Karp w galarecie po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

2 mililitry

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

Krok 2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

Krok 3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

Krok 4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

Krok 5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

Krok 6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

Krok 7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecie po żydowskuKarp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Współcześnie w wielu regionach kraju podaje się go na wigilijnym stole w formie dzwonek w galarecie, na słodko. Ważnym składnikiem tej potrawy są rodzynki, a w niektórych wersjach także marchewka i jajka. Aby ją przygotować, rybę na początek pokrój w dzwonka, dopraw i odstaw na jakiś czas. Z wykrojonych części przyrządź wywar, na bazie którego przygotujesz później galaretkę. Ważne, by gotował się powoli, na małym ogniu – dzięki temu gotowy będzie bardziej klarowny. Ugotuj w nim rybę. Następnie wyjmij ją i przygotuj galaretkę. Dodaj do niej rodzynki, opcjonalnie także migdały, najlepiej w płatkach, ponieważ są delikatne i dobrze będą pasowały do miękkiego mięsa. Opcjonalnie dodaj również cebulę i pozostałe warzywa z wywaru. Karpia po żydowsku udekoruj świeżą pietruszką – zrób to jeszcze przed zalaniem go galaretką – i odłóż do stężenia. Skorzystaj z naszego przepisu na karpia w galarecie i przygotuj go na wigilijną kolację.