednak jeszcze nie próbowałeś swoich sił w przyrządzeniu tej potrawy, wypróbuj naszego karpia po żydowsku w galarecie. Przepis gładko przeprowadzi cię przez wszystkie etapy.

Dla kogo?

Aby przygotować karpia w galarecie z rodzynkami, rybę na początek pokrój w dzwonka, dopraw i odstaw na jakiś czas. Z wykrojonych części przyrządź wywar, na bazie którego przygotujesz później galaretkę do karpia po żydowsku. Ugotuj w nim rybę. Następnie wyjmij ją i przygotuj galaretkę. Opcjonalnie dodaj również cebulę i pozostałe warzywa z wywaru. Karpia po żydowsku udekoruj świeżą pietruszką – zrób to jeszcze przed zalaniem go galaretką – i odłóż do stężenia. Widzisz? Nie jest tak trudno. Na pewno sobie poradzisz!

Na jaką okazję?

Skorzystaj z naszego przepisu na karpia w galarecie i przygotuj go na wigilijną kolację. Właśnie na takie specjały wielu smakoszy czeka przez cały rok. To jedna z wyjątkowych receptur, która świadczy o randze wydarzenia.

Czy wiesz, że?

Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Co musisz o nim wiedzieć? Ważne, by wywar gotował się powoli, na małym ogniu – dzięki temu gotowy będzie bardziej klarowny, a ryba w galarecie po żydowsku zachwyci smakiem.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując galaretę do karpia po żydowsku, dodaj do niej rodzynki, opcjonalnie także migdały, najlepiej w płatkach, ponieważ są delikatne i dobrze będą pasowały do miękkiego mięsa. Karp po żydowsku w galarecie z dodatkami to danie, którego nie może zabraknąć w twoim repertuarze.