Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
2 mililitry
100 gramów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
2 sztuki
4 ziarna
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
Krok 2
Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
Krok 3
Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
Krok 4
Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
Krok 5
Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
Krok 6
Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
Krok 7
Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp w galarecie po żydowsku
Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Współcześnie w wielu regionach kraju podaje się go na wigilijnym stole w formie dzwonek w galarecie, na słodko. Ważnym składnikiem tej potrawy są rodzynki, a w niektórych wersjach także marchewka i jajka. Aby ją przygotować, rybę na początek pokrój w dzwonka, dopraw i odstaw na jakiś czas. Z wykrojonych części przyrządź wywar, na bazie którego przygotujesz później galaretkę. Ważne, by gotował się powoli, na małym ogniu – dzięki temu gotowy będzie bardziej klarowny. Ugotuj w nim rybę. Następnie wyjmij ją i przygotuj galaretkę. Dodaj do niej rodzynki, opcjonalnie także migdały, najlepiej w płatkach, ponieważ są delikatne i dobrze będą pasowały do miękkiego mięsa. Opcjonalnie dodaj również cebulę i pozostałe warzywa z wywaru. Karpia po żydowsku udekoruj świeżą pietruszką – zrób to jeszcze przed zalaniem go galaretką – i odłóż do stężenia. Skorzystaj z naszego przepisu na karpia w galarecie i przygotuj go na wigilijną kolację.