Karp po żydowsku

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (5)

Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

59

difficulty

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inn...
Karp w galarecie po żydowsku
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

90 min.
Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Współcześni...
Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

średnie

60 min.
Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego...
Karp faszerowany po żydowsku z burakami
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

średnie

60 min.
Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest altern...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po żydowskuKarp po żydowsku

Karp po żydowsku to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw wigilijnych. Wywodzi się z kuchni koszernej polskich Żydów, którzy czerpali inspiracje kulinarne z innych narodów. Potrawa ta największą popularność zyskała na południu Polski oraz na zachodzie Ukrainy. Karpia po żydowsku można podawać w galarecie lub bez, na ciepło bądź na zimno. Jeśli jeszcze nigdy nie gościł na Twoim stole, podpowiemy Ci – krok po kroku – jak go przygotować. Zacznij od filetowania ryby – w tym celu na początek odetnij płetwy, ogon i głowę, a następnie pokrój ją na kawałki. Skropioną sokiem z cytryny rybę odstaw do lodówki. W tym czasie, obraną włoszczyznę zalej trzema szklankami wody i dopraw do smaku: liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Do wywaru, z którego przygotujesz galaretę, oprócz płetw i głowy karpia, koniecznie dodaj słodkie bakalie: rodzynki, pocięte w płatki migdały, a także warzywa (niewielkie plastry marchwi i pietruszki). Na koniec, wywarem zalej schłodzone dzwonki karpia – i smaczna potrawa gotowa! Możesz także przygotować faszerowanego karpia po żydowsku z kopytkami. Sekret tego dania tkwi w farszu, który wykonasz na bazie drobno posiekanego filetu, podsmażonej cebuli oraz jajek. Wypatroszoną rybę rozetnij wzdłuż kręgosłupa. Następnie napełnij ją farszem i zaszyj. Jeśli chcesz podkreślić jej smak, posyp ją z wierzchu i wewnątrz ulubioną przyprawą: świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, imbirem czy kurkumą. Owiniętą w gazę rybę gotuj na bardzo małym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by gotowego karpia pozostawić do ostygnięcia (najlepiej wstawić go do lodówki lub położyć w chłodnym miejscu), a przed podaniem pokroić w grube plastry. Faszerowanego karpia serwuj w towarzystwie aromatycznego sosu, kopytek oraz gotowanych na parze warzyw. Oprócz kopytek, idealnym dopełnieniem dania będą buraki. Na ich bazie możesz także przygotować farsz. Wystarczy, że dodasz do nich chrzan, jajka i podsmażoną cebulę, a całość umieścisz w środku ryby. Skorzystaj z porad naszego szefa kuchni i dowiedz się, co zrobić, by karp po żydowsku był jeszcze lepszy. Zapraszamy!