Karp w galarecie po żydowsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

2 mililitry

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

Krok 2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

Krok 3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

Krok 4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

Krok 5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

Krok 6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

Krok 7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecie po żydowskuKarp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Współcześnie w wielu regionach kraju podaje się go na wigilijnym stole w formie dzwonek w galarecie, na słodko. Ważnym składnikiem tej potrawy są rodzynki, a w niektórych wersjach także marchewka i jajka. Aby ją przygotować, rybę na początek pokrój w dzwonka, dopraw i odstaw na jakiś czas. Z wykrojonych części przyrządź wywar, na bazie którego przygotujesz później galaretkę. Ważne, by gotował się powoli, na małym ogniu – dzięki temu gotowy będzie bardziej klarowny. Ugotuj w nim rybę. Następnie wyjmij ją i przygotuj galaretkę. Dodaj do niej rodzynki, opcjonalnie także migdały, najlepiej w płatkach, ponieważ są delikatne i dobrze będą pasowały do miękkiego mięsa. Opcjonalnie dodaj również cebulę i pozostałe warzywa z wywaru. Karpia po żydowsku udekoruj świeżą pietruszką – zrób to jeszcze przed zalaniem go galaretką – i odłóż do stężenia. Skorzystaj z naszego przepisu na karpia w galarecie i przygotuj go na wigilijną kolację.