Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
2 mililitry
100 gramów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
2 sztuki
4 ziarna
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
Krok 2
Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
Krok 3
Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
Krok 4
Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
Krok 5
Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
Krok 6
Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
Krok 7
Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp w galarecie po żydowsku
Współcześnie w wielu regionach kraju karpia w galarecie po żydowsku podaje się na wigilijnym stole w formie dzwonka w galarecie na słodko. W święta tradycji musi stać się zadość! Ważnym składnikiem karpia w galarecie na słodko są rodzynki, a w niektórych wersjach także marchewka i jajka. Zapewne każdy kucharz dodaje coś od siebie. Jeśli jednak jeszcze nie próbowałeś swoich sił w przyrządzeniu tej potrawy, wypróbuj naszego karpia po żydowsku w galarecie. Przepis gładko przeprowadzi cię przez wszystkie etapy.
Dla kogo?
Aby przygotować karpia w galarecie z rodzynkami, rybę na początek pokrój w dzwonka, dopraw i odstaw na jakiś czas. Z wykrojonych części przyrządź wywar, na bazie którego przygotujesz później galaretkę do karpia po żydowsku. Ugotuj w nim rybę. Następnie wyjmij ją i przygotuj galaretkę. Opcjonalnie dodaj również cebulę i pozostałe warzywa z wywaru. Karpia po żydowsku udekoruj świeżą pietruszką – zrób to jeszcze przed zalaniem go galaretką – i odłóż do stężenia. Widzisz? Nie jest tak trudno. Na pewno sobie poradzisz!
Na jaką okazję?
Skorzystaj z naszego przepisu na karpia w galarecie i przygotuj go na wigilijną kolację. Właśnie na takie specjały wielu smakoszy czeka przez cały rok. To jedna z wyjątkowych receptur, która świadczy o randze wydarzenia.
Czy wiesz, że?
Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Co musisz o nim wiedzieć? Ważne, by wywar gotował się powoli, na małym ogniu – dzięki temu gotowy będzie bardziej klarowny, a ryba w galarecie po żydowsku zachwyci smakiem.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując galaretę do karpia po żydowsku, dodaj do niej rodzynki, opcjonalnie także migdały, najlepiej w płatkach, ponieważ są delikatne i dobrze będą pasowały do miękkiego mięsa. Karp po żydowsku w galarecie z dodatkami to danie, którego nie może zabraknąć w twoim repertuarze.