Przepisy na Karpia po Żydowsku | Przepisy.pl pixel

Dania z Karpiem po Żydowsku

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (5)

Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nie ma jednej receptury na przygotowanie karpia po żydowsku – kuchnia polska zna go w różnych war...
Karp w galarecie po żydowsku
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Współcześnie w wielu regionach kraju karpia w galarecie po żydowsku podaje się na wigilijnym stol...
Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego...
Karp faszerowany po żydowsku z burakami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest altern...

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po żydowskuKarp po żydowsku

Karp po żydowsku to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw wigilijnych. Wywodzi się z kuchni koszernej polskich Żydów, którzy czerpali inspiracje kulinarne z innych narodów. Potrawa ta największą popularność zyskała na południu Polski oraz na zachodzie Ukrainy. Karpia po żydowsku można podawać w galarecie lub bez, na ciepło bądź na zimno. Jeśli jeszcze nigdy nie gościł na Twoim stole, podpowiemy Ci – krok po kroku – jak go przygotować. Zacznij od filetowania ryby – w tym celu na początek odetnij płetwy, ogon i głowę, a następnie pokrój ją na kawałki. Skropioną sokiem z cytryny rybę odstaw do lodówki. W tym czasie, obraną włoszczyznę zalej trzema szklankami wody i dopraw do smaku: liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Do wywaru, z którego przygotujesz galaretę, oprócz płetw i głowy karpia, koniecznie dodaj słodkie bakalie: rodzynki, pocięte w płatki migdały, a także warzywa (niewielkie plastry marchwi i pietruszki). Na koniec, wywarem zalej schłodzone dzwonki karpia – i smaczna potrawa gotowa! Możesz także przygotować faszerowanego karpia po żydowsku z kopytkami. Sekret tego dania tkwi w farszu, który wykonasz na bazie drobno posiekanego filetu, podsmażonej cebuli oraz jajek. Wypatroszoną rybę rozetnij wzdłuż kręgosłupa. Następnie napełnij ją farszem i zaszyj. Jeśli chcesz podkreślić jej smak, posyp ją z wierzchu i wewnątrz ulubioną przyprawą: świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, imbirem czy kurkumą. Owiniętą w gazę rybę gotuj na bardzo małym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Pamiętaj, by gotowego karpia pozostawić do ostygnięcia (najlepiej wstawić go do lodówki lub położyć w chłodnym miejscu), a przed podaniem pokroić w grube plastry. Faszerowanego karpia serwuj w towarzystwie aromatycznego sosu, kopytek oraz gotowanych na parze warzyw. Oprócz kopytek, idealnym dopełnieniem dania będą buraki. Na ich bazie możesz także przygotować farsz. Wystarczy, że dodasz do nich chrzan, jajka i podsmażoną cebulę, a całość umieścisz w środku ryby. Skorzystaj z porad naszego szefa kuchni i dowiedz się, co zrobić, by karp po żydowsku był jeszcze lepszy. Zapraszamy!