Karp po żydowsku w galarecie: przepis | Przepisy.pl pixel

Karp w galarecie po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

2 mililitry

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

Krok 2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

Krok 3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

Krok 4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

Krok 5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

Krok 6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

Krok 7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mieczyslaw Lukaszewicz

    Mieczyslaw Lukaszewicz , 04.12.2020

    Cześć

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecie po żydowskuKarp w galarecie po żydowsku

Współcześnie w wielu regionach kraju karpia w galarecie po żydowsku podaje się na wigilijnym stole w formie dzwonka w galarecie na słodko. W święta tradycji musi stać się zadość! Ważnym składnikiem karpia w galarecie na słodko są rodzynki, a w niektórych wersjach także marchewka i jajka. Zapewne każdy kucharz dodaje coś od siebie. Jeśli jednak jeszcze nie próbowałeś swoich sił w przyrządzeniu tej potrawy, wypróbuj naszego karpia po żydowsku w galarecie. Przepis gładko przeprowadzi cię przez wszystkie etapy.

Dla kogo?

Aby przygotować karpia w galarecie z rodzynkami, rybę na początek pokrój w dzwonka, dopraw i odstaw na jakiś czas. Z wykrojonych części przyrządź wywar, na bazie którego przygotujesz później galaretkę do karpia po żydowsku. Ugotuj w nim rybę. Następnie wyjmij ją i przygotuj galaretkę. Opcjonalnie dodaj również cebulę i pozostałe warzywa z wywaru. Karpia po żydowsku udekoruj świeżą pietruszką – zrób to jeszcze przed zalaniem go galaretką – i odłóż do stężenia. Widzisz? Nie jest tak trudno. Na pewno sobie poradzisz!

Na jaką okazję?

Skorzystaj z naszego przepisu na karpia w galarecie i przygotuj go na wigilijną kolację. Właśnie na takie specjały wielu smakoszy czeka przez cały rok. To jedna z wyjątkowych receptur, która świadczy o randze wydarzenia.

Czy wiesz, że?

Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Co musisz o nim wiedzieć? Ważne, by wywar gotował się powoli, na małym ogniu – dzięki temu gotowy będzie bardziej klarowny, a ryba w galarecie po żydowsku zachwyci smakiem.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując galaretę do karpia po żydowsku, dodaj do niej rodzynki, opcjonalnie także migdały, najlepiej w płatkach, ponieważ są delikatne i dobrze będą pasowały do miękkiego mięsa. Karp po żydowsku w galarecie z dodatkami to danie, którego nie może zabraknąć w twoim repertuarze.