PRZEPISY.PL
Karp w galarecie po żydowsku - autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
143
osoby dodały do Mniamlisty
143
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • białko jajka2 ml
  • rodzynki100 g
  • żelatyna1 łyżeczka
  • cytryna0.5 szt
  • liść laurowy2 szt
  • ziele angielskie4 ziarna
  • pieprz
  • woda3 szklanki
  • Krok 1

    Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  • Krok 2

    Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  • Krok 3

    Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  • Krok 4

    Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  • Krok 5

    Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  • Krok 6

    Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  • Krok 7

    Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion na włoszczyźnie KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

114
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
190
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
69
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Średnie
289
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Średnie