Dania z Karpiem po Żydowsku
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (5) 
średnie
średnie
łatwe
średnie
średnie
Ciekawostki i porady
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw wigilijnych. Wywodzi się z kuchni koszernej polskich Żydów, którzy czerpali inspiracje kulinarne z innych narodów. Potrawa ta największą popularność zyskała na południu Polski oraz na zachodzie Ukrainy. Karpia po żydowsku można podawać w galarecie lub bez, na ciepło bądź na zimno. Jeśli jeszcze nigdy nie gościł na Twoim stole, podpowiemy Ci – krok po kroku – jak go przygotować. Zacznij od filetowania ryby – w tym celu na początek odetnij płetwy, ogon i głowę, a następnie pokrój ją na kawałki. Skropioną sokiem z cytryny rybę odstaw do lodówki. W tym czasie, obraną włoszczyznę zalej trzema szklankami wody i dopraw do smaku: liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Do wywaru, z którego przygotujesz galaretę, oprócz płetw i głowy karpia, koniecznie dodaj słodkie bakalie: rodzynki, pocięte w płatki migdały, a także warzywa (niewielkie plastry marchwi i pietruszki). Na koniec, wywarem zalej schłodzone dzwonki karpia – i smaczna potrawa gotowa! Możesz także przygotować faszerowanego karpia po żydowsku z kopytkami. Sekret tego dania tkwi w farszu, który wykonasz na bazie drobno posiekanego filetu, podsmażonej cebuli oraz jajek. Wypatroszoną rybę rozetnij wzdłuż kręgosłupa. Następnie napełnij ją farszem i zaszyj. Jeśli chcesz podkreślić jej smak, posyp ją z wierzchu i wewnątrz ulubioną przyprawą: świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, imbirem czy kurkumą. Owiniętą w gazę rybę gotuj na bardzo małym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by gotowego karpia pozostawić do ostygnięcia (najlepiej wstawić go do lodówki lub położyć w chłodnym miejscu), a przed podaniem pokroić w grube plastry. Faszerowanego karpia serwuj w towarzystwie aromatycznego sosu, kopytek oraz gotowanych na parze warzyw. Oprócz kopytek, idealnym dopełnieniem dania będą buraki. Na ich bazie możesz także przygotować farsz. Wystarczy, że dodasz do nich chrzan, jajka i podsmażoną cebulę, a całość umieścisz w środku ryby. Skorzystaj z porad naszego szefa kuchni i dowiedz się, co zrobić, by karp po żydowsku był jeszcze lepszy. Zapraszamy!